notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gyakran vágyakozunk nagy terek után a házban, főleg ha egy kis házban élünk. Azonban egy nagy szoba mindig rejt magában kihívásokat.

hirdetes

13 tipp, hogy barátságossá tegyük a nagy szobákat

Kucsma Vivien

Gyakran vágyakozunk nagy terek után a házban, főleg ha egy kis házban élünk. Azonban egy nagy szoba mindig rejt magában kihívásokat. Ezekből szeretnénk néhányat bemutatni, és ötleteket adni, hogyan birkózzunk meg ezekkel a kihívásokkal. Akár a padlástéren laksz, vagy rendkívül nagy belmagasságú a nappalid, vagy egyszerűen csak túl sok az üres tér a szobádban, ez a 13 tipp segíthet kiegyensúlyozottá és kényelmessé tenni szobádat.

Gyakran vágyakozunk nagy terek után a házban, főleg ha egy kis házban élünk. Azonban egy nagy szoba mindig rejt magában kihívásokat.

1. Helyezz cserepes növényeket a magasba

Töltsük be a teret falról lecsüngő cserepes növénnyel, vagy szűkítsünk a téren sarokba helyezett cserepes fákkal. Amíg elegendő fényt tudunk biztosítani a növénynek, addig nem sülhet el semmi balul.
 
13 tipp, hogy barátságossá tegyük a nagy szobákat

2. Fessünk kéttónusú falakat

A magas cserepes növények vonzzák a szemet és ellensúlyozzák a nagy belmagasságot, néha azonban pont az ellenkezőjét sikerül elérnünk ezzel a megoldással. A kéttónusú falaknak két előnye is van. Egyrészt nagyon dekoratív és érzéseket sugároznak a különböző színkombinációk. Másrészt ideálisak arra, hogy becsapják a szemet azzal, hogy alacsonyabbnak tűnik tőle a mennyezet, mint amekkora az valójában.
 
13 tipp, hogy barátságossá tegyük a nagy szobákat

3. Cseréljük le a dohányzóasztalt egy méretes ottománra.

Az egymástól távolra helyezett ülőalkalmatosságok miatt üresnek tűnhet a kanapé és a dohányzóasztal közötti tér. A hagyományos dohányzóasztalnak mondjunk inkább búcsút és válasszunk helyette egy nagy kárpitozott ottománt. A kanapék között ez ki fogja tölteni a teret és egyben lágyságot fog sugározni magából.
 
13 tipp, hogy barátságossá tegyük a nagy szobákat

4. Egészítsük ki az ülőteret egy pár X lábú paddal

A kandalló elé helyezve kitölthetjük a teret a kandalló és két fotel között. Ezek a sokoldalú kis ülőalkalmatosságok ideálisak lehetnek lábtartónak, vagy akár oldalasztalnak is.
 

5. Használj heverőt a szoba felosztására

Ha egy igazán nagy nappaliban szeretnél két ülőrészt kialakítani, akkor tökéletes opció egy heverő, egy pad, vagy egy kanapé. Ezzel a bútorral nem csak elválaszthatjuk a teret, de össze is kapcsolhatjuk fenntartva a finom egyensúlyt a szobában.
hirdetes
 
13 tipp, hogy barátságossá tegyük a nagy szobákat

6. Határozzuk meg a szoba tereit konzolasztallal

Egy másik opciója a nappali terének szétválasztására, hogy a szoba közepén lévő kanapéhoz applikálunk egy konzolasztalt.
 
13 tipp, hogy barátságossá tegyük a nagy szobákat

7. Spanyolfallal biztosítsuk a meghittséget

Ha egy nagy nyitott térben szeretnénk egy kényelmes, meghitt és intim sarkot kialakítani, akkor a dekoratív spanyolfalak lesznek a legjobb barátaink. Egy részben összehajtott és a kanapé mögött elhelyezett spanyolfal létre fogja hozni a kis szoba benyomását anélkül, hogy megtörné a szoba irányultságát.
 

8. Kényelmesen betölti a teret egy L-alakú sarokülő

A nagy, modern terekhez különösen illenek az L-alakú sarokülők. Ezekről a darabokról ordít a kényelem.
 

9. Használjunk L-alakú sarokülőt szobaosztóként

Egy másik tökéletes funkciója a sarokülőnek az azonos légterű, de különböző hasznosítású szobák szekcionálása.
 
13 tipp, hogy barátságossá tegyük a nagy szobákat

10. Töltsük be a csupasz falat

Egy nagy térben majdnem mindig bejön az a módszer, ha a bútorokat minél távolabb húzzuk a falaktól befelé a szoba központja felé. A baj akkor lesz, ha ezután megnő a csupasz fal felülete. Az üzembiztos megoldás egy konzolasztal pár apró puffal a csupasz fal előtt, a falon pedig képkeretek rácshálója töri meg az egyhangú ürességet.
 

11. Használjunk alkalmi székeket

hirdetes
Az alkalmi székeknek a funkciója szintén a dekoráció. A konzolasztal két oldalára elhelyezett alkalmi székek tovább fogják csökkenteni a csupasz fal kiterjedését
 
13 tipp, hogy barátságossá tegyük a nagy szobákat

12. Hozzunk létre egy meghitt kétszemélyes teret a nagy szobában

Mindig tartsuk figyelemben a szoba hasznosítási irányát. Főleg a nagy nappalik esetében, amelyek nagyobb társaságok szórakoztatására vannak felszerelve. Azonban nem tartunk minden nap fogadásokat a nappaliban. Tegyünk a fal mellé egy kis kártyaasztalt egy pár szék kíséretében. A létrejött kis tér tökéletes lesz arra, hogy egy kávé kíséretében elolvassuk az újságot, vagy elfogyasszunk párunkkal egy meghitt vacsorát.
 

13. Hozzunk létre egy második ülősarkot, vagy olvasó zugot

Egy nagy nappaliban, még a gondos berendezés után is óhatatlan, hogy marad legalább egy kitöltetlen rész. Ha legalább annyi erőfeszítést teszünk ennek a résznek a betöltésére, mind a szoba többi részének berendezésére, könnyen meglehet, hogy még a kedvenc zugunkká is válik. 
Berendezhetjük a kis zugunkat pár dekoratív papucsszékkel, mintha társalognának egymással, vagy hozzunk létre egy mini-könyvtárat egy padlótól a mennyezetig érő polccal és helyezzük mellé a számunkra legkényelmesebb karosszékünket.
 
13 tipp, hogy barátságossá tegyük a nagy szobákat
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Dán lakberendezési stílus

A dán lakberendezési stílusra a fehér falak és világos padló jellemző, sok természetes... Tovább

Hűtő

A hűtőgép olyan szerkezet, mellyel mesterségesen a környezetnél alacsonyabb hőmérsékletet... Tovább

Tovább a lexikonra
Nappali