notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

15 érdekesség a Gízai nagy piramisról, ami garantáltan meglep téged is!

hirdetes

15 érdekesség a Gízai nagy piramisról

FO

A Nagy Piramis igazi remekmű, és nem véletlenül szerezte meg az előkelő Világ Csodái címet. Olyan pontossággal épült, hogy a jelenlegi technológiánk sem képes megismételni. Ha nem is láttad, hallani biztos hallottál már róla, de vajon mennyi mindent tudsz erről a fantasztikus építményről?

15 érdekesség a Gízai nagy piramisról, amik téged is meglepnek!

A történelem szerint a piramisokat Kr.e. 2589 és 2504 között építették. Ezek közül a fantasztikus és monumentális épületek közül is kitűnik néhány, ilyen például a Gízai nagy piramis is. Rengeteg érdekességet lehet tudni a piramisokról, amit a régészek, tudósok, csillagászok és a turisták fedeztek fel, mégis keveset tud az, aki nem ássa bele magát (szó szerint) a tényekbe. Épp ezért itt van most 15 érdekes tény a Gízai nagy piramisról!
 

1. A Gízai nagy piramist körülbelül 2.300.000 egyenként kivágott és lecsiszolt, viszonylag sima felületű kőtéglából rakták össze. Ezek nagy része 5-10 tonnás, de vannak darabok, melyek az 50 tonnát is elérik!

2. A piramis tökéletes együttállásban van az őt körülvevő piramisokkal, méghozzá úgy, hogy azok az Orion-öv együttállását képezik le a Földön. Ez azért döbbenetes, mert akkoriban még nem tudhatták, hogy milyen az Orion-öv együttállása.

3. A piramis alapterülete összesen 55.000 négyzetméter. Hatalmas, ugye? Ráadásul, érdekes módon, a piramis alapzata tökéletesen egyenes és sima. Sehol sincs megdőlve, megsüllyedve, vagy elferdülve.

4. Ha már a piramis alapjánál tartunk: a Gízai nagy piramis alapja annyira erős és masszív, hogy egyes szimulációk szerint egy nagyobb erősségű földrengést is kibírna. Vagyis az egyiptomi piramisok gyakorlatilag földrengés biztosra lettek építve.

hirdetes

5. Senki sem tudja pontosan, hogy milyen anyagot használtak habarcsként a kövek közé, ugyanis annak ellenére, hogy kémiailag analizálták, nem fedezték fel minden összetevőjét és a mai napig nem sikerült újra alkotni sem.
 

Lapozz a többi 10 érdekes tényért!

15 érdekesség a Gízai nagy piramisról, amik téged is meglepnek!

6. A piramis eredetileg úgy ragyoghatott a napfényes időben - és Egyiptomban lássuk be a napsütés nem ritka - mintha egy hatalmas, aranyból létrehozott építmény lenne. Ezt egy speciális külső borításnak köszönhette, mely mára már teljesen lekopott sajnos. Ez a borítás speciálisan simára csiszolt kövekből állt, amik olyan tükörsimák voltak, hogy visszaverték a Nap fényét. Nem kis munka lehetett…
 

7. A piramis pontosan északi tájolású, de szinte tűhegynyi pontossággal. Ez a világ legpontosabban északi irányba néző építménye. Azóta ugyan mérhető egy picike eltérés, de ez az északi pólus folyamatos tolódása miatt van. Ma sem vagyunk képesek ilyen hibahatárral dolgozni.
 

8. A piramis valójában nem is 4 oldalú, hanem 8. Csupán a levegőből, adott fényviszonyok mellett látható, hogy a piramis négy oldalfala valójában „megtörik”. A Gízai nagy piramisnak ezt a tulajdonságát csupán 1940-ben fedezte fel a brit légierő egyik pilótája, aki gépéből le is fényképezte.
 

9. Senki sem tudja, hogy a Királyok kamrájában elhelyezett hatalmas gránittömböket hogyan helyezték el, ugyanis azok olyan szélesek voltak, hogy nem fértek volna be a szűk folyosókon. Mégis ott vannak, holott nem ott állították össze őket, hanem egy darabban vannak kifaragva...

hirdetes
 

10. A piramis olyan nagy, hogy a kínai nagy fal mellett ez is látható az űrből, sőt, egyes számítások szerint a Holdról is látni lehetne távcsövekkel, tiszta időben.
 

11. A piramis 3800 éven át volt a világ legmagasabb emberi kéz alkotta építménye, amíg több modernkori felhőkarcoló felül nem múlta azt. A modern embernek azonban ehhez évszázadok kellettek, és ne feledkezzünk meg róla, ez mikor épült.
 

12. Gigantikus súlyú maga a piramis. Egyes adatok szerint legalább 5.995.000 tonnát nyom!
 

13. A Nagy Piramis egy forgóajtós bejárattal rendelkezett, ilyet mindössze két másik piramisban találtak eddig. Az ajtó viszont olyan pontossággal illeszkedik, hogy alig lehetett észre venni csukott állapotban.
 

14. A piramis belső hőmérséklete állandó, és megegyezik a föld átlagos hőmérsékletével, azaz 20 Celsius fokkal.
 

15. A piramis külső felszíne kissé homorú. Ez az egyetlen piramis, amelyet így építettek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Tető szigetelés

A tető szigetelése már 5-8%-kal csökkenti a fűtési költségeket. Megcsinálhatjuk magunk is,... Tovább

Tégla

A tégla a legrégebbi építőanyag, története egyidős a civilizációéval. Az agyagtéglát... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet Épületek Tájak Utazás