notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezekre a dolgokra kell odafigyelned, ha társasházban élsz

hirdetes

5 dolog, amire mindenképp figyelj, ha társasházban laksz!

A társasházakban vannak bizonyos írott és íratlan szabályok, melyeket jobb, ha betartunk, ha nem akarunk vitát a szomszédokkal vagy esetleg a gondnokkal. Most megmutatjuk nektek, melyik az öt legfontosabb, amire oda kell figyelned! 

Figyelj oda te is ezekre a dolgokra, ha társasházban élsz!

1. Ne maradj el a közös költség befizetésével!


Szinte minden társasházban kell közös költséget fizetni, hiszen gondoljunk csak bele: a világítás a folyosón vagy a napi/heti takarítás mind pénzbe kerül. Ezért nem érdemes elmaradni vagy esetleg be sem fizetni a közös költséget, ugyanis az elmaradás miatt akár jelzálogjogot is bejegyeztethetnek a lakásodra.


2. Szabályos állattartás


Minden társasháznak kell lennie egy házirendnek, amely tartalmazza, hogy lehet-e háziállatot tartani vagy sem. Ha még sincs szó a kutya vagy macskatartásról a házirendben, akkor az önkormányzat rendelete érvényes.
A hazai jogszabályi környezetben nincs egységes „ebrendelet”, amely minden kutyatartóra nézve azonos követelményeket fogalmazna meg. Van azonban egy 2008-as mintarendelet, amely kimondja, hogy családi házakban három, míg lakásokban egy 65 cm feletti vagy két ennél kisebb ebet (és azok szaporulatát 3 hónapos korig) lehet engedélyezni.

hirdetes


3. Tartsd be a tűzvédelmi szabályokat!


A tűzvédelmi szabályok betartása nemcsak a munkahelyen vagy iskolákban, közintézményekben nagyon fontos, hanem a társasházakban is, és természetesen a lakásodban is. A tűzvédelmi szabályok kimondják, hogy a társasházak folyosóin nem lehet éghető vagy tűzveszélyes dolgokat tartani, illetve a menekülési útvonalnak mindig szabadnak kell lennie! És itt nem csak a ruhaszárítóra, biciklire, a kisasztalra és székekre kell gondolni, hanem a falon elhelyezett növényekre is – azok se akadályozhatják az esetleges menekülést.


4. Tartsd be a tisztaságra vonatkozó szabályokat!


Fontos, hogy mindig tisztán tartsd lakásod és környékét – a folyosót, erkélyt is. Ha nem egy takarítónő végzi a lépcsőház takarítását, akkor ha rád kerül a sor, vedd ki a részed a munkából, hiszen más is megtette.

hirdetes
A szemetet ne a kuka mellé tedd a szemetet, hanem bele, illetve ha a lakóház szelektíven gyűjti a szemetet, tedd Te is ezt, szánj erre egy kis időt! Télen, a függőfolyosókra behulló havat is takarítsd le, a másik testi épségének érdekében!


5. Az erkély rendben tartása


Ha van erkélyed, fontos, hogy növényeket úgy helyezz el, hogy biztosan ne essenek le! Úgy öntözd, hogy ne csurogjon a víz az utcára. Szemetet vagy bármi mást ledobni tilos – nemcsak mert valaki fejére eshet, hanem mert be is fújhatja a szél valaki más lakásába. Ha dohányzol, a csikkeket sose dobd le, használj hamutartót!

Ha szeretnél jobban foglalkozni a társasházi etikettek, szeretnél megismerkedni a társasházak kezelésével még jobban, akkor ajánlok figyelmedbe egy nagyon jó kis programot, mi is ott leszünk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

budapesti étterem

Olyan vendéglátóipari egység, amely Budapesti közigazgatási határain belül a la carte... Tovább

Fokhagyma

A fokhagyma (Allium sativum) az amarilliszfélék családjába tartozó... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet