notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Energiatakarékosság 5 lépésben

hirdetes

5 tipp az energiatakarékos otthonért

NA

Nem titok, hogy az új lakások energiahatékonyabbak, mint elődeik. Ez részben azért van, mert az új ingatlanoknak meg kell felelnie bizonyos előírásoknak, illetve mindenki élhetőbb otthon szeretne. Az újabb ingatlanok kialakításánál érdemes figyelembe venni az olyan megoldásokat, amelyek fűtési és hűtési költségei alacsonyabbak lehetnek. Emellett jó, ha gondolunk különböző energiatakarékos megoldásokra is. Lássuk, melyek ezek. 

Tippek az energiatakarékosságért

1. Győződjünk meg arról, hogy otthonunk jól szigetelt


A mennyezet szigetelése segít csökkenteni az otthoni hőmennyiséget. Ez pedig elősegíti az egész ingatlanban a kellemes hőmérsékletet. Számos szigetelési lehetőség közül választhat a körülményektől vagy preferenciáktól függően. Néhány legnépszerűbb választás a gyapjú vagy a fényvisszaverő fólia. Az üvegszálas csövek környezetbarát megoldásai pedig szintén jók lehetnek, mivel 80% -ban újrahasznosított anyagból készülnek. A megfelelő szigetelés mellett garantált, hogy a fűtési és hűtési költségek is csökkenthetők. 


Megfelelően szigetelt eladó ház Debrecen területén vagy eladó lakás Budapesten? Keresse az Otthonajánló weboldalát! 

2. Biztosítsuk a keresztszellőzést


Nagy hatékonyságú hűtési módszer a keresztszellőztetés: amikor a levegő belép a házba egy ponton, és kilép egy másikon. A legjobb keresztszellőztetés az otthoni ablakok vagy ajtók nyílása révén érhető el, így a szél közvetlenül az otthonon keresztül szabadon áramolhat. Az új otthonokban, a magasabb mennyezetek, a széles bejárati csarnokok, valamint a tolós bejárati ajtók vagy a kétszeres hajtások nagyobb térfogatot biztosítanak a levegő áramlására.

hirdetes

3. Használjunk mennyezeti ventilátort


Jó ötlet a mennyezeti ventilátorok elhelyezése a nappaliban, étkezőben és a hálószobában egyaránt, mivel sokkal olcsóbbak, mint a klímaberendezések. Bár a téli időszakban ezekre nincs szükségünk, nyáron igen sokat spórolhatunk vele. Míg a klímaberendezések nem csak drágák, de fogyasztásuk is rendkívül magas költségekkel jár, így a ventilátorokkal, sokkal jobban járhatunk. 

4. Használjunk kis energiahatékonyságú felszereléseket


A lakás számos pontján használhatunk olyan berendezéseket, amelyek segítségével sokat spórolhatunk és energiahatékonysága is jobb lesz. Lámpák esetén használjunk LED izzókat, hiszen ezek energiafelhasználása sokkal kedvezőbb, mint a hagyományos izzóké. Emellett érdemes akár olyan csapokat, zuhanyzófejeket, mosó vagy mosogatógépet választaunk, amelyek nem pocsékolnak felesleges vizet. 

hirdetes

5. Vegyük figyelembe az égtájakat


Az égtájakat azért érdemes figyelembe vennünk, hogy azok a helyiségek, amelyekben legtöbbet tartózkodunk a legkedvezőbb feltételek mellett legyenek élhetők. Ha például a nappali északra néz, akkor a téli hónapokban ide süt be leginkább a nap, nyáron azonban itt lesz a leghűvösebb. A lakás szempontjából nem mindegy, hogy a nyár folyamán a nap milyen szögben süt be, és melyik szoba van keleten vagy nyugaton. A ház nyugati oldalán lévő napsugarak és hő behatolásának csökkentésére érdemes akár egy külső árnyékolót telepíteni. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Olajlámpás

Olajból, vízből, némi dekorációból és befőttesüvegből te is készíthetsz házilag... Tovább

Drapéria

Elrendezett textília; ízléssel, művészi módon elrendezett, gyakran redőkbe szedett szövet,... Tovább

Tovább a lexikonra
Épületek Lakásfelújítás Újrahasznosítás