notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A padlófűtés – akár milyen hihetetlennek tűnik is – egy már ezer éves találmány. Az ókori rómaiak ugyanis már rájöttek arra, hogy ha a padló alatti vizet felmelegítik, kellemes érzetet ad lábuknak.

hirdetes

A padlófűtés telepítése, beállítása

Király Réka

A padlófűtés – akár milyen hihetetlennek tűnik is – egy már ezer éves találmány. Az ókori rómaiak ugyanis már rájöttek arra, hogy ha a padló alatti vizet felmelegítik, kellemes érzetet ad lábuknak. Mi most megmutatjuk, mik a megfelelő padlófűtés beállítási lépések.

A padlófűtés – akár milyen hihetetlennek tűnik is – egy már ezer éves találmány. Az ókori rómaiak ugyanis már rájöttek arra, hogy ha a padló alatti vizet felmelegítik, kellemes érzetet ad lábuknak.

 

A padlófűtés előnyei


Nem hiába kedvelik ma is annyian a padlófűtést, hiszen számos előnye van az átlagos fűtéssel szemben: mivel nem fúj meleg levegőt a szobába, nem keveri fel az allergén anyagokat, így sokkal kevesebb az esélye a légzési problémák kialakulásának.

 

padlófűtés beállítása


A padlófűtés típusai


A legnépszerűbb típusok napjainkban a villamos energiával, illetve a vízzel működő megoldások. Az elektromos padlófűtés különleges fűtőkábelekkel van telepítve szőnyeg vagy egyéb burkolólap alá, és folyamatos elektromos áram segítségével ad meleget.
Egy állandó elektromos padlófűtés során nagy teljesítményű elektromos kábelek futnak az aljzat alatt. Telepítésére többféle módszer létezik.

 

padlófűtés beállítása


A padlófűtés kiválasztása


1. Az egyik legmegfelelőbb talapzat, a sima, beton padló – erre a legegyszerűbb telepíteni a padlófűtést, majd leburkolni kerámiával vagy egyéb kő burkolattal.

hirdetes


2. Ne csak a szobában gondolkodj, hanem a többi helységben is: fürdőszoba és konyha, ahol csempe található, illetve az emelet, ahol a gerendák között ugyanúgy el lehet helyezni padlófűtést.


A padlófűtés beállítása, telepítése:


1. Határozd meg, hogy mekkora területen szeretnél padlófűtést, melyik helységekben és mérd le pontosan a helyiségek nagyságát.
2. Mindenképp konzultálj egy szakértővel, hiszen az elektromos áramkörök és az egyéb vezetékek hozzá értő ember tudását igénylik ilyen esetekben. Nem mindegy, mit hová kötsz, illetve, ha régebbi típusú otthonod, lehet, hogy szükség van bizonyos vezetékek cseréjére is.
3. Szedd fel a régi padlót, majd takarítsd ki alaposan, hogy semmilyen piszok vagy szennyeződés ne maradjon.
4. Készíts egy vázlatot, merre futnak majd a kábelek.

hirdetes
5. Terítsd le az elektromos hálózatot a földre, majd vágd pontosan méretre. Ha még nem szedted fel a szőnyeget, vigyázz arra, nehogy elvágd azt is!
6. Használj folyamatosan áramkör tesztert, hogy megbizonyosodj róla, nem sérültek a vezetékek és rácsok, hiszen ha csak a lerakás végén derülne ki, sok munkád veszne kárba.
7. Keverj ki egy cement alapú habarcsot.
8. Rögzítsd a rácsot az aljzatra egy vékony réteg habarccsal, majd ezután rakd le a padlót.
9. Kösd össze az elektromos vezetékeket a termosztárral és az elektromos panellel. Ha szükséges, kérd szakértő segítségét.

 

padlófűtés beállítása


Ha még nem tudtál dönteni, hogy miért válassz padlófűtést, olvasd el cikkünket A padlófűtés előnyei és hátrányairól!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Levendula

A levendula az egyik legkedveltebb kerti növényünk, ami nem csak, hogy csodálatos dísze lesz... Tovább

Bioethanol kandalló

A bioethanol kandalló különlegessége, hogy fa helyett bioetanol a tüzelőanyaga. A bioetanol... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet