notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Beszéljünk pozitívan a COVID-19 világjárványról!

hirdetes

A koronavírus POZITÍV hatása a világra!

Bartók Vivien

Sajnos a legtöbb hír a koronavírus járvánnyal kapcsolatban elég negatív és tényszerű. A számok nőnek, az ellenszer fejlesztés alatt, munkahelyek szűnnek meg. Mégis, hogy lehetnénk pozitívak ennyi negatív hír mellett? Úgy, hogy beszélünk a másik oldalról is!

Beszéljünk pozitívan a koronavírusról!

Van egyáltalán a koronavírusnak pozitív oldala?

NANÁ, hogy van! A legtöbb városban és régióban jelentősen csökkent a légszennyezés és a károsanyag kibocsátás, mivel a koronavírus miatt jóval kevesebb ember megy munkába és ezáltal az utakra. Kutatók kimutatták, hogy a gépjárművek által kibocsátott szén-monoxid 50%-kal csökkenni fog az előző évekhez képest.

A CO2 kibocsátás globálisan alacsonyabb szinten van a vírus hatásai miatt. A COVID-19 világjárvány eredményeként, a világszintű gazdasági aktivitás visszaesésével aligha meglepő, hogy a szállítással, termékek előállításával kapcsolatos gázok kibocsátása visszaesik.

A tudósok szerint májusra, mikor a szén-dioxid-kibocsátás eléri a csúcspontját, a levegő káros anyag szintjei a legalacsonyabbak lehetnek az egy évtizeddel ezelőtti pénzügyi válság óta.

A legfrissebb adatok szerint

A héten összegyűjtött adatok arra utalnak, hogy a felesleges tevékenységek megfékezésére vonatkozó törvényeknek, jelentős hatásai vannak a környezetünkre nézve, hiszen a forgalom szintje nagyban csökkent a városokban a vírus előtti időszakhoz képest.

hirdetes

Arra is fény derült, hogy metánból is jóval kevesebb jut a levegőbe. Ezeket a megállapításokat alátámasztják a gócpontként ismert országok környezeti változásai. A szakértők által elvégzett elemzés szerint Kínában két hét alatt 25% -kal esett az energiafelhasználás. Ez az ország szén-dioxid-kibocsátásának 1% -os csökkenését eredményezi.

Kínában és Észak-Olaszországban egyaránt jelentős nitrogén-dioxid-csökkenés volt tapasztalható a kevesebb ipari tevékenység miatt.

Tudtad? A gáz súlyosan szennyező anyag, és közvetetten hozzájárul a bolygó felmelegedéséhez.

#maradjotthon

A légi közlekedés, gépjármű használat rengeteg országban kevesebb lett, továbbá emberek milliói tartózkodnak otthon világszerte, így globális szinten jó hatással lehet a vírushelyzet környezetünkre. Habár az otthoni munkavégzés növeli a gáz és a villamos energia felhasználását, az ingázás megfékezése és a gazdaságok általános lelassulása miatt még így is kevesebb lesz az emisszió.

A járvány enyhülésével azonban valószínűleg újra visszaáll a ’’rend’’, mikor a kormányok elindítják a gazdaságot és a gyárakat.

hirdetes

A globális pénzügyi válság után a 2008–2009-es időszakban a szén-dioxid-kibocsátás 5% -kal nőtt a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának eredményeként. Mivel rengeteg ember otthon dolgozik, kevesebb műanyagot használunk, kevesebbet nyomtatunk, kevesebbet vásárlunk és utazunk.

Ezek a szempontok pozitív módon járulnak hozzá a környezethez.

Egészséges életmód a karantén alatt

Ezen túlmenően emberek ezrei kezdtek el tudatosan táplálkozni és mozogni. Kényszerünk van arra, hogy módosítsuk életmódunkat: improvizáció és a kreativitás hirtelen nagyon fontos szerepet játszik.

Reménykedjünk abban, hogy a vírus által a környezetben bekövetkező javulások nagyobb szintűek lesznek, mint a későbbi romlások és abban, hogy életmódunk is jó irányba változik, így legalább pozitív tényezője is lesz ennek a szörnyű járványnak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Étterem Budapesten

Néha mindenkire ráfér egy kis kikapcsolódás, és nem mindig van kedvünk a tűzhely mellett... Tovább

Sárgatúró

Az ünnepi asztal egyik legfinomabb eleme a sárgatúró, aminek a legnagyobb hagyománya a... Tovább

Tovább a lexikonra
Háziállatok Növények Színes ötletek Tájak Természet Utazás