notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A legjobb fürdőszoba felújítási ötletek

hirdetes

13 tipp, amit mindenképp tarts be a fürdőszoba felújításakor!

Király Réka

A fürdőszoba felújítása egy izgalmas feladat. De mielőtt beleugrunk a közepébe és elkezdünk válogatni a legmodernebb csempék és fürdőkádak között, van egy kevésbé izgalmas feladat is. Fontoljuk meg alaposan a projekt menetét! Készítettünk egy 13 pontból álló listát, melynek segítségével nyomon tudjuk követni a munkafolyamatokat s így időt spórolunk meg és kevesebb hibát vétünk.

Tippek fürdőszoba felújításhoz

1. Költségvetés

 
Az első és legfontosabb feladat, hogy eldöntsük, mennyi pénzt szánunk a felújításra. Miután eldöntöttük az összeget, vonjuk le a szakemberekre, munkásokra szánt pénzt és a maradékból gazdálkodjunk. Készítsünk költségvetési tervet, ami az egész renoválás alatt segítségünkre lesz s így egyértelművé válik, hogy mennyit költhetünk a csempére, kádra és a bútorokra.
 

2. Idő

 
Sokan azt feltételezik, hogy egy kisebb fürdőszobát gyorsabban át lehet alakítani, mint egy nagyobbat. Nos, ez tévedés, ugyanis a felújítás tartama attól függ, hogy mennyi elemet akarunk átalakítani. Figyelembe kell venni olyan közbenső lépéseket is, mint a beszerzés és beszállítás ideje (pl. csempe esetében), valamint utána kell nézni annak is, ha mondjuk egy tükröt szeretnénk megvásárolni, van-e éppen raktáron az üzletben. Fontos arra is gondolni, hogy ha valakinek csak egy fürdőszobája van a lakásban, hol oldja meg a zuhanyzást a felújítás alatt.
Tippek fürdőszoba felújításhoz

3. Munkafolyamatok sorrendje

 
Amikor elkezdjük a fürdőszoba felújítását, figyeljünk a munkafolyamatok sorrendjére, hiszen így időt takarítunk meg, illetve elkerüljük a felesleges takarítást is. Akár bontási vagy egy egyszerű festési folyamatnál mindig felülről kezdjünk és úgy haladjunk lefelé. Illetve az építési folyamatoknál is fentről lefelé haladjunk, hiszen ha valami esetleg leesik, nem rongálódnak az új alul levő berendezési tárgyak.
 

4. Rejtett problémák

 
Ha már teljes körű átalakítást végzünk, végezzük jól! Ne csak a külsőségekre gondoljunk, hanem a rejtett problémákkal is foglalkozzunk, ami például egy régebbi építésű lakás esetén lehet egy régi, korrodált vízvezeték vagy rossz szellőzőrendszer. Ha egyszer rászánjuk a pénzt és időt, akkor az elkövetkezendő jó pár évben nem kell ezzel foglalkoznunk.
 
Tippek fürdőszoba felújításhoz

5. Design és funkcionalitás

 
Amikor elkezdjük tervezni a fürdőszobát, rögtön a csempe színére, fürdőkád alakjára és a tükör méretére gondolunk. De fontos, hogy a berendezések ne csak szépek legyenek, hanem használhatóak is. Így ha kinézünk egy csaptelepet, győződjünk meg róla, hogy illeszkedik-e a meglévőhöz. Tartsuk szem előtt azt is, hogy a fürdőszoba illeszkedjen a ház dizájnjához is!
 

6. Mérések

 
3 fő méretre kell ügyelni a fürdőszoba felújítása során: a szoba nagyságára, a vízvezetékek és elektromos vezetékek szabványos méreteire és a berendezési tárgyak milyenségére. Mielőtt vásárolni indulunk, mérjünk le mindent pontosan, jegyezzünk le és csak mérőszalaggal induljunk el, az esetleges tévedések elkerülése végett.
 

7. Segítség

 
Az elektromos műveletekhez, vízvezeték szereléshez és csempézéshez kérjük szakember segítségét, hogy minden megfelelően működjön és mutasson.
Tippek fürdőszoba felújításhoz

8. Szekrények, tárolók és polcrendszerek

 
A legtöbb esetben szekrények és polcok megtervezése egy bonyolult feladat, mivel a fürdőszoba általában a legkisebb helyiség a lakásban. Fontos, hogy az összes bútor jól funkcionáljon, könnyen megközelíthető legyen és természetesen stílusosan is nézzen ki.
 

9. A falak és a padló

 
A falak és a padló bevonásához gyakorlatilag bármilyen anyagot lehet használni ami vízálló, vagy vízálló réteggel bevont. A költségvetéstől függően használhatunk akár gránit vagy márvány bevonatot is, ami nemcsak szép, de tartós is. A padló esetében két kulcsfontosságú szempontot tartsunk be: legyen tartós és egészítsük ki valamilyen csúszásgátló anyaggal.
 

10. Világítás

 
Fontos szempont a fürdőszobában is világítás. Ne csak egy központi lámpa legyen a helyiségben, hanem célszerű a tükör mellé is szerelni kisebb világítást, illetve hangulat fényekkel egy valódi relaxáló hellyé tehetjük a fürdőt. Szakemberek szerint legalább 4 Wattos izzólámpa szükséges 50 négyzetcentiméterenként.
 

11. Kiegészítők

 
Azt gondolnánk, hogy a kiegészítőknek nincs nagy jelentősége, ám ha már átalakítunk, újítsuk meg azokat is. Egy új törölköző, szappantartó, törölköző tartó, tükör és fürdőszoba szőnyeg teszi igazán teljessé a képet.
Tippek fürdőszoba felújításhoz

12. Szellőzés

 
A szellőzés kulcsfontosságú egy olyan helységben, mint a fürdőszoba. Ez is egy bonyolult feladat, ahol szükség van a pontos tervezésre. Szükség van a megfelelő berendezésre, ugyanis csak így kerülhetjük el a gombát és a penészt, ami nemcsak, hogy csúnya, de ártalmas is az egészségre. Egy jól szellőző fürdőszoba azonban kellemes élményt eredményez.
 

13. Utolsó lépés: takarítás

 
Az utolsó és egyben legfontosabb feladat a takarítás. Tisztítsunk meg mindent, kívül-belül: a bútorokat, légcsatornát, ablakokat, csempét és a lámpatesteket is. Használjunk mindenhová megfelelő tisztítószereket, amelyek szintén védik a berendezést.
 
És ezek után már nincs más dolgunk, mint hogy egy forró kád vízben hátradőlünk és gyönyörködünk az eredményben.
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Adventi naptár

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német... Tovább

Játszótér

Kisgyermek van a családban? Te is örülnél, ha többet lenne a szabadban? Akkor készíts neki... Tovább

Tovább a lexikonra
Fürdőszoba