Így készül Gerbeaud Emil közkedvelt süteménye, a tökéletes zserbó

cs

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

A mai, Vörösmarty téren lévő Gerbeud cukrászda  eredetileg az 1870-ben nyílt Kugler cukrászda volt. Hiszen Kugler Antal, híres cukrász Párizsból hívta meg Berbeaud Emilt, aki már akkor neves cukrászművész volt, s a legnagyobb gonddal és műízléssel valósította meg a tetszetős készítményeit. Tagja volt az 1898-as Brüsszeli világkiállítás, majd az 1900-as Párizsi világkiállítás zsűrijének, valamint ő honosította meg országunkban a macskanyelvet és a konyakos meggyet is, s végül ő az, aki először elkészítette a lekváros, diós finomságot, amelyért azóta is oly’ sokan rajongunk.

#szavazas-59#

 

Gerbeaud Emil különleges süteménye hamar népszerűvé vált a lakosság körében, s népszerűsége azóta is töretlen; karácsonykor a legtöbb ünnepi asztalon megtalálható az általa készített édesség. A jó zserbó vékony rétegekből áll, s az ízek fenséges harmóniája jellemzi. Alább megosztom veletek azt a receptet, amellyel elkészíthetitek ezt a mennyei finomságot. Nagyon boldog lesz a család, ha ezzel a finomsággal lepitek meg őket! :)

 

Hozzávalók a zserbóhoz:

40 dkg liszt

1 egész tojás

7 dkg cukor

25 dkg margarin vagy 20 dkg zsír

1 dl tej

1 dkg élesztő

csipetnyi sütőpor

csipet só

 

 

Hozzávalók a zserbó töltelékéhez:

15 dkg darált dió

15 dkg cukor

20-25 dkg baracklekvár

 

Hozzávalók a zserbó bevonatához:

10 dkg cukor

100 g étcsokoládé

3 dkg vaj

 

Így készül az eredeti és utánozhatatlan zserbó

hirdetes

 

Az élesztőt a langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a csipetnyi sütőport, és jól összedolgozzuk a tésztát. Amint ezzel megvagyunk, egy fél órán keresztül, langyos helyre téve kelesztjük.

 

Mikor a tésztánk megkelt, négy egyenlő részre osztjuk.

Mindegyik lapot kinyújtjuk egy pár mm magasra kinyújtjuk, s ráhelyezzük a sütőlemezre, de figyeljünk oda arra, hogy a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél az élesztő miatt megdagad majd.

 

Az alsó lapot lekvárral megkenjük és meghintjük a darált dió a porcukor keverékének harmadával. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük, majd ugyanezt megtesszük harmadszor is.

 

Erre rátesszük a negyedik lapot úgy, hogy a száleket is betakarjuk vele, hogy ne follyon ki belőle a töltelék.

hirdetes

 

Tetejét megszurkáljuk és lassan, körülbelül 40 percig sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül. A megsült tésztát, amint kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk, majd amint megdermedt rajta a csokoládé, kis kockákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk. 

 

Csokoládémáz elkészítése

 

Vízgőz felett a darabokra tördelt étcsokoládét folyamatos kavargatás mellett a vajjal és cukorral együtt felolvasztjuk, majd ráöntjük a kész süteményre, és megvárjuk, hogy megdermedjen.

 

Jó étvágyat kívánunk a kész édességhez! :)

Képek forrása


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
DIY Háztartás Konyha

Lakberendezési szakszótár

Karácsonyi asztaldísz

A karácsonyi asztal feldíszítése évszázados hagyomány. Kell, hogy a pörgős hétköznapokban... Tovább

Osztott komplementer színek

Ezek azok a színpárok, amelynél a komplementer színpár egyik tagjának a szomszédját... Tovább

Tovább a lexikonra