Karácsonyi mézeskalácsos krémlikőr recept- ajándékba vagy csak úgy :)

VN, NA

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

A legtöbb ember el sem tudná képzelni a karácsonyt az ínycsiklandó krémlikőrök nélkül. Ezek az alkoholos italok szinte bármelyik boltban beszerezhetők az ünnepek tájékán, de belegondoltál már, hogy saját magad készítsd el konyhádban? A boltban kapható termékek házi készítésű alternatívái általában sokkal gazdaságosabbak, mint amiket az ember készen vesz le a polcról, ráadásul ízük is könnyedén szabályozható. Mi több, egy saját készítésű krémlikőr nagyszerű karácsonyi ajándék is lehet! Lássuk, hogy mi kell hozzá, és hogyan készül!

Hozzávalók:

•    75 g világos Muscovado cukor
•    30 g friss gyömbér, meghámozga és apróra szeletelve
•    3 fahéjrúd
•    200 ml víz
•    350 ml whisky vagy vodka
•    400 g sűrített tej
•    300 ml 20%-os tejszín
•    Egy csipet só

 

Elkészítés:

1.    Fogj egy kisméretű serpenyőt (aminek fedele is van), és helyezd alacsony lángra. Öntsd bele a cukrot és 200 ml vizet és folyamatosan kevergesd, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ez után add hozzá a fahéjat és a gyömbért, majd állítsd magasabb hőfokra és forrald fel a keveréket.

hirdetes
2.    Miután a serpenyő tartalma felforrt, helyezd rá a fedelét, majd vedd lejjebb a hőfokot és párold a tartalmát 10 percig.
3.    Vedd le a serpenyőt a tűzről és keverd bele a vodkát vagy whiskyt. Ez után helyezd vissza rá a fedelét. Tedd félre a serpenyőt, és hagyd, hogy szobahőmérsékleten „pácolódjon” a tartalma legalább 6 órán keresztül (a legjobb, ha egész éjszakára így hagyod).
4.    Öntsd ki a sűrített tejet egy nagy kancsóba, majd fokozatosan keverd bele a tejszínt, amíg puha, krémes állagúvá nem válik a keverék. Egy aprószemű szűrőn keresztül szűrd bele az alkoholt a krémes keverékbe. A szűrőben maradó fűszerekre és egyéb maradékokra már nem lesz szükség. Végül egy nagy csipetnyi sót is adj hozzá, és keverd össze alaposan a kancsó tartalmát.
hirdetes
5.    A kész mézeskalácsos krémlikőrt öntsd át sterilizált üvegekbe (szükség szerint használj egy tiszta tölcsért), majd hűtsd le jól, mielőtt fogyasztanád.

 

A kész krémlikőrt legfeljebb egy hónapig tárold hűtőben. A fogyasztás előtt rázd fel alaposan, hogy a hozzávalók újra összekeveredjenek, mert a krém idővel különválik a keveréktől és az üveg tetejére emelkedik.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Desszert Főzés Háztartás Recept

Lakberendezési szakszótár

Cukorbetegség

 A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz", magyarul "mézédes... Tovább

Travertin

A travertin meleg és változatos színárnyalatú, sokféle megmunkálhatósággal rendelkező... Tovább

Tovább a lexikonra