notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ha vidám otthont szeretnél, válaszd a retró stílust!

hirdetes

Az élénk retró stílus

Petra

Az idejétmúlt dolgok nem biztos, hogy ódivatúak! Tökéletes példák erre a retró stílusban berendezett otthonok, amikre leginkább az jellemző, hogy a 70-es, 80-as és 90-es évek hangulatát elevenítik meg egy kicsit modernebb keretek között.

Retró stílusú otthon

Ha belépsz egy retró stílusban berendezett házba és esetleg nem vagy felkészülve a látványra, a szemed biztos nem fog unatkozni egy darabig. Ugyanis ezt a fajta lakberendezési stílust mindennek lehet nevezni, csak egyhangúnak nem. Ha valaki retró stílusban szeretné kialakítani az otthonát, nem kell semmilyen szabályt követnie, mivel a retró stílusban nincsenek szabályok. Kivéve egyet, mert mégiscsak ettől retró a retró: ez az adott korszak szeretete és felelevenítése. Viszont ha a korhűség meg van, szárnyalhat a fantázia. Éppen ez a jó a retróban! Például a minimalista stílussal ellentétben itt az ember szinte szabad kezet kap mind a színválasztásban, mint pedig a szoba elrendezésében.

Retró stílusú otthon

A retró stílusú otthonban leggyakrabban előforduló színek a türkiz, a mustársárga, a narancssárga, a harsány piros, az élénk zöld és a kék; meg persze nem maradhat ki a fekete és a fehér sem. Ráadásul ezeket a színeket úgy kombinálhatjuk, ahogy akarjuk, mindennek csak az egyéni ízlésünk szab határt. Aki inkább a visszafogottságot kedveli, az kevésbé harsány színeket is választhat - nem kell feltétlenül mindennek hivalkodónak lennie. Viszont aki kedveli a harsány színeket, annak is bőven akad miből választani! Ráadásul itt szó sincs egyhangúságról. Előfordulhat a piros és a sárga is egy helyen, csak az nem mindegy, hogy hol és milyen arányban.

Retró stílusú otthon

A retrónak viszont nemcsak sajátos színvilága van, hanem a bútorok is kifejezetten egyediek. Nagyon érdekes paradoxon, ahogy a tipikus retró otthonokban az elmúlt korszakok felelevenítésénél megjelenik a futurisztikus vonaltervezés is, ami azt jelenti, hogy a szögletes bútorok között megjelennek a gömbölyű fotelek és az ovális asztalkák. Érdekes keveredése ez a geometriai alakzatoknak. A bútorok színválasztéka is elég nagy, viszont itt már gyakoribb a fekete és a fehér megjelenése. Jellemzőek még az áramvonalas bútorok, ami szintén a retró egy olyan különös sajátossága, aminek egy kicsit "űrhajós" beütése van. Retró bútorok között találhatunk még krómozottakat is, ami szintén ennek a futurisztikus sajátosságnak tudható be. A textíliák között is nagy a választék, mert ugyanúgy használhatunk pamutot, mint szőrt, vagy plüsst, semmi se teszi tönkre az összképet.

Retró stílusú otthon

Ha a tapétáról, vagy éppen a padló mintájáról van szó, akkor se kell szabályokra hagyatkoznunk, mert ugyanúgy választhatunk virágmintát, mint kör, vagy négyzet alakú mintákat. Tehát itt se marad háttérben a személyiségünk, hanem szabad kezet kapunk az alkotásban. Viszont ami a retró igazi nagy sajátossága, hogy nem építenek hatalmas ablakokat a fény miatt - mint ahogy a skandináv stílusú házakban láthatjuk - hanem többnyire mesterséges fényt használnak. Viszont inkább a meleg színű fények illenek egy retró otthonba és nem a hideg fényű izzók, ami miatt lehet, kissé hűvössé válna a lakás, még a színkavalkád és változatosság ellenére is.

 

Ha külön-külön megnézzük a retró stílusú lakásokat, mindegyikben más színeket és bútorokat találunk, ami visszatükrözi a lakók egyéniségét. Mindent összevetve a retró egy olyan stílus, ami gazdag eszközöket kínál abban, hogy teljesen egyedi és személyre szabott otthont alakítsunk ki.

Forrás: lakberendezo.co

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában