Így lesz tökéletes a főtt tojás

SFV

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Ahányan vagyunk, annyi féle-fajta módon szeretjük a főtt tojást. Biztosan Te is sok féle-fajta módszert kipróbáltál már, de ezt aligha! Mutatjuk, hogyan számítsd ki pontosan a főtt tojás állagát!

A klasszikus tojásfőzés


A tojásfőzés elsődleges titka, mait valószínűleg mind ismerünk, hogy hideg vízben tesszük fel főni a tojásokat, aztán megvárjuk, míg felforr a víz. Ezidáig én úgy főztem tojás, hogy a forrásban lévő vízben hagytam őket és a forrást követően vártam 15 percet, hogy olyan keméynre főjenek, amilyenre csak lehet, de még ne zöldüljön meg a szélük.


Az új technika


A napokban azonban ráakadtam egy számomra új technikára, amivel sokkal biztosabbra mehetek és nincs ott a kockázat, hogy ha 2 perccel később zárom el a gázt, akkor bezöldülnek a tojásaim. Ennek a technikának az a titka, hogy ha felforrt a víz, akkor elzárom a gázt és a forró vízben hagyom pihenni a tojásokat addig, míg a már meglévő hőtől olyan állaguk nem lesz, amilyet szeretnék. És, hogy ez mennyi időt takar? Lássuk részletesen!

hirdetes


A pihenési idő


Tehát, ha elzártad a gázt a forrást követően, akkor vedd le a főzőlapról a fazekat és tedd félre, mutatom, hogy a kívánt tojás állagától függően mennyi ideig!

 

  • Ha úgy szereted a tojást, hogy a sárgája teljesen folyékony, a fehérje viszont épp, hogy megszilárdult, akkor 3 perc után szedd ki a tojásokat a vízből!
  • Ha szeretnéd, hogy a tojás sárgájának széle kicsit megszilárduljon, akkor hagyj neki még 1 percet, azaz 4 perc után szedd ki őket a meleg vízből!
  • Ha csak a sárgájának a közepét szeretnéd csak folyósra, akkor 6 percig hagyd pihenni a tojásokat a vízben!
  • Ha úgy szereted a tojást, hogy teljesen átfőtt, viszont a közepe még selymesen lágy, krémes, akkor 10 perc meleg vízben való pihenésre lesz szükségük.
  • Ha olyan vagy, mint én és irtózol a nyers tojástól, ezért kő kemény tojást szeretnél, aminek a sárgája és a fehérje is tökéletesen megszilárdult, akkor hagyj neki 15 percet a meleg, kihűlés felé tendáló vízben!
  • hirdetes


Hogyan tovább?

 

  1. Ha úgy gondolod, hogy a főtt tojásaid elérték a megfelelő halmazállapotukat, akkor óvatosan szedd ki őket a vízből!
  2. Ha azonnal fel szeretnéd használni őket, akkor először óvatosan törd fel az összes tojást pár helyen és tedd őket pár percre (legalább egyperc erejéig)  jéghideg vízbe! Ehhez akár jégkockát is használhatsz.
  3. Ezt követően pucold meg őket és fogyaszd őket egészséggel!


Ha túl sok tojást főztél


Ha túl sok lett a gyönyörűen megfőtt tojásokból, akkor tedd őket zárható dobozba és helyezd el a hűtőben! Így legalább még egy hétig fogyaszthatók lesznek!
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ebéd Egészséges életmód Egészséges táplálkozás Főzés

Lakberendezési szakszótár

Biztonságtechnika

A biztonságtechnika alapján a védelem megtervezésekor a tervező és a tulajdonos, aki valamely... Tovább

Sárgatúró

Az ünnepi asztal egyik legfinomabb eleme a sárgatúró, aminek a legnagyobb hagyománya a... Tovább

Tovább a lexikonra