notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így változott meg az otthonunk a koronavírus-járvány időszak alatt.

hirdetes

A koronavírus-járvány képes volt megváltoztatni az otthonunkat is

Bettina

Anglia egyik legismertebb belsőépítésze lett arról megkérdezve, hogy milyen hatással van szerinte a járvány a jövő otthonaira. 7 olyan dolgot említett meg, ami vissza fog köszönni a lakberendezés területén. 2020-tól más fő szempontok is lesznek egy otthon berendezése alatt, mint amik előtte voltak. 

otthonunk a koronavírus-járvány alatt

Lássuk be, az elmúlt időszakban mindenki számára az otthona volt az a hely ahol a legtöbb időt tölötte. Az otthon fogalma kicsit új értelmet kapott. A nappaliból egyik napról a másikra lett iroda, edzőterem vagy tanterem. Itt lettek megtartva a hét eleji megbeszélések, a hét közbeni meetingek, tárgyalások és kézfogás helyett a képernyőn üdvözölhettük a másikat. Ezek a kényszeres változások sokak számára jelentett problémát, néhányan úgy érezték, hogy be vannak zárva otthon a 4 fal közé, míg akadnak olyanok is akiknek ez egyáltalán nem jelentett gondot. A pandémia felnyitotta a szemünket arra, hogy az otthonunkat ideje átalakítani, Szakértő segít abban a 7 dologban, hogy miképpen érdemes átalakítani otthonunkat annak érdekében, hogy minnél jobban érezzük magunkat akkor is ha pihenünk, és akkor is amikor dolgozunk kell otthonról. 

1, Fontos, hogyan rendezed be a szobát

A szekemberek azt vallják, hogy ideje megfeledkezni arról, hogy mik a normák egy otthonban, és arra fektetni a hangsúlyt, hogy mik a praktikumok. Például azoknál akik emeletes házban, lakásban élnek azoknál eddig a hálószoba az emeletre kerül, ezt érdemes megcserélni amennyiben van lehetőség rá. Lent sötétebb van, így pihentetőbb alvásra érdemes fókuszálni és a hálószobát az alsó szintre helyezni. 

2, Immunerősítő otthon

Az elmúlt időszakban lehet, hogy találkoztál már te is azzal a kifejezéssel, hogy “immunity boots” , azaz immunerősítő otthonok.  Kutatásokat végeztek azzal kapcsolatban, hogy a kültéri vagy a beltéri levegő károsabb? Lehet, hogy meglepő lesz számodra a kutatás eredménye, hiszen azt gondolná az ember, hogy az ő otthona elég steril, de nem. A beltéri levegő sokkal károsabb mint a kültéri, akár tízszer szennyezettebb is lehet. Ennek az azoka, hogy a zárt térben, sokkal könnyebben halmozódnak fel a káros anyagok. Mik telepedhetnekn meg bent? Például a tisztitószerek vegyianyagai, cigarettafüst, paraffin alapú gyertyák megtelepedhetnek a bútorainkon, csak úgy mint a penészspóra, a baktériumok és a vírusok is, Ezek nagyon súlyos betegséghez vezethetnek, például legzőszervi megbetegedések, vagy akár a rák. Egy kutatás szerint a lakásokban felhalmozódott mérgező gázok évente akár 99 ezer ember haláláért is felelnek Európában. Érdemes a jövőben hanyagolnunk azokat az anyagokat, amiknek magas a VOC- és formaldehid-kibocsátása.  Nem árt ha rendszeressé tesszük otthonunkban a víz – és légszűrő berendezéseket, illetve érdemes lenne kihasználni a szobanövények légtisztító hatását is, tehát bátrany vegyük körbe magunkat szép zöld növényekkel! 

hirdetes

3, Csak okosan az okos otthonokkal. 

hirdetes

Az okos otthonok fogalma is új értelmet nyert az elmúlt pár évben. Az érintőképernyő az elmúlt évtizedben hatalmas újdonságot jelentett a legtöbb elektronikai berendezésen, de ez mondhatni amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan megy is. Ma már kezd minden hangvezérlésű lenni. Ezek a hangvezérlésű otthonok, le és fel tudják kapcsolni a villanyt, elindítják a kért számot vagy akár a szoba hőmérsékletét is képesek állítani. Ha valamire kíváncsi vagy, akkor megválaszolja a kérdéseidet és a bevásárló listában is tud segíteni. Neked csak ki kell mondanod, hogy mit szeretnél és választ kapsz rá. Viszont a lakberendezési szakértő azt tanácsolja, hogy inkább lakberendezési tárgyakkal, dekorációkkal, növényekkel vegyük körbe magunkat, olyan dolgokkal amik személyes jelentéssel bírnak, és ne a mesterséges inteligenciával, mert nem annyira emberi dolog az, hogy egy nem létező személlyes beszélgetünk egész nap. 

4, A keleti kúltúrától példát vehetnénk

Japánban mikor egy új ház alaprajzát készítik el sosem ábrázolnak bútorokat, amikor bemutatják a potenciális vásárolónak az ingatlant. Arra teszik a fókuszt, hogy az ingatlan minnél praktikusabb legyen, és képes legyen minnél több funkciót betölteni. Ettől sokat tanulhatunk, hogy az ottthonnak van egy fontossága: legyen praktikus és képes legyen egyszerre több funkciót is betölteni. Ennek a fontosságát mi a mostani koronavírus-járvány időszaka alatt vettük észre, és kezdtük el fontosnak tartani. 

5, Az aktív pihenés fontossága

A mai rohanó világban az otthonunk nem igazán jelent már számunkra többet mint az a hely, ahol a reggeli készülődés zajlik illetve az esti pihenés amikor későn haza esünk. A nappalit legtöbben arra használják, hogy meló után kinyúlva a kanapén telefont nyomkodjon, esetleg sorozatot nézzen. A karantén időszak alatt viszont ez új értelmet kapott, ide került az iroda és a edzőterem is. A jövőben érdemes lesz figyelembe venni, hogy milyen igényeinket tudjuk kielégíteni, milyen aktív pihenést tudunk bevezetni otthon is. 

Olvasd tovább a következő oldalon, hogyan változik otthonunk a koronavírus-járvány miatt. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Mobilfal

A mobilfal egy olyan térelválaszót falrendszer, amelyet legtöbb esetben irodai épületekben és... Tovább

Bohém

Könnyelmű életvitelű személy. Rendszerint festő, színész vagy írói hajlamú ember, aki... Tovább

Tovább a lexikonra