notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A cserépkályhákat felhasználásuk módja szerint két fő csoportba soroljuk. Egy kályha lehet fatüzelésű vagy vegyes tüzelésű. Ezen belül a felépítményét illetően a kályha köpenyfala azaz külseje épülhet új kályhacsempéből... Cserépkályha fajtái

hirdetes

A cserépkályha fajtái

A cserépkályhákat felhasználásuk módja szerint két fő csoportba soroljuk. Egy kályha lehet fatüzelésű vagy vegyes tüzelésű. Ezen belül a felépítményét illetően a kályha köpenyfala azaz külseje épülhet új kályhacsempéből, bontott kályhacsempéből, vagy téglából.

A cserépkályhákat felhasználásuk módja szerint két fő csoportba soroljuk. Egy kályha lehet fatüzelésű vagy vegyes tüzelésű. Ezen belül a felépítményét illetően a kályha köpenyfala azaz külseje épülhet új kályhacsempéből... Cserépkályha fajtái

A szerző előző cikkét itt olvashatod el: A cserépkályha, mint hagyományos fűtőberendezés

 

A vegyes tüzelésű cserépkályha

 
Cserépkályha fajtáiA hagyományos, tömegével épített cserépkályhák, melyek általában téglatest formájú felépítmények jelentős vegyes tüzelésű. Ezek a kályhák többnyire egyformán néznek ki, nincs ülőpadka és szinteltolások vagy párkányok. Persze ma már nem egészen így van ez. Fűtött vagy nem fűtött ülőpadkával is építjük.
A másik szembetűnő ismertetője, hogy általában két ajtó található rajta egy nagyobb méretű tüzelőajtó és egy kisebb hamuzó ajtó. Ebben az esetben a tűztér aljában egy „rács” azaz rostély található. Ezen a rostélyon égetjük a tüzet és a hamu innen hullik a hamuzó térbe.
hirdetes
Ám nem csak ezek a kívülről is látható tulajdonságok miatt lesz egy kályha vegyes tüzelésű. Ezekben a kályhákban többnyire függőleges vagy álló járatrendszereket építünk. Ezáltal a járatok a kályhában a kályha aljától a tetejéig közlekednek, persze a kályha méretétől és felépítményétől függően. Erre azért is van szükség, mert egy vegyes tüzelésű kályha alkalmas a fával, brikettel, és szénnel való tüzelésre is, szemben egy fatüzelésű kályhával. A különböző fajta tüzelők másként viselkednek a tüzelés során. Így például ha szénnel vagy brikettel tüzelünk számolnunk kell a salakolással, illetve hogy az égés során olyan gázok szabadulhatnak fel, melyek nyomást eredményeznek a kályhában. Egy vegyes tüzelésű kályhában pontosan a függőleges járatok miatt ha nyomás keletkezik, akkor nem a kályhatestet fogja szétfeszíteni, hanem megemeli a kályha tetejét. Tudni kell, hogy ha egy cserépkályhát szénnel vagy brikettel használunk, az sokkal jobban igénybe veszi a kályhát. Ez azért van, mert a szén hő értéke jóval magasabb, mint a fáé de ez a brikettekre is igaz.
hirdetes
A szakirodalom azt mondja, hogy egy vegyes tüzelésű cserépkályha átlagos élettartama 8-12-év. Ez persze csak abban az esetben igaz, ha szénnel is vagyis ténylegesen vegyes tüzeléssel használjuk. 
 

Képeken néhány modern cserépkályha design:

 

További képek

 

Szeretnél Te is egy mutatós cserépkályhát? Akkor KATTINTS IDE: Kályhamester

A fatüzelésű cserépkályha

 
A fatüzelésű cserépkályhát is építhetjük a hagyományos téglatest formában, bár ezeknek a kályháknak a belső szerkezete megengedi, hogy akár szinteltolásos vagy középpárkányos legyen a felépítmény.
 

Mit is jelent ez?

 
Cserépkályha fajtáiKülső ránézésre ezek a kályhák arról ismerszenek, hogy egy ajtó van rajta. Ez az ajtó a tüzelőajtó és a hamuzás is ezen keresztül történik. A fatüzeléses kályhák tűzterének alja egy samott lap és ezen égetjük a tüzet, az égési levegőt a tüzelőajtón keresztül biztosítjuk.
A nem látható különbség a vegyes tüzeléshez képest a belső szerkezete. Egy fatüzelésű kályhában a tűztér általában alacsonyan van lezárva illetve letakarva és onnantól vízszintes „csiga” járatok vannak benne. Ez a rendszer teszi lehetővé az esetleges szinteltolásos vagy középpárkányos felépítmény kialakítását.
Lényeges különbség azonban a vegyessel szemben, hogy egy fatüzelésű kályhát csak fával tudunk fűteni, itt a szén nem jöhet szóba, mint tüzelő. Ezeknél a kályháknál a tűztér kialakítása olyan, hogy ha leégettük a tüzünket parázsig és a kályhát lezárjuk, az képes a parazsat megtartani, amiről újra lehet éleszteni a tüzet a következő begyújtás esetén. Ezt egy vegyes tüzelésű kályhánál nem tudjuk megtenni.
A szakirodalom azt mondja, hogy egy fatüzelésű cserépkályha átlagos élettartama 15-20-év. Ezt persze a felhasználás módja nagyban befolyásolhatja.
A két típus közötti nem jelentéktelen különbség azonban nem ennyire éles, ha a vegyes tüzelésű kályhánkat is kíméletesen vagy csak fával használjuk.
 

Kinek mit érdemes választani?

 
Ez mindig a hely adottságaitól, a rendelkezésre álló lehetőségektől és az egyéni igényektől függ.
Ebben tudok az Önök segítségére lenni!
 

Tervezzük meg együtt cserépkályháját!

Állok rendelkezésükre!

 
Samu Nagy Bence
06 20 5 231-094
 
A cserépkályhákat felhasználásuk módja szerint két fő csoportba soroljuk. Egy kályha lehet fatüzelésű vagy vegyes tüzelésű. Ezen belül a felépítményét illetően a kályha köpenyfala azaz külseje épülhet új kályhacsempéből... Cserépkályha fajtáiA cserépkályhákat felhasználásuk módja szerint két fő csoportba soroljuk. Egy kályha lehet fatüzelésű vagy vegyes tüzelésű. Ezen belül a felépítményét illetően a kályha köpenyfala azaz külseje épülhet új kályhacsempéből... Cserépkályha fajtáiA cserépkályhákat felhasználásuk módja szerint két fő csoportba soroljuk. Egy kályha lehet fatüzelésű vagy vegyes tüzelésű. Ezen belül a felépítményét illetően a kályha köpenyfala azaz külseje épülhet új kályhacsempéből... Cserépkályha fajtáiA cserépkályhákat felhasználásuk módja szerint két fő csoportba soroljuk. Egy kályha lehet fatüzelésű vagy vegyes tüzelésű. Ezen belül a felépítményét illetően a kályha köpenyfala azaz külseje épülhet új kályhacsempéből... Cserépkályha fajtáiA cserépkályhákat felhasználásuk módja szerint két fő csoportba soroljuk. Egy kályha lehet fatüzelésű vagy vegyes tüzelésű. Ezen belül a felépítményét illetően a kályha köpenyfala azaz külseje épülhet új kályhacsempéből... Cserépkályha fajtáiA cserépkályhákat felhasználásuk módja szerint két fő csoportba soroljuk. Egy kályha lehet fatüzelésű vagy vegyes tüzelésű. Ezen belül a felépítményét illetően a kályha köpenyfala azaz külseje épülhet új kályhacsempéből... Cserépkályha fajtáiA cserépkályhákat felhasználásuk módja szerint két fő csoportba soroljuk. Egy kályha lehet fatüzelésű vagy vegyes tüzelésű. Ezen belül a felépítményét illetően a kályha köpenyfala azaz külseje épülhet új kályhacsempéből... Cserépkályha fajtáiA cserépkályhákat felhasználásuk módja szerint két fő csoportba soroljuk. Egy kályha lehet fatüzelésű vagy vegyes tüzelésű. Ezen belül a felépítményét illetően a kályha köpenyfala azaz külseje épülhet új kályhacsempéből... Cserépkályha fajtái
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Napforduló

A napforduló csillagászati kifejezés, mellyel a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való... Tovább

Terasz téliesítése

A terasz téliesítése alatt azt értjük, mikor a környezeti hatásoktól (esőtől, hótól ,... Tovább

Tovább a lexikonra
Lakberendezési trendek