notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A legjobb ablakszigetelési ötletek

hirdetes

Szigetelési opciók huzatos ablakokhoz

Szélesi Ferenc

A rohamléptekben közelgő télnek köszönhetően itt az ideje a huzatos ablakok szigetelésének. A nem megfelelően szigetelt ablakok résein szökik ki a meleg levegő otthonunkból, ami azt jelenti, hogy a a fűtésszámla egy része az utca felmelegítésére megy el. Habár ennek elkerülésére számtalan módszer létezik, a leghatékonyabb kétségtelenül a kétoldali megoldás – kívülről fugázással, belülről pedig tömítószalagokkal.

Ötletek az ablakok szigeteléséhez

Fugázás

Fogj egy spaklit, és kapard le vele a régi fugaanyagot és festéket az ablak külső széléről. Ez után egy meleg szappanos vízbe mártott szivaccsal tisztítsd meg a lekapart felületet, és távolítsd el róla a port és piszkot. A nedves felületeket töröld le egy tiszta ronggyal. Nyomj fugaanyagot az ablakkeret külső szélére ezzel egy folyamatos szigetelő réteget kialakítva az ablakkeret és a ház burkolata között. Győződj meg róla, hogy a fuga alkalmas legyen kinti használatra.

Tömítőszalagok

Az ablak külső kereteinek fugázása után bent folytatódik a munka. Következő feladatod az ablakok szárnyainak szigetelése. Számos tömítőszalagos megoldás létezik, íme az öt leghatékonyabb! 

Öntapadós szigetelő csík

Ez a tömítőszalag összenyomásos elven működik, tehát amikor az ablak hozzányomódik, a szivacs összenyomódik és elszigeteli azokat a réseket, amelyek a huzatot okozhatják. Az ilyen csíkok egyszerűen csak méretre kell vágni, lehúzni róluk a védőcsíkot, és felragasztani őket a helyükre. Nagyon fontos, hogy tisztítsd meg előtte a szigetelésre szánt felületet, mert ezek a csíkok nem tapadnak meg rendesen a poros, piszkos részeken! Az amerikai stílusú tolóablakok esetén helyezz egy csíkot a felső szárny felső szélére, és az alsó szárny legaljára. Ha nem szeretnéd közvetlenül a szárnyra helyezni a tömítést, akkor ragaszd lent közvetlenül a párkányra, felül pedig az ablakfélfára. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes
Ötletek az ablakok szigeteléséhez

Szilikon ablaktömítés

Ez a tömítés hasonlít az öntapadós csíkokhoz, azonban szivacs helyett egy szilikon csőből áll. Amikor az ablakszárny összenyomja, a tömítés kitölti a rendelkezésre álló helyet, útját állva ezzel a levegő mozgásának. Egyes szilikonos tömítések öntapadósak, míg másoknak peremük van, amelyek segítségével fel lehet őket csavarozna vagy szögelni a helyükre. Érdemes szivaccsal kitöltött szilikon csöveket használni, ezek ugyanis jobban megtartják a formájukat, mint az üres változatok.

V-gyűrűk

Ezek olyan tartós polipropilén műanyag vagy fém csíkok, amelyek V-alakban vannak meghajlítva. A kiugró V-gyűrű nyomást kelt az ablakkeret és az ablakszárny között, ami megakadályozza a légmozgást. A műanyagból készült V-gyűrűket ollóval, a fém változatokat lemezvágóval tudod elvágni. A műanyagok általában öntapadós felülettel rendelkeznek, míg a fémből készült verziókat a helyükre kell szögelni. A V-gyűrűk et a tolóablakok oldalaira lehet felszerelni, illetve a vízszintes sínbe, ahol a két szárny lezáráskor találkozik egymással.

hirdetes
Ötletek az ablakok szigeteléséhez

Filc

A filc az egyik legrégebb óta használt tömítő megoldás. Általában tekercsekben kapható, öntapadós felülettel, vagy anélkül, de léteznek fémperemmel rendelkező változatok is. A filc szintén összenyomásos elven működik, és a legtöbb ablaktípusnál felhasználható. Habár olcsó és egyszerűen felszerelhető, általában nem tart olyan sokáig, mint más szigetelőanyagok, és 2-4 évente cserélni kell majd.

Ablakszigetelő fólia

Ezek a fóliák a teljes ablak lefedésével akadályozzák meg a hőáramlást. A műanyag fólia az ablak belső burkolatához tapad hozzá egy kétrétegű öntapadós szalag segítségével, amelyet aztán egy hajszárítóval kell a helyére rögzíteni. Ezek ugyan hatékony megoldások, de az ablak nem nyitható ki, amíg nem távolítják el a fóliát róla.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Travertin

A travertin meleg és változatos színárnyalatú, sokféle megmunkálhatósággal rendelkező... Tovább

Karácsonyi desszert

A karácsonyi desszert kihagyhatatlan a szeretet ünnepekor. Megtaláljátok a legfinomabb... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Épületek Kiegészítők Lakásfelújítás