notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Több pozitív hatás van a takarításnak, mint gondolnád: ezért jó, ha takarítasz

hirdetes

Több pozitív hatás van a takarításnak, mint gondolnád

VN

Azt gondolod, hogy a takarítás egyetlen pozitív hatása, hogy végre tisztaság lesz? Vagy hogy most egy hétig megint nyugodt lehetsz, hiszen nem kell takarítanod? Kutatások bizonyították, hogy az emberek fele boldogabb lenne, ha rendezettebb, tisztább lakásban élne. A takarításnak számtalan egyéb pozitív hatása is van, amiről eddig nem is tudtál!

Ennyi mindenre jó egy takarítás

Mi történik velünk, ha nem takarítunk?

Ha rendezetlen, kupis lakásban élsz sokkal nehezebben tudsz relaxálni és kikapcsolni. Kutatások támasztják alá, hogy akik rendezetlen lakásban élnek, azoknál sokkal nagyobb arányban fordul elő a depresszió és a szorongás. Így még ha egy hosszú nap után nehéznek is tűnik bele vetned magad a takarításba, akkor is megéri, hiszen utána nyugodtabb leszel, és ki tudsz kapcsolni, nem pedig a takarításon fog pörögni az agyad egész este!

A takarítás nagyon jó testmozgás

Azt már mondani sem kell, hogy a takarítás milyen jó testmozgás. Főleg akkor nagyon jó elfoglaltság, ha egyébként ülő munkát végzel, szinte felüdülésnek fogja érezni a tested, hogy végre nem kell egyhelyben görnyednie. Te tudtad, hogyha egy órát takarítasz, akkor akár 300 kalóriát is elégethetsz? Ráadásul testmozgás közben boldogsághormon is termelődik, ami még inkább lecsökkenti a stresszt. Tehát a takarítástól jobban fogod érezni magad, és arról ne is beszéljünk, hogy milyen jó végig nézni a tisztaságtól ragyogó lakáson.

hirdetes

De meditációra is kiváló a takarítás

Nemcsak a tiszta, rendezett lakás segít meditálni, és relaxálni, hanem maga a cselekvés is. Takarítás közben ugyanis ismétlődő folyamatokat kell végezned, gondolj csak a sepregetésre, törölgetésre, vagy a porszívózásra, amik segítik kikapcsolni az agyadat. Hogy miért? Mert nem kell a következő folyamaton gondolkodnod, hanem csupán ismételned a jól begyakorolt mozdulatokat. Hallgathatsz zenét is, vagy elkalandozhatsz, a lakás pedig ragyogni fog. Sokan stresszlevezetésre használják a takarítást, hiszen tényleg nagyon jól ki tud kapcsolni.

hirdetes

Az allergiádnak is jót tesz egy alapos takarítás

Te tudtad, hogy a benti levegő sokkal szennyezettebb is lehet, mint a kinti? Hogy miért? Mert a szennyeződések megragadnak a szőnyegben, kanapéban és egyéb felületeken. Ez bizony nem tesz jót az allergiádnak. Fontos, hogy rendszeresen takaríts, annak érdekében, hogy ne erősödjenek a tüneteid, ha kell kérd mások segítségét mondjuk a portörlésben. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Pavilon

Egy kerti pavilon számtalan jó programnak adhat helyet, akár csak összeülni alatta, akár... Tovább

Kőház

Kőből a XV. századtól egészen a XIX. századig építettek házakat, amik nagyon tartósak... Tovább

Tovább a lexikonra
Háztartás