notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így készítsd el az isteni finom lekváros buktát!

hirdetes

Ezt ki kell próbálnod: a nagyi lekváros bukta receptje

Bartók Vivien

Mindig rohanunk és gyors receptek után nézelődünk, de most a karantén miatt kicsit lelassult a világ. Sokáig nem tudtam, hogy a könnyű és lágy tésztát csupán a sütésre rászánt idő határozza meg, amiből most azért akad nekünk is bőven.

Készítsd el az isteni lekváros bukta receptjét!

Készítsd el a tökéletes bukta receptjét, amit egyenesen a nagyi 30 éves receptfüzetéből hoztam! A kürtöskalács után ez a kedvenc receptem tőle. Kicsit időigényes a kelesztés miatt, de hidd el, megéri ennyit várni a végeredményre!

Íme az isteni lekváros bukta receptje:

Hozzávalók 30 darab buktához:

Tésztához:

- 350 ml tej (én a 2,8%-osat használtam)

- 30 g élesztő (friss)

- 50 g porcukor

- 250 g búzaliszt (BL55)

- 250 g búza-rétesliszt (BFF55)

- egy csipetnyi só

- 1 darab közepes (M-es) méretű tojás

- 90 g vaj

Töltelékhez:

Lekvár, mogyoróvaj, csokoládé… igazából amit csak szeretnél.


Érdekelhet: Így készítsd el házilag a nagyi baracklekvárját!


Kenéshez: 120 g vaj

Tetejére: Ízlés szerint porcukor

Sütéshez én 35x25cm tepsit használtam.

Elkészítés lépései:

  1. A lisztet, a cukrot és a csipetnyi sót egy tálba kimérjük és összekeverjük.
  2. hirdetes
  1. A 350 ml szobahőmérsékletű (langyos) tejben futtasd fel a 30 gramm élesztőt.
  1. A felfuttatott élesztőt, az egész tojást és az olvasztott vajat hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, majd alaposan összegyúrjuk.
  1. Körülbelül 5 perc dagasztás után fog elválni az edénytől, de továbbra is lágy marad.
  1. A tetejét egy kis liszttel megszórjuk és 15-20 percig letakarva pihentetjük.
  1. Pihentetés után átgyúrjuk, majd ismét belisztezzük és 35 percet hagyjuk keleszteni. Amíg keleszted, a sütőt és melegítsd elő 180 fokra.
  1. Ha megkelt, akkor egy lisztezett deszkán körülbelül 35 x 42 cm-es téglalapot nyújtunk ki belőle, amiből 7 x 7 cm-es négyzeteket vágunk. Olyan aranyos volt a nagyim, hogy még ezt is lemérte. Neki így 30 darab négyzet alakú tészta jött ki.
  1. Ízlés szerint lekvárral, túrókrémmel, vagy csokoládéval ízesítjük, majd feltekerjük a töltelék irányából.
  2. hirdetes
  1. A 120 gramm vajat felolvasztjuk, majd a kiválasztott tepsibe öntjük. Ezt a módszert én eddig nem ismertem, mindig kikentem vele, de sokkal lágyabb és puhább lett így a végén a bukta!
  1. A buktákat megforgatjuk a felolvasztott vajban, majd szorosan egymás mellé tesszük fel a tepsibe, majd félretesszük 15 percre, hogy kicsit összeérjen.
  1. Végül mehet a sütőbe 25-30 perc alatt el is készül. Ha elkészült, akkor várd meg, amíg kihűl és szórd meg egy kis porcukorral.

Jó étvágyat az isteni finom és puha buktákhoz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Ecet

Az ecetsav, más néven etánsav, szerves vegyület, képlete CH3COOH. Könnyen felismerhető, mert... Tovább

Panorámás apartman

Egy panorámás apartman saját célú használatra és befektetés szempontjából is ideális... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Háztartás Kiegészítők Konyha Színes ötletek