notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így tanuljunk könnyen nyelveket!

hirdetes

4 tipp, amit segít, hogy könnyebben tanulj idegen nyelveket

NA

Ha szeretnéd bővíteni látókörödet egy új nyelv elsajátításával, akkor annak nincs jobb módja, mint tanácsot kérni valakitől, aki ezt maga is sikeresen megtette már. Mutatunk 10 nyelvtanulási tippet Olly Richardstól, aki ezt nem egyszer, nem kétszer, hanem nyolcszor is megtette már!

Nyelvtanulás

1.    Kezdd rövid, egyszerű párbeszédekkel

Richards úgy véli hogy olvasással és történetek meghallgatásával kezdeni a legegyszerűbb egy új nyelv esetében. De hogyan teheted ezt meg, ha annyira új vagy a nyelvben, hogy alig értesz valamit? Nos, Richards azt mondja: „Kezdetben olyan anyagokat kell használnod, amelyek nagyon-nagyon egyszerűek.”
Kezdd azzal, hogy saját, egyszerű párbeszédeket készítesz, hogy elkezdjen beszélni, vagy használja kifejezéslistákat inspirációként.

2.    Nagyon korán tanuld meg a kiejtést

Van egy fontos dolog, amit később nem tudsz javítani a nyelvtanulás során, ami nem más mint a kiejtés. Éppen ezért Richards „nagyon hisz abban, hogy az egyik első dolog, amit egy új nyelvvel kapcsolatban meg kell tenni, az leginkább a kiejtés tanulmányozása, mert sokkal könnyebb az elején rendbe tenni, mint később megpróbálni kijavítani”.

A nyelvtanulás három alapvető kulcsával találkoztam:

hirdetes
1. Először tanuld meg a kiejtést
2. Ne fordíts
3. Használd az időközönkénti ismétlés módszerét

Hogyan gyakorolhatod a kiejtést? A legjobb módszer, ha anyanyelvi beszélőkkel tanulsz, hogy hallhasd, hogyan ejtik ki a dolgokat, majd megpróbálhatod utánozni őket és hangosan kimondani addig, addig amig természetessé nem válik számodra. 

3.    Tanulj olvasva!

Richards tanácsai az idegen nyelven való tanuláshoz a következőek:

-    Olvass el egy fejezetet az elejétől a végéig, és próbáld meg a lehető legtöbbet megérteni
-    Menj vissza és olvasd el újra a fejezetet
-    Most megkeresheted a fejezetben ismétlődő szavakat
-    Aztán a többi fejezetnél cselekedj ugyanígy

Koncentrálj a megfelelő könyvek kiválasztására, hiszen sokkal könnyebb olyan könyvekből tanulni, melyeknek témája érdekel minket, így belső motivációd is lesz a z9veg megértésére. Olly Richards azt mondja: „Ha például nagyon szereted a kertészkedést, akkor keress kertészeti könyveket a célnyelvén.”

hirdetes

4.    TV-nézés közben kapcsold ki a feliratokat

Egy másik gyakori „hack” a nyelvtanuláshoz, hogy sorozatokat és filmeket nézünk az adott nyelven. Valójában Richards nem annyira kedveli ezt, véleménye szerint nem a legjobb módszer ez, mivel a filmek, sorozatok hosszúak, és egyszerre csak egy mondatot látsz a képernyőn, szemben egy könyvvel, ami könnyen elolvasható és újraolvasható. 
Ennek ellenére, ha idegen nyelvű filmeket vagy sorozatokat szeretnél nézni, akkor kapcsold ki a feliratokat. Ugyanis amikor bekapcsolod a feliratokat, már nem hallgatsz, hanem olvasol. Ekkor viszont már csak a magyar szöveg olvasására fogsz koncentrálni teljesen.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Szövet

A szövet a kelmék egyik fajtája, amely két egymásra merőleges fonalrendszerből: a hosszanti... Tovább

Párnafa

Nem egy olcsó mulatság egy szép, jó minőségű teraszburkolat, ezért jogosan várhatjuk el,... Tovább

Tovább a lexikonra