Egy igazi francia kincs egyenesen Provence-ból: levendulás macaron recept

VN

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Itt a június és javában tombol a levendula szezon, sok helyen kezdődik a levendula szüret , ahol be lehet zsákmányolni egy-két illatos levendula csokrot, ami nagyserű sütemény alapanyag is többek között. Itt mutattunk nektek 5 szuper levendulás receptet már korábban, amiket remélünk kis is próbáltatok már, de úgy gondoltuk, hogy enne a francia különlegességnek egy külön cikket szánunk. 

A legfranciább macaron

Egy ízig vérig francia receptet hoztunk el most nektek, francia macaron, egy kicsit franciásan fűszerezve, levendulával. Egyébként a közhiedelemmel ellentétben habár Franciaországban terjedt el ez az apró, de annál kifinomultabb, elegánsabb, és dekoratívabb sütemény, Olaszországból származik. A velencei kolostorok már a nyolcadik század óta készítettek ilyen fajta süteményt. Franciaországba pedig csak a reneszánsz idején került be, amikor Catherine de’ Medici’s olasz cukrász feleségül ment II Henrik francia királyhoz, népszerűvé azonban Franciaországban vált a macaron, itt élte igazi világkorát, és ezért mindenki Franciaországnak tulajdonítja, ahogyan Provence-t tartják a levendula őshazájának is. De a rövid történelmi áttekintés után nézzük is a levendulás macaron receptjét!

 

Levendulás macaron recept

A macaron nem a legegyszerűbb sütemény, könnyű elrontani, de ugyanolyan könnyű jól megcsinálni is, ha kellőképpen odafigyelünk az utasításokra, akkor nem lesz baj. Az egyik legnagyobb titok, a megfelelő mértékek betartása, érdemes mindent, de mindent pontosan kimérni!

hirdetes

 

Hozzávalók a levendulás macaronhoz

A macaronhoz

100 g porcukor
100 g hántolt mandula
40-40 g tojásfehérje
25 g cukor
35 g víz
100 g cukor
1 kávéskanálnyi szárított levendulavirág
1 késhegynyi lila ételszínezék 

 

A citromkrémes töltelékhez

tojássárgája
225 g cukor,
5 citrom leve
2 citromhéja
150 g vaj

 

A levendulás macaron elkészítése

1. Első lépésként a 100 g cukorból és a vízből szirupot főzünk, amit 110°-ra melegítünk fel.

hirdetes

 

2. Ezután kemény habbá verjük a pontosan kimért 40 g tojásfehérjét 25 g cukorral, majd folyamatos keverés mellet lassan hozzácsurgatjuk a szirupot, és a színezéket is, majd megvárjuk, hogy kihűljön.

 

3. Ezután pedig a mandulát őröljük meg a levendulával együtt, majd összekeverjük a finom szemcsés porcukorral, illetve a másik 40 g tojásfehérjével, és óvatos mozdulatokkal a tojáshabba keverjük. 

 

4. A kapott masszát sima csövű habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe 3 cm átmérőjű köröket nyomunk vele. Ha nem vagy gyakorlott macaron mester, akkor ezeket a köröket előre meg is rajzolhatod akár.

 

5. Előmelegített 150°-os sütőben 13-24 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.  

 

6. Miközben hűlnek a macaronok, elkészítjük a tölteléknek való cirtomos habkrémet. Ehhez habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral, majd beleöntsük citromlevet, valamint belereszeljük a citromok héját. Majd gőz felett folyamatos keverés mellett besűrítjük, ha elég sűrű, akkor levesszük a gőzről, és belerakjuk a vajat, majd alaposan elkeverjük egy egynemű masszává. Ha megfelelően rakjuk el, akkor akár egy hónapig is eláll egyébként.

 

7. Már csak egy lépés maradt, méghozzá a kihűlt macaronokba tölteni a krémet!

Fogyasszátok egészséggel!
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Desszert Háztartás Kert Konyha Recept Sütés Színes ötletek

Lakberendezési szakszótár

Húsvéti locsolkodás

Vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték, ugyanis még ötven évvel ezelőtt is elterjedt... Tovább

Ojmjakon

Ojmjakon a világ leghidegebb olyan települése, amelynek fix lakói vannak, és nem csak... Tovább

Tovább a lexikonra