notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A korszerű hőszigetelő fa és műanyag nyílászárók fontos tartozéka a hőszigetelt üveg. Cikkünk a hőszigetelő üvegekről és fajtáiról, típusairól szól.

hirdetes

A hőszigetelő üvegek

A korszerű hőszigetelő fa és műanyag nyílászárók fontos tartozéka a hőszigetelt üveg. Az üvegek minőségét a „K„ érték, az üveg hő átbocsájtási tényezője határozza meg.

A korszerű hőszigetelő fa és műanyag nyílászárók fontos tartozéka a hőszigetelt üveg. Cikkünk a hőszigetelő üvegekről és fajtáiról, típusairól szól.

 

 

Hőszigetelő üvegek - szerkezet

 

A régebbi üvegek szerkezete 4-16-4 volt, vagyis 2 db 4mm vastag síküveg között egy 16mm-es távtartó volt. Ezeknek az üvegeknek a K értéke 2,8, ezt követte az 1,4-es üveg, majd az 1,1-es és az 1,0-ás üveg. Megállapíthatjuk, hogy minél kisebb a K érték annál jobb minőségű az üveg.

 

Hőszigetelő üvegek - K érték


A K értéket könnyen le tudjuk olvasni, hiszen minden gyártó köteles azt a két üveg közt elhelyezkedő alumínium távtartó lécen feltüntetni. A jelenleg használatos 68 mm vastagságú ablakokban 4-16-4low-e + argon gáz, ez egy K=1,1-es üveg van beszerelve, de ha szigetelést az üveg és a távtartó lécek közé, akkor már K=1,0-ás lesz az üveg.

hirdetes

 

Hőszigetelő üvegek - passzív házak


Mostanában a drága energia miatt egyre jobb szigetelésű házakat építenek. Ezek közül is a legjobbak a passzív házak. Ide már egy jobban szigetelő nyílászáró fajtát szoktak beépíteni.


Ezek a nyílászárók 68 mm helyett 88 mm vastagak, ezért ezekbe vastagabb üveget lehet beépíteni /4-16-4-16-4 low-e + argon gáz/K=0,7/. A low-e-s üveg egy fokozott hő védő típusú üveg.
Az épület rendeltetéséből adódhat, hogy fokozott biztonságú üvegre van szükség. Ilyenkor a külső üvegrész több rétegből van összeragasztva és közte biztonsági fólia található. Ezek az üvegek a dobásálló, ütésálló, és a golyóálló fajták.

hirdetes


A jól szigetelő ablakoknak az is fontos része, hogy a jól záródó ablakba a jól szigetelő üveg jól is legyen beszerelve. A műanyag ablakoknál gumi ágyba a fa ablakoknál pedig sziloplasztba vannak szerelve az üvegek.

 

 Tolnai Pál
 Ajtó-ablak szakértő

 Kérdésed van nyílászárókkal kapcsolatos témában? Kérdezd szakértőnket, itt: Online tanácsadás


Még több hasznos információ nyílászárókkal kapcsolatban: www.tolnaipalestarsaibt.eu

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Üvegfáklya

Egy hangulatos fényt árasztó üvegfáklyát nagyon könnyen, te magad is el tudsz készíteni... Tovább

Tovább a lexikonra
Kiegészítők