A jó borospince – funkció és stílus találkozása (második rész)

Szita Lili

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

A borok iránti szenvedély, és az az igény, hogy az otthon melegében hódolhassanak a borkedvelők bor iránt érzett rajongásuknak, egyre inkább teret nyer.

 

 

Borospince páratartalma

A páratartalom 60 és 70 százalék között kell legyen. A nedves levegő ugyanis megakadályozza a dugók kiszáradását, ami a tökéletes záródáshoz kell. Azáltal, hogy fekve tároljuk a palackokat azt biztosítjuk, hogy nedvesen maradjon belülről a dugó.
A hygrometer nevű berendezés képes mérni a borospince páratartalmát. Egy párásító persze biztosíthatja a nedvességet, de a 90 százalék feletti páratartalom a dugók penészedéséhez vezethet. 
A bor érzékeny a fényre is, tehát a palackokra eső meleg, éles fény a tárolás közben a borok korai öregedéséhez vezet. Ehelyett, olyan tárolórendszerek alkalmazása javasolható, amelyek Sapele mahagóni fa polcokból állnak – mivel ennek a fának a tartóssága, illetve kisebb penészedési hajlandósága alkalmassá teszi a borospincékben való használatra. A világítást illetően a nem melegedő LED-ek alkalmazása a javasolt.
hirdetes
 

Bortároló rendszerek

Már olyan erős, szögletes rozsdamentes acélból készülő polcrendszereket is terveztem, amelynek alapvetően a modern, esztétikus megjelenésében rejlett a vonzereje - egyre kevesebb ember akar a borospincében ódivatú boltíveket látni – nyilatkozta Bass. Az emberek a szórakozást akarják összekötni a bor élvezetével, ami egy borospince melletti kóstoló helyiség kialakítását is szükségessé teheti.
A vörös és fehér borokat ugyanolyan hőmérsékleten tárolhatjuk, de fogyasztásuk más-más hőmérsékleten kell történjen. A fehér borokat 7 C fokra kell hűteni fogyasztás előtt. A vörös boroknak még dugózottan és kicsit levegőztetve 18 C fokot kell elérnie fogyasztás előtt. Néhány borospincében hűtésre alkalmas berendezés segíti a fehér borok és pezsgők fogyasztásra való előkészítését.
hirdetes
A borospincében minden egyes palackcímke hozzájárul a műértők élvezetéhez, ezért a palackokat úgy érdemes tárolni, hogy a címkék látszódjanak.
A borhűtő csak egy berendezés, de a bor kiválasztása a pincében már egy olyan tevékenység, amelybe érdemes bevonni a vendégeket is. Egy jó palack bor kinyitása családi körben vagy barátokkal egy társasági esemény méltó kezdete lehet.
 
 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Építészet

Lakberendezési szakszótár

Tető szigetelés

A tető szigetelése már 5-8%-kal csökkenti a fűtési költségeket. Megcsinálhatjuk magunk is,... Tovább

Fazekasság

A fazekas (gerencsér, gölöncsér) mester keze alól kikerülő tálak, korsók, fazekak stb.... Tovább

Tovább a lexikonra