Így készül a tökéletes almachips

LK

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Egyre többen igyekeznek egészségesen étkezni, sokakat azonban még mindig visszatart az a téves elképzelés, miszerint választaniuk kell a finomságok és a tápláló ételek között. Habár az e két kategória közötti átfedést többnyire a természetes alapanyagokból készült csemegekeverékek képviselik, ezek általában árban már kevésbé tűnnek egészségeseknek.

A kérdés tehát az, hogy miként vihetjük be a szervezetünkbe a szükséges ásványi anyagokat és rostokat anélkül, hogy bankot kellene robbantanunk. A válasz egyszerű: csináld magad ropogtatnivalók, például almákból!

 

Az almák jótékony hatásait senkinek sem kell bemutatni, hiszen ezek a gyümölcsök az egészséges táplálkozás univerzális jelképeivé váltak az évtizedek során. Az almák rendkívül sok formában fogyaszthatók, amelyek között sok kevésbé ismert, mégis egészséges és egyszerűen elkészíthető is szerepel.

 

Így készül az almachips

A legtöbb recept az almaszeletek sütőben való kiszárítását „sütésként” emlegeti. Fontos azonban megjegyezni, hogy a cél nem a kisütés, csupán az almaszeletek kiszárítása.

 

Az almákat ősszel érdemes beszerezni erre a célra. Érdemes keményebb fajtákat választani, mert ezeket könnyebb leszeletelni és kiszárítani. A ’Fuji’ és a ’Gala’ almák a legédesebbek közé tartoznak, míg a ’Granny Smith’ változat a savanyúbb kategóriába tartozik. Az édesebbek közé sorolható még a ’Pink Lady’ és a ’Honeycrisp’ változatok.

hirdetes

 

Amire szükséged lesz:

  • Egy almaszeletelőre
  • Egy nagyon éles késre
  • Egy vágódeszkára
  • Sütőlapokra
  • Sütőpapírra vagy szilikon sütőlapokra
  • Egy hűtőrácsra
  • Egy időzítőre
  • Egy sütőhőmérőre, vagy állítható hőfokú sütőre
  • Tárolóra a kész chips számára
  • Valamilyen fogóra, amivel megfordíthatod az almaszeleteket

Hozzávalók:

Fél vagy egész alma per fő per adag – lényegében ennyi az egész. Az almaszeleteket tetszés szerint ízesítheted őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, szegfűborssal, gyömbérrel, finomszemű cukorral vagy citromlével. Továbbá szükséged lehet még 500 ml vízre is.

 

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 95-120 °C-ra.
  2. Mosd és szárítsd meg alaposan az almákat.
  3. Távolítsd el az összes címkét (ha vannak), mielőtt felvágnád őket.
  4. Vágd le az almák tetejét és alját.
  5. A szeletelő vagy egy éles kés segítségével szeleteld fel az almákat a lehető legvékonyabb szeletekre. Minél vékonyabbak a szeletek, annál jobb lesz a végeredmény.
  6. hirdetes
  7. Távolítsd el az összes magot, mielőtt a szeleteket a sütőlapra helyeznéd. Egy-egy alma nagyjából 8 szeletet kell hogy adjon.
  8. Bélelj ki egy sütőlapot sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal, majd helyezd rájuk a szeleteket.

Innentől kezdve nincs igazán megkötve, hogy mennyi ideig kell a sütőben hagynod az almaszeleteket. A kiszárítás ideje függ attól, hogy milyen vastagok a szeletek, mekkora az almák nedvtartalma, illetve hogy te milyen ropogósan szereted az almachipset.

 

Érdemes többféle módszerrel kísérletezni hogy kiderítsd, számodra mik adják a legjobb eredményeket. A cél minden esetben az, hogy a sütő melege kiszárítsa a szeleteket.

 

Ha igazán beleszeretsz az almachipsbe, és szeretnél rendszeresen csinálni, vagy más gyümölcsökkel is megpróbálkozni, akkor esetleg befektethetsz egy külön erre a célra készített gyümölcsszárító konyhagépbe is.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Háztartás

Lakberendezési szakszótár

Laminált

Fedő védőréteggel összeragasztott. Eredet [laminált < angol: laminate (réteges) <... Tovább

Napforduló

A napforduló csillagászati kifejezés, mellyel a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való... Tovább

Tovább a lexikonra