notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sokszor látok a panelházak között kertészkedő háziasszonyokat, kis, 1-2 négyzetméteres területen áskálni, ültetgetni. A kertészkedés állítólag jótékony hatással van az emberre. 5 érv a kertészkedés mellett

hirdetes

5 érv a kertészkedés mellett

Király Réka
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Sokszor látok a panelházak között kertészkedő háziasszonyokat, kis, 1-2 négyzetméteres területen áskálni, ültetgetni. A kertészkedés állítólag jótékony hatással van az emberre – ezt vallják a vidékiek is. Kíváncsi voltam, miért is tesz jót annyira a léleknek, hát utána jártam.

Sokszor látok a panelházak között kertészkedő háziasszonyokat, kis, 1-2 négyzetméteres területen áskálni, ültetgetni. A kertészkedés állítólag jótékony hatással van az emberre. 5 érv a kertészkedés mellett

Íme, 5 pozitív érv, ami jótékony hatással van lelkünkre:

 

1. érv a kertészkedés mellett – stressz oldás

 
A stressz szinte már népbetegségnek számít napjainkban. Ezért is fontos olyan elfoglaltságot találni, ahol kikapcsolódhatunk, elfelejthetjük a napi-, családi- vagy munka béli problémáinkat és csak egy feladatra összpontosítunk. A fák, virágos és egyéb zöld növények társaságában észrevétlenül is, de távozik belőled a felgyülemlett feszültség.
 

2. érv a kertészkedés mellett – D-vitamin utánpótlás

 
A mai lakosság nagy része D-vitamin hiányban szenved – ami ugyan napfény által könnyen „beszerezhető”, a folyamatos irodai vagy egyéb elszigetelt munkának eredményeképp. Éppen ezért jó a kertészkedés, hiszen napi 20 perc már pótolja a D-vitamin szükségletünket, tehát nem kell egyéb vitamintablettákat vagy pezsgőtablettákat szednünk. Figyelj azonban a naptejre, hogy védd a bőröd a káros sugaraktól!
hirdetes
 

3. érv a kertészkedés mellett – a mozgáskoordináció fejlesztése

 
Ügyetlen vagy? Sokszor elejtesz tárgyakat, megbotlasz vagy kiöntöd az italokat? Akkor bizony szükséged van egy kis tudatos mozgáskoordináció fejlesztésre, amit akár kertészkedés formájában is erősíthetsz. Ugyanis a precíz mozdulatokat követelő, figyelmet igénylő munka szinte észrevétlenül edzi az ehhez szükséges agyi régiókat.
 

4. érv a kertészkedés mellett – önbizalom fejlesztés

 
Ha sikeresen neveltél egy-egy növényt, virágot, annak bizony – néha szó szerint – meg van a gyümölcse. Sokszor hónapokon át fáradozol, mégis végül megtérül ez az energia befektetés, hiszen a kerted virágzó növényekkel, vagy dús zöldség- és gyümölcs terméssel ajándékoz meg – ami természetesen önbizalmat ad, hiszen ez a Te kezed munkája, ezért Te dolgoztál, Te érted el ezt az eredményt.
hirdetes
 

5. érv a kertészkedés mellett – jó alvás

 
A jó alváshoz szükség van fizikai fáradtsághoz is, amit a kertészkedés során könnyen előidézhetsz. A kertészkedés után jelentkező kellemes fáradtság hatására könnyedén álomba merülsz majd – még akkor is, ha egyébként súlyos gondok nyomasztanak, és álmatlan éjszakák állnak mögötted.
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Kert

Lakberendezési szakszótár

Lakástakarítás

Ha nincs kedved lakásod takarításával sokat bajlódni, akkor más megoldást kell találni... Tovább

Lakás pályázat

Azon ritka alkalmakat meg kell ragadni, amikor például a Nemzeti Eszközkezelő lakásra ír ki... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 213

Átlagos értékelés: 4.7