notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Sok minden történik egy konyhában. Nem számít, mennyire különböző az életvitelünk, sok tevékenységet a konyhában végzünk: sütünk, főzünk, reggelizünk, ebédelünk, vacsorázunk a családdal, barátainkkal.

hirdetes

7 hiba, amit ne hagyj figyelmen kívül a konyhában

Király Réka

Sok minden történik egy konyhában. Nem számít, mennyire különböző az életvitelünk, sok tevékenységet a konyhában végzünk: sütünk, főzünk, reggelizünk, ebédelünk, vacsorázunk a családdal, barátainkkal. Nemcsak szocializálódunk a konyhában, de egy csésze kávé, vagy pohár bor mellett megosztjuk élményeinket, elmeséljük az aznap történteket, így fontos, hogy a hely egyszerre szép és funkcionális is legyen.

Sok minden történik egy konyhában. Nem számít, mennyire különböző az életvitelünk, sok tevékenységet a konyhában végzünk: sütünk, főzünk, reggelizünk, ebédelünk, vacsorázunk a családdal, barátainkkal.

A szakemberek ezért 7 alapvető hibára figyelmeztetnek minket, amit feltétlen be kell tartani, hogy a konyha eleget tegyen funkciójának, de ugyanakkor szép környezetben tölthessük időnket.

1. Háromszög kialakítása

Szakemberek szerint a konyhában a mosogatónak, a tűzhelynek, valamint a hűtőszekrénynek és a konyhapultnak háromszöget kell bezárnia a zavartalan működés érdekében. Ne legyen útban semmi (pl. székek), akadály mentesítsük a helyiséget főzés közben! Függetlenül a konyha méretétől és alakjától, a háromszög munkaterülete ne legyen kevesebb 3 méternél (mert több fő esetén csak hátráltatják egymást) és ne legyen több 7 méternél (mert akkor a sok mászkálás miatt fárasztó lehet a munkafolyamat).

Sok minden történik egy konyhában. Nem számít, mennyire különböző az életvitelünk, sok tevékenységet a konyhában végzünk: sütünk, főzünk, reggelizünk, ebédelünk, vacsorázunk a családdal, barátainkkal.

2. Ne pazarold a helyet

 

Egy konyhában alapvetően sok dolgot tárolunk. De nemcsak a tárgyak, hanem a szekrényajtók, illetve fiókok is sok helyet elfoglalhatnak. Ezért amikor konyhabútort készülünk vásárolni, alaposan nézzük át a választékot, praktikusabb darabok után kutatva (pl. csúsztatós ajtók). Kis méretű konyhában például hosszú felsőszekrényekkel és kisebb polcrésekkel bővíthetjük a helyet.

 

3. Ne hagyd figyelmen kívül a munkaterületet

hirdetes

 

Az egyik legtöbbet emlegetett panasz a konyhákkal kapcsolatban, a kicsi konyhapult. Ha nincs elég hely, nem tudunk hová pakolni, ami pedig könnyen káoszhoz vezethet. Mivel a legtöbbet használt konyhai eszközöket - mint például a kávéfőző, kenyérpirító, teafőző, meleg szendvics sütő - is érdemes könnyen elérhető helyen tartani, próbáljunk minél több üres felületet kialakítani, például a konyha L-alakú berendezésével.

 
Sok minden történik egy konyhában. Nem számít, mennyire különböző az életvitelünk, sok tevékenységet a konyhában végzünk: sütünk, főzünk, reggelizünk, ebédelünk, vacsorázunk a családdal, barátainkkal.

4. Gyenge világítás

 

Alapvetően a konyha is egy szoba, ahol ugyanúgy kell figyelni a megfelelő világításra, mint bármelyik másik helységben. Gondoljunk csak bele, hány olyan ismerősünk van, aki szeret újságot olvasni, és ezt reggeli vagy vacsora közben teszi, tehát itt is szükség van több lámpára is. Fontos, hogy a munkaterület is ki legyen világítva megfelelően, nehogy az éles eszközök használata közben elvágjuk ujjunkat! És persze a gyengébb, hangulat világítás is jól jöhet egy romantikus vacsora közben.

 

5. Ne mondj le a csempéről

 

Manapság egy konyha tervezése vagy átalakítása során a csempe egyre inkább kimarad a költségvetésből. Természetesen napjainkban már nem divat kicsempézni az egész konyhát, mégis maradt két hely, amit ajánlatos csempével borítani: a mosogató és a gáztűzhely mögötti részeket. Itt a legnagyobb a veszély ugyanis, hogy kifröcsög valami a fazékból, vagy kiloccsan mosogatás közben. Ha ezt a tippet észben tartod, nem kell évente festened a foltos falat.

hirdetes

 

Sok minden történik egy konyhában. Nem számít, mennyire különböző az életvitelünk, sok tevékenységet a konyhában végzünk: sütünk, főzünk, reggelizünk, ebédelünk, vacsorázunk a családdal, barátainkkal.

6. Szellőztetni muszáj

 

Fontos szem előtt tartani a szellőztetést, mivel enélkül a legcsodálatosabb konyha szépsége is elhalványul. Ha valaki besétál a konyhába és meg tudja állapítani, hogy a tegnapi vacsora sült krumpli és rántott halfilé volt, észre sem fogja venni az új design-t. Az olcsóbb szagelszívók eljuttatják a rossz, elhasznált levegőt a konyhából, valamint a jó levegő minőségének javítását segítik a konyhai tisztítószerek is.

 

7. Ne hagyd figyelmen kívül a szelektív hulladékgyűjtést

 

Egyre elterjedtebb a szelektív hulladékgyűjtés az otthonokban, így Te se feledkezz meg róla. Utólag is ki lehet alakítani és már számos dizájnosmegoldás létezik

 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Húsvéti locsolkodás

Vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték, ugyanis még ötven évvel ezelőtt is elterjedt... Tovább

Télikabát

A télikabát egy általában csípőn alul érő, esetleg derékban szabott, hátul hasított vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Konyha