notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

10 étel, amit elfogyaszthatsz a szavatossági ideje lejárta után

hirdetes

10 étel, aminél nem szentírás a szavatossági idő – ezeket akkor is elfogyaszthatod, ha már lejártak

TK

Nem minden esetben számít szentírásnak a szavatossági idő, vannak olyan ételek, amiket lejártuk után is pár nappal nyugodtan elfogyaszthatsz – mutatom, mik ezek, és miért maradnak fogyasztható állapotban!

Száraztészta

Mindenki úgy gondolja, logikusan egyébként, hogy a szavatossági idő szentírás – mégis, vannak olyan ételek, melyeket akár a kiírt dátum után egy rövidebb ideig még elfogyaszthatunk. Ennek oka, hogy a termékeken megjelölt idő inkább számít egyfajta jelzésnek, útmutatásnak, hogy a termék onnantól kezdve már romlásnak indulhat, veszt nem csak ízéből, de minőségéből is.


Ennek elvén írják számtalan országban a szavatossági idő elé azt, hogy „best before”, vagyis, hogy a dátum előtt a legjobb, legajánlatosabb elfogyasztani egy-egy adott ételt. Ez viszont nem jelenti azt, hogy utána rögtön rossz lesz majd. Mostani cikkünkből megismerhetsz 10 olyan ételt, amiknél egyáltalán nem meghatározó a szavatossági idő, utána is teljes nyugalommal elfogyaszthatod majd őket.

hirdetes


Tojás


Természetesen a friss tojásnál nincsen jobb, mégsem kell majd kétségbe esned, ha a dobozon látható dátum után szeretnél elfogyasztani belóle egy-két darabot. Azt viszont érdemes tudnod, hogy a tojásokat vásárlásuk utáni 4 – 5 héten belül érdemes megenned, amennyiben hűtőben tárolod őket, akkor ehhez az időintervallumhoz még hozzászámolhatsz 2 – 3 hetet. 


Gabonapehely és műzli


hirdetes
Amennyiben nincsenek felbontva a lejáratuk után akár még 8 hónappal is isteni finomak tudnak lenni – ha viszont már kibontottad őket, akkor ez a szám lecsökken 4 – 5 hónapra. Ebben az esetben ugyanakkor fontos a jó tárolás, mert ha nyitva marad a zacskójuk, akkor akár elég lehet nekik egy éjszaka is ahhoz, hogy megszikkadjanak.


Sajtok


Biztosan Te is szagoltál már romlott sajtot – ez pedig bizonyítja, hogy nem a lejárati dátumuk a mérvadó, hanem az étel illata, színe, állaga. Amennyiben ezek kapcsán semmi negatívat nem tapasztalsz, akkor, ha esetlegesen kisebb fehér foltok jelentek meg rajta, azokat akkor is könnyedén levághatod.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Alvás

Mi az alvás?   Az alvás az egészségünk egyik legfontosabb részét képezi. Egy... Tovább

Cserép

A cserép nem más mint égetett agyag. A hagyományos fazekasság legfontosabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Ebéd Egészséges életmód Egészséges táplálkozás