notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A cserépkályhákat felhasználásuk módja szerint két fő csoportba soroljuk. Egy kályha lehet fatüzelésű vagy vegyes tüzelésű. Ezen belül a felépítményét illetően a kályha köpenyfala azaz külseje épülhet új kályhacsempéből... Cserépkályha fajtái

hirdetes

A cserépkályha fajtái

GE.

A cserépkályhákat felhasználásuk módja szerint két fő csoportba soroljuk. Egy kályha lehet fatüzelésű vagy vegyes tüzelésű. Ezen belül a felépítményét illetően a kályha köpenyfala azaz külseje épülhet új kályhacsempéből, bontott kályhacsempéből, vagy téglából.

A cserépkályha

A szerző előző cikkét itt olvashatod el: A cserépkályha, mint hagyományos fűtőberendezés

A vegyes tüzelésű cserépkályha

 
Cserépkályha fajtáiA hagyományos, tömegével épített cserépkályhák, melyek általában téglatest formájú felépítmények jelentős vegyes tüzelésű. Ezek a kályhák többnyire egyformán néznek ki, nincs ülőpadka és szinteltolások vagy párkányok. Persze ma már nem egészen így van ez. Fűtött vagy nem fűtött ülőpadkával is építjük.
A másik szembetűnő ismertetője, hogy általában két ajtó található rajta egy nagyobb méretű tüzelőajtó és egy kisebb hamuzó ajtó. Ebben az esetben a tűztér aljában egy „rács” azaz rostély található. Ezen a rostélyon égetjük a tüzet és a hamu innen hullik a hamuzó térbe.
hirdetes
 
Ám nem csak ezek a kívülről is látható tulajdonságok miatt lesz egy kályha vegyes tüzelésű. Ezekben a kályhákban többnyire függőleges vagy álló járatrendszereket építünk. Ezáltal a járatok a kályhában a kályha aljától a tetejéig közlekednek, persze a kályha méretétől és felépítményétől függően. Erre azért is van szükség, mert egy vegyes tüzelésű kályha alkalmas a fával, brikettel, és szénnel való tüzelésre is, szemben egy fatüzelésű kályhával. A különböző fajta tüzelők másként viselkednek a tüzelés során.
 
hirdetes
Így például ha szénnel vagy brikettel tüzelünk számolnunk kell a salakolással, illetve hogy az égés során olyan gázok szabadulhatnak fel, melyek nyomást eredményeznek a kályhában. Egy vegyes tüzelésű kályhában pontosan a függőleges járatok miatt ha nyomás keletkezik, akkor nem a kályhatestet fogja szétfeszíteni, hanem megemeli a kályha tetejét.
 
Tudni kell, hogy ha egy cserépkályhát szénnel vagy brikettel használunk, az sokkal jobban igénybe veszi a kályhát. Ez azért van, mert a szén hő értéke jóval magasabb, mint a fáé de ez a brikettekre is igaz.
A szakirodalom azt mondja, hogy egy vegyes tüzelésű cserépkályha átlagos élettartama 8-12-év. Ez persze csak abban az esetben igaz, ha szénnel is vagyis ténylegesen vegyes tüzeléssel használjuk. 
 

Képeken néhány modern cserépkályha design:

 

További képek

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Hiperrealizmus

A hiperrealizmus a valóság apró részleteit is hűen vagy akár felnagyítva ábrázoló... Tovább

Klasszikus stílus

A klasszikus szó jelentése: tökéletes alkotás. Az antik bútorok maradandóságát,... Tovább

Tovább a lexikonra
Lakberendezési trendek