notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Használd ki te is a ki lakásod adta teret!

hirdetes

Íme 10 tipp, hogyan használd ki a teret 24 négyzetméteren

Király Réka

Az alábbiakban 10 tippben foglaljuk össze azt, hogyan lehet kihasználni kis tereket, és hogyan érdemes berendezni ezeket a helyiségeket. Azért tartom fontosan a témát, mert hazánkban az emberek nagy része nem több 100 négyzetméteres házakban él, sokan a 40m2 alatti alapterületű lakásokat preferálják. Egyrészt könnyebb takarítani, másrészt ugyanannyira otthonossá varázsolható egy ilyen kis tér is, mint egy 10x ekkora. 

10 tipp, hogyan használd ki a 24 négyzetméteres teret

#1 Tér kihasználás – tervezés

 
Ha tudod, hogy hamarosan ilyen kis helyen kell élned, vagy átalakítást tervezel a jövőben, mindenképp szükséged lesz egy tervre, ugyanis minden m2 számít. Annak érdekében, hogy a bútorok helyesen illeszkedjenek, mindent szükséges lesz lemérni, A-Z-ig. 
 
Lapozz!
10 tipp, hogyan használd ki a 24 négyzetméteres teret

Más szóval, próbáld meg elképzelni, hogyan fognak kinézni a bútorok a való életben, és ami még fontosabb: hogyan fogod használni őket a hétköznapokban. Állíts fel prioritásokat, mi az, amire valóban szükség van. Ha mindez megvan, és még van szabad hely, lehet a részletekről beszélni. 

10 tipp, hogyan használd ki a 24 négyzetméteres teret

A térkihasználásnál nagy figyelmet fordíts az elektronikai eszközök elhelyezésére. Mivel többségük egy csomó kábelezéssel jár, próbáld meg úgy elhelyezni őket, hogy használatuk egyszerű legyen, ugyanakkor mutass belőlük annyira keveset, amennyit csak nem sajnálsz – mert egy amúgy is kis lakásban ne csak kábelek járják át a házat. A kis tereket sokszor jobb rendezetten, szellősebben tartani, mintsem bezsúfolni a lehető legtöbb dologgal. Ezért is jó, ha szelektálod a dolgaid, mielőtt nekivágsz. 

10 tipp, hogyan használd ki a 24 négyzetméteres teret

Ha sok lakberendezési tárgyad van eleve, akkor érdemesebb azokhoz választani a színeket – azonban ha egy teljesen új belsőt tervezel, érdemes megkérdezni néhány barátot, tervezőt a színekről. A túl sötét színek nem kedveznek a kis tereknek, és a túlságos kontrasztot is érdemes kerülni. 

10 tipp, hogyan használd ki a 24 négyzetméteres teret

Egy 24 négyzetméteres lakásban fontos a helykihasználás – ezt legegyszerűbben az átalakítható bútorokkal tudod megoldani. A kulcs tehát a multi-funkcionalitás! Ha a mennyezet elég magas, akkor talán megfelelő lehet egy tetőtéri szoba. Ha nem, akkor fontolóra kell venni egy kinyitható kanapét – így ami napközben nappali, az éjszaka hálószoba lehet. 

10 tipp, hogyan használd ki a 24 négyzetméteres teret
A kis lakásokban gyakran egy szoba van, és itt kellene mindent csinálni. Éjszaka aludni, nappal vendéget fogadni, esetleg dolgozni, vagy romantikus filmnézést szervezni a pároddal. Nincs erre szükség! Illetve van, de nem ilyen rossz a helyzet. Funkcionalitás szerint zónákra lehet osztani a szobát, akár csak egy polccal elválasztani a pihenő részt, a dolgozó résztől. Így máris azt a hatást keltjük, hogy két külön kis kuckónk van. 
Fontos ilyenkor, hogy a bútorok mozgathatóak legyenek, így érdemes ilyen darabokat választani. Így akár bármikor variálhatjuk ezen zónák nagyságát, elrendezését. 
10 tipp, hogyan használd ki a 24 négyzetméteres teret

A diák vagy, vagy otthon dolgozol a munka egy idő után elég frusztráló lehet, különösen egy kis szobában. Dolgozzon különböző fényviszonyok között, különböző pozíciókban. Ez segíthet elkerülni a véget nem érő munka érzését, ugyanakkor meghagyod a lehetőségét, hogy a barátaid is veled dolgozhassanak.

10 tipp, hogyan használd ki a 24 négyzetméteres teret

Egy amúgy is kis helyiségben érdemes kerülni az egy, a szoba központjában elhelyezett fényforrást. Így egyrészt rosszabbul terjed a fény, másrészt még kisebb hely hatását fogja kelteni. Használj több, visszafogottabb fényforrást. 

10 tipp, hogyan használd ki a 24 négyzetméteres teret

Nem probléma! Korábban említettük a görgethető bútordarabokat, így helyet szabadíthatsz fel éjszakára, és akár egy felfújható ágy alkalmatosság is megfelelhet a célra. Próbálj meg a barátodnak is hasonló feltételeket teremteni, mint magadnak. Mutatva ezzel, legalább annyira törődsz vele is, mint magaddal. Ne a legegyszerűbb kék gumimatracot válaszd, vagy ha mégis, válassz a lakáshoz illő gumis lepedőt, ágynemű huzatot.

10 tipp, hogyan használd ki a 24 négyzetméteres teret

Minél régebb óta él a lakásában, annál inkább belakja, sajátjának érzi azt. Egy idő után automatikusan úgy fogja kialakítani a belső elrendezést, amelyet a napi rutinja megkíván. Egy idő után, így egyre otthonosabbá válhat az egyébként kis lakás is. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Terrazzo minta

A 2018-as év legmenőbb mintája, a terrazzo minta lesz, amit akár te magad is házilag el tudsz... Tovább

Pergola

A pergola az egyik legrégebbi szabadtéri és épülethez kötött árnyékolás. Már az ókorban... Tovább

Tovább a lexikonra
Kis lakás