notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Otthonunkban alkalmazott színek kiválasztásánál a lakás adottságainak (tájolás, ablakok és helyiségek méretei) figyelembe vételén kívül nagyon fontos az egyéniségünk és ízlésvilágunk meghatározása is.

hirdetes

A színekről: sárga, narancs és vörös

GE.

Otthonunkban alkalmazott színek kiválasztásánál a lakás adottságainak (tájolás, ablakok és helyiségek méretei) figyelembe vételén kívül nagyon fontos az egyéniségünk és izlésvilágunk meghatározása is.

Színek otthon

Szükséges tudnivaló az is, hogy az egyes színek milyen élettani és pszichés hatással tudnak ránk hatni. Számos kutatások születtek a színekkel kapcsolatosan, amelynek eredményeit érdemes felhasználni és helyesen alkalmazni.

 
"A szín egy észlelet, amely az agy reakciója a fényre. Az emberi szem a különböző hullámhosszú fényekre másként reagál, ez okozza a különböző színeket." -idézet wikipédiából.
 
Mi emberek sok más élőlénnyel ellentétben részletes színfelismeréssel rendelkezzünk, ami csodálatos világunk teljesebb megismeréséhez vezet, agyunk jobb féltekéje felelős a színek érzékelésében, de sajnos a férfiak 8%-a, a nők 0,5% színtévesztő, ezen fogyatékosságot ma már színszűrős szemüveggel lehet korrigálni, így szerencsére őhozzájuk is szólhat cikkünk a színekről.
 
Így télvíz idején, amikor a természet csak módjával lát el minket színekkel, három élénk, meleg szín éllettani és pszichés hatásait írnám most le. 
 

Színek a lakberendezésben: sárga

Serkenti az agyműködést és a gondolkodást, élénkítő hatása van, (dolgozó szobába ezért nagyon ideális) jó a fáradság elűzésére és a depresszió ellen, aktiválja az epe működését, erősíti az önbizalmat, jó hangulatot kelt, hiszen a napsugarat idézi fel bennünk. Falak színének alkalmazásánál tágítja a teret.
hirdetes
 

Színek a lakberendezésben: narancs

Életvidámságot sugall, jókedve derít, serkenti az étvágyat, boldogság érzetet kelt. Minél nagyobb felületen alkalmazzuk annál halványabb árnyalatát válasszuk, mert különben túl idegesítően hat hosszú távon.
 

Színek a lakberendezésben: vörös

Melegséget, túlfűtöttséget sugároz.  Enyhítettebb változata, ha pl. a téglaszínnel, vagy lazaccal váltjuk ki. Élettani hatása miatt alkalmazásával óvatosak legyünk, ugyanis megemeli a vérnyomást, emeli a légzésszámot, (viszont rossz vérkerigés esetén ideális). Cselekvésre ösztönző, figyelemfelkeltő szín. Olyan helyiségekben ahol a pihenés a nyugalom elérése a cél  ne alkalmazzuk, ellentétben a szórakozó helyekkel, ahol ideális az ottlévők ébrentartására, felpörgetésére. Inkább kiegészítő színként érdemes használni, pl. az arannyal nagyon elegáns, exklúziv hatást tudunk elérni.
hirdetes
 
 
Az idei frankfurti Heimtextil és a párizsi Maison & Objet kiállításán a világ vezető lakástextil és lakberendezési cégei bemutatták a 2012-es és 2013-as éveket meghatározó trendeket: a múlt évek pasztelebb színárnyalataival ellentétben, most  a techno világ rikító színeit ajánlják termékeik által.
Mindemelett, hogy  a még mindig tért hódító minimál stílus és a mostanság előtérbe helyezett népművészeti motívumokat tartalmazó anyagok is egyre inkább divatosak lesznek.

 

Kiss JuditKis Judit

Lakberendező

tel: 06/30-951-2765

E-mail: info@egykislakberendezes.hu

További lakberendezési ötletekért, tanácsokért látogasd meg az alábbi oldalt:
www.egykislakberendezes.hu
 

Ha lakberendezéssel, lakásfelújítással kapcsolatos kérdésed van, tedd fel bátran Kis Judit okleveles lakberendezőnek az alábbi oldalon:
www.almaimotthona.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Ecet

Az ecetsav, más néven etánsav, szerves vegyület, képlete CH3COOH. Könnyen felismerhető, mert... Tovább

Falu

A hazai magyar falvaknak valamilyen kedves kis bájuk van, ahová a városi ember szívesen... Tovább

Tovább a lexikonra
Kiegészítők