notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

1956-os forradalom emlékére

hirdetes

1956.október.23 A szabadság napja

Bettina

Október 23. – ez a jeles nap kettős nemzeti ünnep Magyarországon: az 1956-os forradalom kitörésének napja és a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napja. Október 23-án azokra a magyar hőseinkre emlékezünk meg akik életüket nem féltve harcoltak a szabadságért a jobb jövő reményében. 

1956.október.23 A szabadság napja

1956.október.23 A szabadság napjaIdő amikor mindenki rátapadt otthon a rádióra és terjesztette amit hallott. Idő amikor a szabad magyar rádió közölte, hogy kell védekezni az orosz tankok ellen. Ezeken a napokon teljes cenzúrát vezettek be, mint például a csehszlovákiai sajtóba csak központilag ellenőrzött hírek kerülhettek be. Magyarországról érkező politikai napilapokat, sajtótermékeket leállították. Az információ ezen forrása megszűnt, de a rádiót nehezebb volt megállítani. Ez az oka annak, hogy október 23-án ennyire nagy szerepet kap napjainkban is a rádió. Amikor ruhástul aludt a hadsereg akkora volt a félelem. 14 ezer cseh és szlovák nemzetiségű tartalékost hívtak be, magyarokat és lengyeleket nem. Ez jelzi, hogy mennyire megbízhatatlannak tartotta a csehszlovák vezetés az ország magyar és lengyel lakosságát.

hirdetes


“Tudtad, hogy Pesten forradalom van?”

Dénes bácsi elmeséli emlékeit, hogy élte meg az 56-os forradalmat. Szó esik arról, hogy mikor látta először az első lyukas zászlót és mesél arról is, hogy milyen jelszavak hangzottak el. 

Milyen jelmodatokat használt a tüntető tömeg?  Következő oldalon összegyűjtöttük.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Esküvőszervezési tippek

Hogy a Nagy Nap tökéletes legyen… A helyszín, a dekoráció, az ételek, a ruha, a... Tovább

Indusztriál stílus

Az indusztriál lakberendezési stílus egy olyan egyedi és különleges stílus, amelyet... Tovább

Tovább a lexikonra