Így készül az ízletes forgácsfánk!

Bibók Barbara

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

A farsangi időszak közkedvelt és hagyományos süteménye a fánk. Ez az ízletes finomság még nagyanyáink korából maradt ránk, s mára számtalan változatát elkészíthetjük. 

Hallottatok már a forgácsfánkról?

Ez az egyszerű és nagyszerű fánk biztosan elnyeri majd a család minden tagjának tetszését és rajongását.

 

Próbáld ki Te is!

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 dl tejföl
  • 0,5 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 dkg élesztő
  • 2 evőkanál rum, vagy rumaroma
  • csipetnyi só
  • olaj a sütéshez
  • baracklekvár a tálaláshoz

 

És most lássuk, hogyan készül ez a finomság!

 

A langyos tejben feloldjuk az élesztőt, majd elkeverjük a liszttel, vajjal, cukorral, és hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, a rumot, és egy kevés sót is. Mindezt addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. Ha ez megvan, fél órára hideg helyre tesszük, s ez idő alatt megnyújtóztathatjuk elfáradt karizmainkat!

hirdetes

 

Ha letelt a fél óra a elő a nyújtófával és deszkával! A tésztát 4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd egy hullámos pengéjű derelyevágó segítségével tenyérnyi darabokra vágjuk, s hosszában néhányszor bemetsszük mindegyiket.

hirdetes

 

Közben a tűzhelyen felforrósítjuk az olajat, s ha már elérte a kívánt hőfokot, a fánkokat beletesszük, s arany barnára sütjük. Fontos, hogy egy szűrőkanállal, vagy egy csipeszes fogóval emeljük ki őket, hogy minél jobban lecsöpögtessük róluk az olajat.

 

Kicsit hagyjuk hűlni, majd melegen tálaljuk a vaníliáscukorral meghintve, s mellé finom (házi) baracklekvárt kínálva.

 

Forrás: 1 millió menü


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Konyha

Lakberendezési szakszótár

Bársony

Puha tapintású, finom szövet, amelynek egyik (ritkán mindkét) felületét az alapszövetből... Tovább

irodatakarítás Budapest

Magánlakások, irodák, üzletek, lépcsőházak,... Tovább

Tovább a lexikonra