notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

5 perces lekvár recept

hirdetes

5 perces lekvár készítése bogyós gyümölcsökből!

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ha te is idő híján vagy, de mégis szeretnél eltenni némi lekvárt a későbbi időkre, akkor ez a recept neked szól! 5 perc alatt elkészítheted ezt a lekvárt!

5 perces lekvár recept

Te is úgy várod a bogyós gyümölcsök szezonját, mint én, hogy azzal a lendülettel vesd bele magad a lekvárfőzésbe? Van abban valami misztikus, ahogy ott áll az ember a fortyogó lekváros fazék mellett és kevergeti (szigorúan fakanállal!) az illatozó lekvárt. Földi eper, meggy, fekete ribizli, málna, faeper… Mint a mesében! Közben a lekvárral teli befőttesüvegek egyre csak szaporodnak a polcokon.

 

De ne gondold, hogy szerkesztőségünk arra buzdítja minden olvasóját, hogy a lakás végül egy konzervgyárrá váljon! Ugyanakkor milyen jó is tud lenni a lekvár, főleg télen, a kalácsra kenve, egy forró tea mellé, ahogy kinyitjuk a befőttesüveget és azonnal orrunkban érezzük a nyári gyümölcsök üvegbe zárt illat- és zamatözönét! Őrülten rohanó századunkban az anyák és már a nagymamák ideje is erősen korlátozott, így azok az idők, amikor az egész szezon alatt – éppen mi mikor érik – a konyhában, a lekvárt kevergetve készülünk a télre, lassan végleg aktualitásukat vesztik. Mindenki rohan, és mindent gyorsan akar végrehajtani, a lehető legkevesebb erő, és főleg az idő elvesztegetésével. Arra törekszünk, hogy a finom lekvár két pillanat alatt elkészüljön. És itt nyer értelmet az ötperces lekvár létjogosultsága, melyet bármilyen bogyós gyümölcsből elkészíthetünk! Lapozz egyet és mutatom hogyan készítsd!

hirdetes
5 perces lekvár recept

Gyors lekvár

Minél kevesebbet főzzük a lekvárt, annál egészségesebb marad, hiszen a bogyók megőrzik nem csak az ízüket, hanem a formájukat és az aromájukat is. Az alábbi recepthez a legmegfelelőbb a málna, de ugyanígy megfelelő a fekete ribizli, a földi eper, de akár a meggy is.

 

Hozzávalók:

• 1 kg bogyós gyümölcs
• 1 kg cukor
• 4 evőkanál citromlé (a meggyhez nem kell adni!)

 

Elkészítése:

• Az érett bogyókat válogassuk ki és mossuk meg. A meggy esetében magozzuk azt ki! Öntsük rá a cukrot, hagyjuk állni egy éjszakáig, mindenképpen hűtőszekrényben tárolva!

 

 

 

Lapozz egyet és nézd meg az elkészítés további lépéseit!

5 perces lekvár recept

• Reggel öntsük bele a cukrozott gyümölcsöt egy lábasba, majd tegyük fel közepes lángra. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, ezután adjuk hozzá a citromlevet. Főzzük még további öt percig.

hirdetes

 

 

 

• A kész lekvárt öntsük sterilizált befőttesüvegekbe, végül zárjuk le azokat. Nálunk a 250 ml-es üvegek a legnépszerűbbek, csavaros fedéllel. Amíg a lekvárt főzöm, a befőttesüvegeket a mikrohullámú sütőben sterilizálom.

 

Lapozz egyet és nézd meg az elkészítés további lépéseit!

5 perces lekvár recept

• A lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítom, majd száraz dunsztban hagyom kihűlni.

 

 

A kész lekvár mennyisége nagyban függ a felhasznált gyümölcs fajtájától is, málnából, földieperből, fekete ribizliből 1, azonban meggyből 1,6 liternyi szükséges 1 liternyi lekvár elkészítéséhez. Ennek oka az, hogy a gyümölcsökben található lé (víz) egy része elpárolog. Ez a recept abszolút megbízható, az így elkészült lekvárok nagyszerűen elállnak bármilyen átlagos lakásban, akár hűtőszekrény nélkül is, nem savanyodnak meg, nem forrnak fel.

 

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
DIY Háztartás Konyha

Lakberendezési szakszótár

Tökéletes esküvőhelyszínek Budapesten

Most készülsz az esküvődre de nem találod a tökéletes helyszínt? A főváros dugig van... Tovább

Terrakotta

A terrakotta tisztítás után megformázott és kiégetett agyag, az ókori művészet egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 102

Átlagos értékelés: 4.9