notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A boldog takarítás 10 titka

hirdetes

A boldog takarítás 10 titka

Szita Lili, GE.

A takarításhoz való viszonyunkon tudunk változtatni. Ha úgy tekintünk a helyre, ahol élünk, mint az otthonunkra, amit szeretünk, a takarítás már nem is tűnik olyan szörnyű kötelességnek. Íme néhány tipp, hogyan tudod a takarítást minél kisebb teherként felfogni:

A boldog takarítás 10 titka

Legjobb tippek

 • Minden napodat kezdd azzal, hogy beágyazol. Ez kulcsfontossággal bír, és katalizátorszerűen követi ezt a további jó szokások halmaza. 
 • Kezdj hozzá most. Ej, ráérünk arra még, ez nem a jó hozzáállás a takarítás esetében sem, mivel az a bizonyos majd, igazából sosem jön el. Tanulmányok szerint az elnapolt feladatokat sokkal lassabban végezzük el – szóval, csak hogy időt spórolj, csináld meg inkább most.
 • Szerezz be szép, minőségi takarítóeszközöket. Ha jól néz ki egy ilyen mindennapos használati tárgy, máris szívesebben látja meg és használja az ember, nagyobb kedvvel fog neki az elkerülhetetlennek. Tehát érdemes beinvesztálni egy kicsit többet, hogy a takarítás élmény lehessen. Mi alakítjuk ki a lakhelyünket, aztán egy idő után ehhez idomulunk mi magunk is.
 • Az otthon szépítgetése legyen a belső békédre szánt idő része. Ha akarjuk, akkor a háztartási feladatokat éppen úgy is tekinthetjük, mint a lakótársaink, családunk, és otthonunk iránti szeretetünk egy kifejezési formájának. Le kell lassítani néhanapján, ráadásul ha ésszel takarítasz, időt és energiát is spórolsz magadnak.
 • hirdetes
 • Zenehallgatás takarítás közben. Énekelve, és táncolva is lehet takarítani. A zene pedig kimutathatóan javítja a hangulatodat. És ne feledd a takarítás közben, hogy milyen elégedett lehetsz majd a takarítás után, hiszen egy egészséges és rendezett otthont varázsolsz éppen.
 • Tedd a takarítószereket könnyen elérhető, akár látható helyekre: meglehet, hogy így sokkal gyakrabban is nyúlsz majd értük.
 • Még azelőtt tedd rendbe a helyiséget, mielőtt kimész. Tegyél vissza mindent a helyére, inkább most tölts el vele 10 percet, akár munkába indulás előtt, mert később csak még nagyobb lesz a kupac.
  hirdetes
 • Mindig szelektálj. Sokkal jobb naponta egy kevés időt rászánni a takarításra, mint aztán egy egész napot eltölteni vele. A legtöbbünknek sokkal több dolga van, mint amire szüksége lenne, ennek ellenére mindig mindenből újat veszünk. De ha rendszerezgetünk, és szelektálunk minden nap és eltesszük az egy éve már nem használtam kategóriájú dolgokat, gondoskodva arról, hogy olyanokhoz jusson el, akiknek valóban szüksége van rájuk, talán azt is elkerülhetjük, ami a sok dologgal együtt jár: a takarítási maratont.
 • Jár egy kis jutalom a takarítás után. A szokások emberei vagyunk. A szokásokat elménk a következőképpen rögzíti: 1. a kiváltó ok (egy gyönyörű szemétlapát, és a kosz), a munkamenet (portalanítás, rendrakás) és a jutalom (nézzük meg azt az új fagyizót a sarkon). Ha mindig így teszünk, tehát ha valami pozitív élménnyel zárjuk a takarítási rítust, akkor agyunk már nem is kellemetlen élményként fogja rögzíteni a takarítást.
 • Ha megengedheted magadnak, fogadj segítséget a takarításban. Sok kéz többet bír. Ha van olyan munka, amivel nem bírsz egyedül, és van rá kereted, akkor alkalmazz egy takarítónőt.
 • Ne feledd, hogy a házad, vagy lakásod egy otthon. Gondoznod, ápolnod és szeretned kell.
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Mobilfal

A mobilfal egy olyan térelválaszót falrendszer, amelyet legtöbb esetben irodai épületekben és... Tovább

Gyógyszertár

A modern korban a gyógyszerek már nem csupán gyógyhatású növényeket takarnak, de akár igen... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok