notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A gipszkarton falak felszerelése viszonylag könnyű és mechanikus feladat, ám az, hogy a glettelt fallal azonosan sima, egynemű felületet kapjunk egy illesztésekkel és csavarokkal tarkított szerkezetből... A gipszkarton falak festése

hirdetes

A gipszkarton falak festése - 1. rész

A gipszkarton falak felszerelése viszonylag könnyű és mechanikus feladat, ám az, hogy a glettelt fallal azonosan sima, egynemű felületet kapjunk egy illesztésekkel és csavarokkal tarkított szerkezetből, az bizony sok türelmet igényel. A csiszolás ráadásul sok porral jár, amelynek eltakarítása után újabb hibák tűnhetnek elő. Ezért jó, ha felállítunk a munka során egy bizonyos sorrendet, amelyet mindenképpen be kell tartani: így gyorsabban és szebb munkát végzünk majd.

A gipszkarton falak felszerelése viszonylag könnyű és mechanikus feladat, ám az, hogy a glettelt fallal azonosan sima, egynemű felületet kapjunk egy illesztésekkel és csavarokkal tarkított szerkezetből... A gipszkarton falak festése

A gipszkarton falak festése - A gipszkarton szerkezet ellenőrzése

 
Első teendőnk az, hogy ellenőrizzük, minden csavart teljesen behajtottunk-e és minden szöget mélyen bevertünk-e. Ha bármi kiáll, az átüt majd a gletten és a festéken is. Fogjunk egy éles sniccert és vágjuk le a lelógó, gyűrött papírdarabokat, amelyeket főleg a sarkokon és a széleken találunk.
 

A gipszkarton falak festése - Lyukak, eltérések elfedése

 
A lyukakat, hibákat gyorsan száradó glettgipsszel töltsük fel, ezeket a helyeket majd csiszolni is kell. Glettanyagot kell használnunk arra is, hogy a tartószerkezet és a gipszkarton lapok csatlakozásánál található milliméternyi vastagságkülönbséget elfedjük. A teljes megszáradás előtt, amikor az anyag még olyan kemény, mint egy szappan, a spakli élét húzzuk végig rajta és szedjük le a felesleges, megvastagodott részeket.
hirdetes
 
A gipszkarton falak festése
 

A gipszkarton falak festése - Glettelés

 
Most már az illesztékek glettelésén a sor, lássuk, hogyan kell ezt szakszerűen csinálni.
A glettelésre azért érdemes odafigyelni, mert több kör visszacsiszolást és javítást úszunk meg. A glettet úgy keverjük ki, hogy sima és krémes felületű legyen, ne legyenek benne csomók, vajszerű anyag kikeverésére törekedjünk. Jó tanács inkább többször keverjünk kevesebbet, mert a megkötött glettet a későbbiekben már nem tudjuk felhasználni. 
 
A gipszkarton falak festése
 
Először egy fedőréteget vigyünk fel az illesztésekre, majd két további réteget, hogy elsimítsuk a felületet. És most kezdődik a türelemjáték. Száradás után simítsuk végig kézzel a felületet mindkét oldalon, hogy valóban sima és egyenes-e. Akár vízmértéket is alkalmazhatunk. Akár 4 rétegnyi glettmunkába is kerülhet, amíg tökéletes fedve vannak a gipszkarton lapok illesztései. Ne féljünk újra elővenni a sniccert: ha egy már glettelt terület felhólyagosodott, akkor egyszerűbb levágni azt a darabot, mint még többet rákenni és csiszolgatni. Utóbbival csak a morzsolódást és a „vakolat” lehullását kockáztatjuk a túl nagy anyagvastagság miatt. Egyszerűbb kipótolni a hiányzó részt.
hirdetes
 
Podmaniczki Attila Podmaniczki Attila
 Szobafestő-mázoló
 
 Online Tanácsadó
 
 Ha kérdésed van, tedd fel itt: Álmaim Otthona  Online Tanácsadás
 

 Még több kreatív ötlet, hasznos tanács: Csináld magad közösség a Facebookon

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Budoár

Női szoba, pihenés és öltözködés számára. Választékos ízléssel rendezik be, és a ház... Tovább

Csernobil

Az elmúlt 60 évben számos helyen volt teljes vagy részleges főreaktor meghibásodás, ám az... Tovább

Tovább a lexikonra
Festés