notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így készítsd el az isteni finom lekváros buktát!

hirdetes

Ezt ki kell próbálnod: a nagyi lekváros bukta receptje

Bartók Vivien

Mindig rohanunk és gyors receptek után nézelődünk, de most a karantén miatt kicsit lelassult a világ. Sokáig nem tudtam, hogy a könnyű és lágy tésztát csupán a sütésre rászánt idő határozza meg, amiből most azért akad nekünk is bőven.

Készítsd el az isteni lekváros bukta receptjét!

Készítsd el a tökéletes bukta receptjét, amit egyenesen a nagyi 30 éves receptfüzetéből hoztam! A kürtöskalács után ez a kedvenc receptem tőle. Kicsit időigényes a kelesztés miatt, de hidd el, megéri ennyit várni a végeredményre!

Íme az isteni lekváros bukta receptje:

Hozzávalók 30 darab buktához:

Tésztához:

- 350 ml tej (én a 2,8%-osat használtam)

- 30 g élesztő (friss)

- 50 g porcukor

- 250 g búzaliszt (BL55)

- 250 g búza-rétesliszt (BFF55)

- egy csipetnyi só

- 1 darab közepes (M-es) méretű tojás

- 90 g vaj

Töltelékhez:

Lekvár, mogyoróvaj, csokoládé… igazából amit csak szeretnél.


Érdekelhet: Így készítsd el házilag a nagyi baracklekvárját!


Kenéshez: 120 g vaj

Tetejére: Ízlés szerint porcukor

Sütéshez én 35x25cm tepsit használtam.

Elkészítés lépései:

  1. A lisztet, a cukrot és a csipetnyi sót egy tálba kimérjük és összekeverjük.
  2. hirdetes
  1. A 350 ml szobahőmérsékletű (langyos) tejben futtasd fel a 30 gramm élesztőt.
  1. A felfuttatott élesztőt, az egész tojást és az olvasztott vajat hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, majd alaposan összegyúrjuk.
  1. Körülbelül 5 perc dagasztás után fog elválni az edénytől, de továbbra is lágy marad.
  1. A tetejét egy kis liszttel megszórjuk és 15-20 percig letakarva pihentetjük.
  1. Pihentetés után átgyúrjuk, majd ismét belisztezzük és 35 percet hagyjuk keleszteni. Amíg keleszted, a sütőt és melegítsd elő 180 fokra.
  1. Ha megkelt, akkor egy lisztezett deszkán körülbelül 35 x 42 cm-es téglalapot nyújtunk ki belőle, amiből 7 x 7 cm-es négyzeteket vágunk. Olyan aranyos volt a nagyim, hogy még ezt is lemérte. Neki így 30 darab négyzet alakú tészta jött ki.
  1. Ízlés szerint lekvárral, túrókrémmel, vagy csokoládéval ízesítjük, majd feltekerjük a töltelék irányából.
  2. hirdetes
  1. A 120 gramm vajat felolvasztjuk, majd a kiválasztott tepsibe öntjük. Ezt a módszert én eddig nem ismertem, mindig kikentem vele, de sokkal lágyabb és puhább lett így a végén a bukta!
  1. A buktákat megforgatjuk a felolvasztott vajban, majd szorosan egymás mellé tesszük fel a tepsibe, majd félretesszük 15 percre, hogy kicsit összeérjen.
  1. Végül mehet a sütőbe 25-30 perc alatt el is készül. Ha elkészült, akkor várd meg, amíg kihűl és szórd meg egy kis porcukorral.

Jó étvágyat az isteni finom és puha buktákhoz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Madártej

Gyerekkorom nagy kedvence a madártej. Gondolom sokan így vagyunk még ezzel :) Nem is csoda,... Tovább

Enteriőr

Az enteriőr jelentése: építmények belső tere, helyisége és annak berendezései.... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Háztartás Kiegészítők Konyha Színes ötletek