notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ha a gipszkarton falat szakszerűen felhelyeztük, majd gletteltük, a réseket, illeszkedési pontatlanságokat kiküszöböltük jöhet a csiszolás, az alapozás majd a festés. Most vegyük végig ezeket a munkafolyamatokat. A gipszkarton falak festése

hirdetes

A gipszkarton falak festése - 2. rész

Ha a gipszkarton falat szakszerűen felhelyeztük, majd gletteltük, a réseket, illeszkedési pontatlanságokat kiküszöböltük jöhet a csiszolás, az alapozás majd a festés. Most vegyük végig ezeket a munkafolyamatokat.

Ha a gipszkarton falat szakszerűen felhelyeztük, majd gletteltük, a réseket, illeszkedési pontatlanságokat kiküszöböltük jöhet a csiszolás, az alapozás majd a festés. Most vegyük végig ezeket a munkafolyamatokat. A gipszkarton falak festése

A gipszkarton falak festése - Csiszolás

 
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a csiszolás szerepét a gipszkarton falak festésre való előkészítésekor. 
Nem szépítem a dolgot: a gipszkarton falak csiszolása a házépítés egyik legcsúfabb feladata. Sok kosszal jár, sokáig tart és minden korábbi hibát itt kell orvosolni. Persze akkor nem, ha megfelelően megoldottuk az előző fejezetek feladatait. Ha azonban a csiszoláskor hibázunk, a végső festés rávilágít minden elmulasztott folyamatra és látni fogjuk a csavarfejek, illesztések kitüremkedéseit. 
Először is készüljünk a porra: olyan finom lesz, mint a liszt, ezért mindenhová bejut. Zárjuk be az ajtókat, tegyünk nejlont a földre, nyissuk ki az ablakokat és húzzuk fel a redőnyt. A munkához vegyünk maszkot, sapkát, védőszemüveget és kényelmes ruhát.
 
A gipszkarton falak festése
 
Először is fel kell térképeznünk az eddig glettelést, hogy lássuk, melyik részt mennyire kell csiszolni. Tegyünk lámpát vagy reflektort a falhoz oldalra, hogy súrolófényt kapjunk: ez megmutat minden egyenetlenséget. A spaklit húzzuk végig a felületeken és alkalmazzunk három jelzést. domború, homorú, egyenletes.
hirdetes
Domború: ezt kell csiszolnunk az egyenes szintig. Homorú: itt kicsit nehezebb a dolgunk, mert glettgipsszel fel kell töltenünk a „völgyet” és utána csiszolhatunk.  Az egyenletes felületeket csupán minimáisan kell csiszolni.
Miután tökéletesre (vagy a tőlünk telhető legsimábbra) csiszoltuk a felületet, következhet a mélyalapozás, végül a festés. 
 

A gipszkarton falak festése - Mélyalapozás

 
Mélyalapozással a felület nedvszívóképességét szabályozzuk. A mélyalapozó használata előtt a felületet portalanítani kell. Korongecsettel (mennyezetecsettel) minél jobban a pórusokba bedörzsölve hordjuk fel az alapozót a lapokra. A felület pórusaiba teljesen be kell szívódnia, a megszáradt felületnek mattnak kell lennie. Impregnálás előtt kis területen végezzünk próbaalapozást a felület szívóképességének a megállapítására. Az alapozót az alapfelület szívóképességétől függően lehet hígítani 50-100% vízzel.
 

A gipszkarton falak festése - Festés

 
A gipszkarton egy gipszből, papírból és perlitből álló anyag. Ezt tilos mészfestékkel festeni, mert a mész roncsolja a papír felületét. Válaszunk inkább minőségi beltéri diszperziós falfestéket, akár egyrétegű falfestéket is választhatunk, ami megkönnyíti a munkánkat.
hirdetes
A festéket alaposan keverjük fel használat előtt. Szerezzünk be egy diszperziós festékhez való festőhengert, a festést végezzük úgy, mint vakolt téglafalak esetében: először a sarkokat és széleket fessük át ecsettel. A festést kezdjük az ablaktól és haladjunk a helyiség közepe felé. Egy-egy részterületen függőleges majd vízszintes irányban egyenletesen oszlassuk el a festéket. Minden újonnan lekent felületnek vékony csíkban takarnia kell az előzőt, nehogy árnyékok keletkezzenek.
 

Alkalamzástechnikai kisfilm:

 
Podmaniczki Attila Podmaniczki Attila
 Szobafestő-mázoló
 
 Online Tanácsadó
 
 Ha kérdésed van, tedd fel itt: Álmaim Otthona  Online Tanácsadás
 

 Még több kreatív ötlet, hasznos tanács: Csináld magad közösség a Facebookon

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában