notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezt az 5 szokást érdemes kialakítanod, ha tiszta, rendes otthonra vágysz!

hirdetes

5 szokás amit érdemes kialakítanod, ha megőriznéd otthonodban a rendet

CsN, NA

Kétség sem férhet hozzá, hogy a rendrakás és a takarítás nem tartozik a legtöbb ember kedvenc időtöltései közé… Ráadásul az egész egy véget nem érő folyamatnak tűnhet, sőt, másnapra már eredménytelennek érezhetjük az erőfeszítéseket, ha nem figyelünk a rend megőrzésére! Pedig néhány alapvető szokás kialakításával sokat tehetünk a rend és tisztaság megőrzéséhez… 

5 szokás a rend fenntartásához

#1 a szokás hatalma: legyen rutin a rend megőrzése

A legnehezebb dolog talán mindannyiunk számára az, hogy az éppen elővett és használt dolgokat rögtön a helyükre tegyük. Természetesen egy-egy kerti party, vagy éppen a felújítás utáni nagytakarítás más tészta lehet, de a hétköznapokban ez a szokás nagyon is jól kialakítható! 


Ha minden munkafolyamat után az abból fakadó „kuplerájt” megszűnteted, és családod is erre bíztatod – sokat tehetsz azért hogy otthonod mindig tiszta és rendes legyen. A legtöbb esetben ez néhány perces folyamat csupán – de ha nem tartjátok be következetesen, akár néhány nap alatt eluralkodhat a káosz! 

#2 A munkamegosztás és a következetesség a legnagyobb segítség

Szinte minden családban van egy ember, aki a legtöbb házimunkáért felelős. Nem szeretnénk olyan általánosításokba bonyolódni, hogy ez csupán a nők feladata – ám ha ezt a cikket olvasod, nagy valószínűséggel rád hárul a házimunkák nagy része… A munkamegosztás pedig igen fontos pontja lehet a nyugodt életnek, és a rendes lakásnak.


Igen nehéznek tűnhet rávenni a gyerekeket, házastársat, lakótársat a takarításra, pedig valójában egy kis következetességgel bevezethető ez a szokás. A kulcs csupán az, hogy mindenki tudja, hogy mely feladat tartozik hozzá, és mikor kell azt elvégeznie! Akár beosztást is készíthettek egy naptárban az általános teendőkről – hidd el, néhány hét után mindenki beleszokik majd az új rutinba! 

hirdetes
 

#3 Felejtsd el a gyűjtögetést! 

Beszélgetésünk során a takarító cég munkatársaival hamar kiderült, hogy a legtöbb háztartás égető problémában szenved: a gyűjtögetéssel kellene felhagyniuk. Hiába a gondos takarítás, a szokás-szerűen kialakított beosztás, még a legprecízebb háziasszony sem képes megteremteni a rend látszatát, ha az otthon telis-tele van felesleges tárgyakkal.


A glédába rendezett csetreszek, a rég nem hordott ruhák, az évek alatt összegyűjtött dolgok egycsapásra képesek tönkre tenni a rend látszatát puszta létükkel is – arról nem is beszélve, mennyire megnehezítik a takarítást! Szabadulj meg a felesleges tárgyaktól, és állíts limitet magad és családod elé a felhalmozható tárgyak számát illetően. 
 

hirdetes

#4 Találd meg a legutálatosabb házimunkát, és engedd el! 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy amihez nincs kedved azt ne csináld… Tudjuk, hogy üknagyanyáink mennyit dolgoztak, hogyan mostak kézzel és milyen ma már mostohának tűnő körülményekben éltek – de ennek ma már nem kell így lennie.


Mindent gépiesíteni sajnos a legtöbbünknek nincs lehetőségünk, de Neked is jár egy kis luxus! Határozd meg, hogy melyik házimunkát gyűlölöd a legjobban, és próbáld meg azt megkerülni: ha teheted, szerezz be ezt a célt szolgáló gépet (pl. mosogatógépet), ha pedig erre nincs lehetőséget, próbáld meg a családon belül „elbizniszelni” azt a feladatot! Biztos, hogy tudsz cserébe olyat ajánlani, amiért valaki szívesen cserél veled.

#5 Tanuld meg szeretni a takarítást, rendrakást! 

Amíg az egész munkafolyamatot a kínzással azonosítod, sosem lesz tökéletes a végeredmény. De tényleg olyan rossz dolog a takarítás? Természetes, hogy a medence partján koktélozni sokkal jobb, de egy kellemes zenével, akár némi „önjutalmazással” sokkal kellemesebbé teheted a takarítást. 


A tiszta, illatos lakás és a maradandó rend kárpótolni fog minden munkálatért! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Fotel

Kárpitozott ülőbútor, amely párnázott karosszékhez hasonló, de annál sokkal kényelmesebb,... Tovább

Szúnyogriasztó

Házilag sokkal jobb, kellemesebb illatú és vegyszerektől mentes szúnyogriasztót... Tovább

Tovább a lexikonra