Az elronthatatlan, omlós sajtos pogácsa receptje

cs

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Egy finom sajtos pogácsa reggeli, ebédre vagy vacsorára? Út közben, vagy egy jó beszélgetés mellé? Nálam a pogácsa mindig nyerő, ez a recept pedig egyenesen isteni! Készítsd el te is ezt a pogácsát, és meglásd, mostantól nem nyúlsz más recept felé! ;)

#szavazas-50#

 

Ki ne szeretné a sajtos pogácsát? Én, ha tehetném, úton-útfélen ezt majszolnám, így rendszeresen kísérletezem a jobbnál jobb receptekkel, azzal a céllal, hogy megtalálom a legtökéletesebbet! Olyat kerestem, amely könnyű, gyors és a végeredményt tekintve omlós és könnyed. 
A különböző recepteket összemixelve végül kikísérleteztem azt a receptet, amely nekem a leginkább elnyerte a tetszésemet. Mióta így készítem a pogácsát, aki kóstolja, mind elkéri a receptjét. Gondoltam hát, hogy karácsony közeledtével nektek is kedveskedem ezzel a jól bevált recepttel, leljétek benne ti és vendégeitek is örömötöket!

 

 

Lássuk csak, mire lesz szükséged 12 adaghoz? 


Egy rövid kitérőt hadd tegyek az adag meghatározása kapcsán; egy 4 fős családban ugyanis ez az adag nagyjából másfél óra alatt tűnik el, úgyhogy ha nagyobb vendégsereget vártok, akkor érdemes dupla adagot készíteni belőle!

 

Szóval, íme az omlós sajtos pogácsa hozzávalói!


30 dkg liszt
15 dkg margarin
2 db tojássárgája
2 ek tejföl
1,5 dkg élesztő (nem javaslom az élesztőport!)
0,5 dl langyos tej
1 tk cukor
2 kk só
15 dkg reszelt füstölt trappista

 

A pogácsák megkenéséhez még 1 db tojássárgájára lesz szükséged

 

 

 

Sajnos erre az oldalra nem fér több, a receptért lapozz kérlek a következő oldalra!
 

Az omlós sajtos pogi elkészítése

 

Először is tegyük langyos, cukros tejbe az elmorzsolt élesztőt.

 

 

Míg az élesztő felfut, addig pedig morzsoljuk el a lisztben a margarint. 

hirdetes

 

 

Egy külön edényben összekeverjük a tejfölt, a tojást és a sót. (Egyéni ízlés kérdése, hogy mennyi sőt teszünk bele, mikor az egész tésztát összegyúrtuk megkóstoljuk a tésztát, és megsózzuk még, ha nem találjuk elég ízesnek.)

 

Ezt a masszát ezek után belekeverjük a margarinos lisztbe, majd hozzáöntjük az élesztős tejet. Ne ijedjünk meg, ha ragadós lesz a végeredmény, ez később elmúlik. Ha nagyon ragadósnak érezzük, egy kevés lisztet tehetünk még hozzá.

 

Mikor jól összeállt a tészta, egy konyharuhával letakarjuk az edényt, és fél órán keresztül hagyjuk kelni. Ennek köszönhetően a tésztánk majd légiesen könnyűvé válik, szóval semmiképpen se hagyjuk ki ezt a lépést a receptből!

hirdetes

 

 

 

 

 

Még korántsem vagy kész! A következő oldalon folytatódik a recept!


 

Mikor letelt a fél óra, kilisztezett deszkára tesszük a tésztánkat – megbizonyosodva előtte arról, hogy az elég sós – egy centisre nyújtjuk, majd félbehajtjuk, ismét kinyújtjuk egy centisre, majd megint félbehajtjuk. 

 

Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggató híján egy feles pohárkát használunk a szaggatáshoz. Belemártjuk a pohár peremét a lisztbe – hogy a tészta ne ragadjon majd rá – és szépen kiszaggatjuk a pogácsáinkat. 

 

Szépen begyújtjuk a sajttal való megszórás és a tojással való megkenés előtt a sütőt, s 200°-ra állítjuk.

 

A pogácsákat kivajazott és kilisztezett, vagy sütőpapírral ellátott tepsikre tesszük egymástól egy jó centi távolságra – mivel megdagadnak majd a sütőben a kis finomságok.

 

A kenéshez tojássárgáját használok, amelybe egy csipet sót teszek, és egy fél dl vizet is öntök. Jól összekeverem. A füstölt trappista sajtot lereszelem – próbáltam sima trappistával és füstölt sajttal, de végül a füstölt trappista vált be a leginkább.

 

Szóval a tepsiben sorakozó pogácsákat megkenem a tojássárgájával, rászórok egy adag sajtot, és szépen beteszem a sütőbe, de a hőfokot leveszem 160°-ra.

Én imádom nézni a sütő előtt, ahogy dagadnak, és sülnek a pogik, de ennyi ideje senkinek nincs, így javaslom, hogy addig tegyünk gyorsan rendet a konyhában. Kicsivel több, mint fél óra alatt meg is sülnek a pogácsák, és máris tehetjük be az újabb adagot. 

 

 

Én 20 percig légkeveréses fokozaton szoktam sütni, majd az utolsó 10 percben leveszem ezt róla. Az eredményért mindig hatalmas puszikat kapok a gyermekeimtől. Ez a család kedvence. 

 

 

Remélem nektek is éppúgy ízlik a végeredmény majd, mint nekünk. Jó étvágyat hozzá! :)
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Konyha

Lakberendezési szakszótár

Alvás

Mi az alvás?   Az alvás az egészségünk egyik legfontosabb részét képezi. Egy... Tovább

Rendezvényhelyszín vidéken

Egy rendezvényhelyszín vidéken lehetővé teszi, hogy az esemény résztvevői egy nyugodt,... Tovább

Tovább a lexikonra