notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A házak külső megjelenésénél is érdemes ezt az örökérvényű igazságot szem előtt tartani, mert ízléses egyensúlyt csak így teremthetünk.

hirdetes

A kevesebb néha több - külső megjelenés

A házak külső megjelenésénél is érdemes ezt az örökérvényű igazságot szem előtt tartani, mert ízléses egyensúlyt csak így teremthetünk.

A házak külső megjelenésénél is érdemes ezt az örökérvényű igazságot szem előtt tartani, mert ízléses egyensúlyt csak így teremthetünk.

Sokszor elég lehet a formák játéka, máskor egy jól megválasztott szín, néha pedig egy szép burkolat a megoldás kulcsa a hatásos külső kialakításának. De mikor melyiket válasszuk, mekkora felületen, és érdemes e többet is bevetni egyszerre? Természetesen a választ nagyon nehéz elméletben megadni, azonban vannak alapigazságok, amelyek irányt mutathatnak minden esetben.

 

A ház külső megjelenése


A ház külső megjelenése - Formák játéka


Egy formailag izgalmas ház önmagában olyan lehengerlő megjelenést biztosíthat, hogy mellette már nem kell feltétlenül azon törni a fejünket mivel dobjuk fel az épületet. Aki azonban szeretné még különlegesebbé tenni a homlokzatot, annak javaslom egy-egy felület kiemelését más színnel vagy burkolattal (ez lehet például fa, HPL lap, nagytáblás fa burkolat, esetleg kő, gres vagy kerámia lap, tégla ,alumínium stb..) Arra ügyeljünk, hogy az eltérő felületek, színek lehetőleg negatív éleknél találkozzanak, nincs annál hervasztóbb látvány, amikor az épület pozitív sarkán ér véget egy felület, vagy szín…

hirdetes

 

A ház külső megjelenése


A ház külső megjelenése - A ház színe


Ennek kiválasztásakor ne törekedjünk arra, hogy a feltűnő színválasztás vagy árnyalat legyen az ami miatt mindenkinek megakad házunkon a szeme. Sokszor egy vakítóan fehér, modern épület lehet a leglátványosabb „elem” a környéken. Amennyiben színt választunk akkor sem szükséges az, hogy az egész házat ez határozza meg. Elég lehet pár részlet színezése.
Ha sötét színt választunk, mindenképpen olvassuk el a homlokzati szín gyártójának javaslatát a felhasználására- ugyanis a nagyon magas felületi hőmérséklet kialakulása káros lehet a homlokzati hőszigetelő rendszerre!

 

A ház külső megjelenése


A ház külső megjelenése - Burkolatok-anyagok használata a homlokzaton


A természetes, vagy természetes jellegű homlokzat burkolatok választása meghatározhatja az épület megjelenését is. Fontos, hogy a felkerülő burkolatokat helyes technológiával rögzítsük, mert az időjárásnak kitett homlokzati felületek tartóssága csak így biztosítható.

hirdetes
Rögzítési módjuk alapján megkülönböztethetünk a felületre ragasztással rögzített, párnafás, vagy sínes rendszerrel, esetleg kapcsos rendszerrel rögzített burkolatokat. A párnafás, sínes, kapcsos rendszerrel rögzített burkolatok lehetőséget adnak a homlokzati felület alatti tér átszellőztetésére, mely előnyös épületfizikai tulajdonságokat biztosíthat.

 

A ház külső megjelenése


A lényeg, hogy a sok felmerülő szempont között ne veszítsünk szem elől, hogy a homlokzat kialakításakor alapvető célunk a környezetbe illeszkedés, a harmónia, a helyes arányok és az egyensúly megtalálása legyen.

 

 Farkas Károly
 Építész

 http://farkasepiteszet.hu/
 


Kérdésed van? Tedd fel itt, tanácsadónknak: Online Tanácsadás

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Hajópadló

1. A hajó tetejének, vagy a fenekének deszkázata. 2. Lakásokban használt, ehhez hasonlóan... Tovább

Szalmabála

A szalma a szemtermésükért termesztett növények (vagy szűkebb... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet