notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Főként nyáron és ősszel, a nagy hideg beállta előtt szükséges a fűtésrendszerünk karbantartása, beállítása, esetleg a sokévi költségeket összegezve a cseréje.

hirdetes

3 energiatakarékos elektromos fűtésrendszer

Kiss Dávid

Főként nyáron és ősszel, a nagy hideg beállta előtt szükséges a fűtésrendszerünk karbantartása, beállítása, esetleg a sokévi költségeket összegezve a cseréje. A mai elektromos fűtésrendszer gyártók azt állítják, kiváló hatékonyságú berendezéseik vannak, szemben a legtöbb nem megújuló energiával működő fűtésrendszerrel szemben: szén, földgáz, nukleáris energia stb. 

Elektromos fűtési rendszerek

 

1. Elektromos fűtési rendszer: központi elektromos fűtés

 
Nehéz egy jobb, és egyszerűbb megoldást találni ettől, a működési elve gyakorlatilag hasonló bármely más kazánéhoz, vizet melegítünk, csak ebben az esetben villamos energiával. Funkcionalitását tekintve, ma már gyakorlatilag mindent megtalálunk benne, hasonlóan, mint más forrásenergiájú készülékekben (időzítő, szabályozók, távoli szabályozás stb..). Üzemeltetési költsége, köszönhetően a mai technikának (a közhiedelemmel ellentétben), semmivel sem több más rendszerekhez képest, sőt léteznek olyan típusok, melyekkel sokkal olcsóbban fűthetünk, mint ha hagyományos akár gáz, akár fatüzelésű kazánt használnánk. 
 

Íme az elektromos kazán néhány előnye:

 
- minimális befektetési, és szerelési költség
- nem szükséges egy külön hely az energiahordozók tárolására
- nem szükséges előre beszerezni a fűtőanyagot
- nem kell tartanunk szén-monoxid mérgezéstől
- más korábban használt rendszert is könnyedén átalakíthatunk, lecserélhetünk elektromos kazánra
hirdetes
 
 
Elektromos fűtési rendszerek

2. Elektromos fűtési rendszer: hőszivattyúk

 
Mérsékelt éghajlaton a legelterjedtebb megoldás a hőszivattyúk alkalmazása. Ez a rendszer átlagosan 3-szor több hőt állít elő, mint amennyi energiát felhasznál. A hőszivattyús rendszerek működése azon alapszik, hogy alacsonyabb hőmérsékletű környezetéből kivonja a hőt (ez lehet a külső levegő, talaj, természetes vizek stb..), és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítja. Érdekessége a rendszernek hogy fordítottan is képes működni, azaz nyáron a belső meleget juttatja ki a környezetbe. Leggyakoribb típusa a gőzkompressziós hőszivattyú.
A rendszer hátránya hogy még viszonylag drága a beüzemelési költsége, viszont ez bőven megtérül akár már néhány év használat után. 
 
Elektromos fűtési rendszerek
 

3. Elektromos fűtési rendszer: Infrafűtés

 
Hazánkban még kevésbé elterjedt fűtési technika az infrafűtés. Működését tekintve infrapanelek biztosítják a meleget, ezek a panelek kerámia szemcsékkel bevont grafit színű, tábla alakú, hátoldalon tükrös szigeteléssel ellátott fűtőtestek. Aki egy kicsit is utánajárt a témának biztosan nagyon sokféle, fajta változattal találkozott, különböző szakszavakkal, melyek nem sokat mondanak egy átlag felhasználónak. Alapvetően 3 csoportba soroljuk az infrapaneleket: Fűtőfilm alapú, carbonszálas technológiával készült, és grafitmasszás panelek. Az infrapanelek a nappal közel azonos (7-10 µm közötti) hullámhosszon sugároznak, ez a tartomány számunkra láthatatlan, szimplán melegként érzékeljük. Fontos, hogy olyan típust válasszunk, amely rendelkezik szigetelő réteggel (némely régebbi típusok még nem), ugyanis ez biztosítja a panelen, hogy csak egy irányba terelhetjük a hőt, és ne fűtsünk fölöslegesen. Kiépítése egy hozzáértő villanyszerelőnek nem jelent problémát, beszerelés után azonnal használható. 
hirdetes
 
Elektromos fűtési rendszerek

Fali infrafűtés:

 
Elektromos fűtési rendszerek
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Catering

A catering szó egy angol kifejezés, elsődleges jelentése: a tömeget ellátni, a... Tovább

Létra

Egy régi létrából nagyon szép dekorációt lehet készíteni a lakásunkba, a létra, mint... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet