notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A 10 legszebb magyar nevezetesség, amiket mindenféleképpen látnod kell

hirdetes

A 10 leggyönyörűbb magyar nevezetesség

VZS

Csodálatos tájak, természeti kincsek és települések, melyekben kis hazánk bővelkedik és ahová minden magyar embernek el kell látogatnia. Magyarország a sajátunk, számunkra ez a legszebb ország. Ismerjük meg mindazt, ami a miénk.

A 10 legszebb magyar nevezetesség, amiket mindenféleképpen látnod kell

Ismerd meg hazánk legszebb nevezetességeit. Csodálatos helyek, ahová mindenféleképpen el kell látogatnod. Az összeállítás csak egy része a sok gyönyörű magyar nevezetességnek és az 10-es lista is teljes mértékben szubjektív.

Hortobágy

A Hortobágy hazánk keleti felén található gyéren lakott vidék, melynek nagy része nemzeti park. Országunk egyik legfőbb idegenforgalmi vonzereje a hortobágyi puszta és a hozzá társított  alföldi pásztor- és betyár romantika. Szürkemarha, daruvonulás, túzok, gémeskutak, délibábok a Kilenclyukú híd és még sok egyéb, mely ámulatba ejti az idelátogatókat.

A 10 legszebb magyar nevezetesség, amiket mindenféleképpen látnod kell

Aggtelek

1995 óta szerepel az Unesco Világörökségi listáján. Országunk északi részén fekvő Aggtelek fő látványossága a Nemzeti Parkban fekvő barlang, de emellett még számos kulturális nevezetességgel rendelkezik, melyeket semmiképp sem szabadna kihagynia az idelátogatóknak.

 

Hollókő

Az egyetlen magyar falu, mely az UNESCO Világörökségi listáján szerepel. Mai jellegét még a 17-18. században nyerte el. A Nógrád megyében található palóc falu a tradicionális építészetet és a 20.-ik századot megelőző paraszti életet mutatja be.

A 10 legszebb magyar nevezetesség, amiket mindenféleképpen látnod kell

Pécs

Hazánk 5. legnagyobb városa Pécs, mely országunk déli határvidékén található a csodálatos természeti adottságokkal rendelkező Mecsek mellett. Pécs 1998-ban elnyerte az UNESCO Városok a békéért-díját a kisebbségi kultúrák ápolása, valamint a délszláv háború menekültjei iránt tanúsított befogadó, toleráns hozzáállása miatt. Gyönyörű történelmi műemlékekkel találkozhatunk, ha ellátogatunk Pécsre, többek között az Unesco világörökségi listáján szereplő ókeresztény katakombákkal, vagy a török időkből fenn maradt építményekkel.

hirdetes

 

Sopron

A leghűségesebb magyar város- Civitas Fidelissima. Sopron 1921-ben a Trianoni szerződés után szavazott, arról, hogy továbbra is magyar város maradjon. A középkori, barokk hangulatú város számtalan történelmi és építészettörténeti nevezetességgel büszkélkedik.

A 10 legszebb magyar nevezetesség, amiket mindenféleképpen látnod kell

Veszprém

hirdetes

A ”Királynék városa” a Balaton-felvidék északi részén fekszik. Szent István feleségének Gizellának volt a kedvenc tartózkodási helye Veszprém. Legfontosabb látnivalói: a Várnegyed, a Szerelemsziget, a Margit-romok, az Óváros tér épületei, a veszprémvölgyi apácakolostor és a Viadukt. 

 

Őrség

Az Őrség zömében Nyugat-Magyarországon, kisebb részben a szlovéniai Muravidéken található történeti és néprajzi tájegység, mely bővelkedik látnivalókban, természeti kincsekben, a történelmi múltat és kultúrát idéző értékekben. A legszebb őrségi falvak közé tartozik Hegyhátszentjakab és Szalafő, ahol koraközépkori templomok, haranglábak, néprajzi múzeum és izgalmas programok várják az idelátogatókat.

A 10 legszebb magyar nevezetesség, amiket mindenféleképpen látnod kell

Esztergom

Ma Esztergom kedvelt idegenforgalmi célpont, évente egymillió turista választja úti céljául. A város az esztergomi érsek székvárosaként a római katolikus egyház magyarországi központja. Esztergom a Duna kanyarulatában fekszik és egy igazán festői képet nyújt az idelátogatóknak. Az Esztergomi Bazilika mellett a középkori várat, a prímási palotát, a műemléki védelem alatt álló belvárost, az Ószemináriumot, a Sötétkaput és a Víziváros török kori emlékeit érdemes meglátogatni.

A 10 legszebb magyar nevezetesség, amiket mindenféleképpen látnod kell

Tihany és a Tihanyi-félsziget

Tihany Magyarország egyik legszebb fekvésű települése, látványos táj és természeti adottságokban bővelkedő község a Balatonba nyúló Tihanyi-félszigeten. Nevezetességei a 11. században alapított Tihanyi Apátság, a Külső- és a Belső-tó, a csodálatos levendulaültetvény, az Óvár, a skanzen és a Kálvária. De több elképesztő geológiai képződménnyel is találkozhatunk, ha ellátogatunk Tihanyba.

 

Villányi borvidék

A Villányi borvidék úttörő szerepet játszott a magyar borászat újjászületésében és mely Magyarország egyik legfejlettebb bortermő vidékének számít. Hazánk legmelegebb és legnaposabb borvidéke, mely 2100 hektáron terül el. Villány 1987-ben a megtisztelő Szőlő és Bor Városa címet kapta a nemzetközi zsűritől.  Érdemes ellátogatni a hasonlóan csodálatos tokaji borvidékre is, mely 2002 óta az Unesco világörökség része.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Fűtés klímával

A klímaberendezések ma már nem csak hűtésre, hanem fűtésre is használhatók, méghozzá igen... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet Épületek Tájak Természet Utazás