A téli hidegben mindenki szereti a meleg szöveteket, a puha takarókat és párnákat. Így van ez a szőnyegek esetében is: télen minden lábnak jobban esik a meleg szövet, mint a hideg parketta. De hogyan válasszuk ki a megfelelő szőnyeget?

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. November 20. Hétfő - Jolán
hirdetes
 | Szerző: Király Réka
címkék: Kiegészítők

Talpunk alatt a lényeg: szőnyegek

hirdetes
A téli hidegben mindenki szereti a meleg szöveteket, a puha takarókat és párnákat. Így van ez a szőnyegek esetében is: télen minden lábnak jobban esik a meleg szövet, mint a hideg parketta. De hogyan válasszuk ki a megfelelő szőnyeget?

A téli hidegben mindenki szereti a meleg szöveteket, a puha takarókat és párnákat. Így van ez a szőnyegek esetében is: télen minden lábnak jobban esik a meleg szövet, mint a hideg parketta. De hogyan válasszuk ki a megfelelő szőnyeget? Milyen anyagból készüljön, és milyen színű legyen? 

 

Mi most segítünk Neked a keresésben és abban, hogy ki tudd választani a megfelelő szőnyeget! Íme, tippjeink:

 

Költségvetés

 
Mint minden felújításnál, építkezésnél vagy átalakításnál, itt is az első és legfontosabb lépés a költségvetés meghatározása. Döntsd el, hogy mennyi pénzt szánsz a szőnyegre, hogy minden szobába teszel-e vagy csak például a nappaliba. Nézz szét alaposan a boltok polcain, hasonlítsd össze az árakat! A nagyobb forgalmú helyiségekben, mint például a nappali, érdemesebb drágább és egyben jobb minőségű szőnyeget választani, hogy ne kopjon el azonnal, míg a kevésbé forgalmas helyeken, mint a hálószoba, nem muszáj a legdrágábbat választani. Egyes lakberendezők szerint szőnyegre ugyanannyi pénzt kellene fordítani, mint egy kanapéra, hiszen ugyan úgy igénybe van véve mindkettő nap, mint nap. De természetesen a Te költségvetésedtől függ minden.
hirdetes
 
Szőnyegek
 

Anyag és minőség

 
Hogy miből készül egy szőnyeg, nagyban befolyásolja az ára. Vannak drágább darabok is, mint például a kézzel szőtt szőnyeg és természetesen vannak olcsóbb megoldások is, amelyeket már gyártósoron készítenek. Gondold át alaposan, hogy a legmegfelelőbb minőséget válaszd a legjobb áron! 
Ha szeretnél környezetbarát maradni, arra is van megoldás, létezik ugyanis kétféle öko-szőnyeg is:
 

Gyapjúszőnyeg

 
A szőnyeg régóta az egyik legkedveltebb padlóburkoló a lakásokban. Puha, kényelmes rajta ülni és rengeteg féle szín és minta közül válogathatunk. Sajnos manapság a legtöbb szőnyeg szerves vegyületeket és toxinokat tartalmaz, melyek károsak a környezetre és az egészségünkre is. Mégis vannak környezetbarát lehetőségek is: válassz gyapjúból készült darabokat! Természetes erőforrásról van szó, amelyet színeznek is, tehát tudunk modern változatok közül válogatni. Nagyon tartós, egyes családokban nemzedékről nemzedékre öröklődnek ezek a szőnyegek. Egyéb természetes anyagok még a szizál, juta és a pamut.
 
Szőnyegek
 

Poliészter berber szőnyeg

 
Ez egy másik típusa a környezetbarát szőnyegeknek. Ez újrahasznosított műanyag palackokból készül, így minimális hatással van a környezetre. Számos előnye van: tartós, cseppálló és különböző színű és mintájú variációk kaphatók. Vannak azonban hátrányai is: ha beakad és rongálódik, többé már nem javítható, illetve ezt az anyagot nem arra találták ki, hogy mezítláb járkáljanak rajta, mivel ez egy kicsit durvább, mint egy átlagos szőnyeg.
 
Szőnyegek
 

A szőnyegek méretei

 
Szőnyeg elhelyezésére a lakásban, kétféle lehetőség van: vagy az egész szobát beborítod szőnyeggel vagy pedig csak kisebb darabokkal egészíted ki, amiket nyáron fel is tudsz szedni. 
Ha az egész szobában padlószőnyeget helyezel el, vásárlás előtt mérj le mindent pontosan. Ez egy nagyobb feladat, hiszen el kell mozgatnod a bútorokat is. Fontos, hogy hetente porszívózz, nehogy allergiás reakciók alakuljanak ki a családban a por miatt. Kisgyerekes családokban igen előnyös, hiszen így papucs nélkül sem fáznak fel a csemeték és nyugodtan játszhatnak a földön is.
 
A kisebb méretű szőnyegeket könnyebb tisztítani és azért is előnyösebbek, mert ha egyébként parkettád van, egyszerűen csak leterítesz egy szőnyeget és máris kellemesebb érzés lábaidnak. Nappaliba, folyosóra, ebédlőbe, hálószobába egyaránt alkalmas, csak mindent mérj le pontosan vásárlás előtt!
 
Szőnyegek
 

A szőnyeg alakja

 
Ha a kisebb méretű daraboknál maradtál, választhatsz kerek, ovális, téglalap, négyzet vagy futó szőnyegek közül. A leggyakoribbak a szögletes változatok, de a kerek darabok is dizájnosak tudnak lenni. Fontos, hogy passzoljon a szobához, mind színben és formában is!
 
Szőnyegek
 

A szőnyeg stílusa

 
Szerencsére napjainkban már rengeteg féle stílus közül lehet választani, így biztos, hogy mindenki megtalálja otthona számára a legtökéletesebbet. Választhatsz csíkosat, virágmintásat, egyszínűt vagy elegánsabb darabokat is, a lényeg, hogy passzoljon a helyiséghez. Nagy divat mostanság a „shaggy” szőnyeg is: ezt a hosszú szőrű típust bár kicsit nehezebb takarítani, mégis megéri kipróbálni, ugyanis rendkívül meleg és ülés közben rendkívül kellemes érzetet ad.
 
Szőnyegek
 

A szőnyeg ápolása, tisztán tartása

 
Egy szőnyeget hetente legalább egyszer fel kell porszívózni, hiszen könnyen lerakódhat rajta a por. Időnként érdemes elvinni a tisztítóba is vagy pedig takarítógéppel, vizesen is kitisztítani. Néhány típust mosógépben is ki lehet mosni, mint például a rongyszőnyeget.  Ha kisállat is van a lakásba, használhatsz háztartási vagy százforintos boltban pár száz forintért beszerezhető textilfrissítőt is, hogy mindig kellemes illat legyen a szobában.
 
Szőnyegek
 
hirdetes

Gumis lepedő hajtogatása? Többé nem probléma!

Neked is rendszerint gondot okoz a gumis lepedő összehajtogatása? Nos, ezzel sokan vannak így, ezért úgy gondoltam, hogy megosztom veled azt a módszert,...

2020-ra épül fel a világ első úszóvárosa!

Ha úszóvárosokról beszélünk, elsőre egy sci-fi regény juthat róla eszünkbe, de 2020-ra valósággá válhat a koncepció, mely most végre zöld utat...

8 modern konyhaötlet a kellemes és nyugodt hatás érdekében

Ha nehezedre esik konyhát választani magadnak (amiért senkit nem tudunk hibáztatni), akkor válassz egy minimalista stílusú verziót és pakold tele...


8 könyvespolc, amit te magad is elkészíthetsz

Regények, képeskönyvek, szótárak, enciklopédiák: gyakran a kávézóasztalokon vagy a kanapé párnáin hevernek szétszórva, ami miatt az egész szoba...

10 módszer, amivel otthonosabbá teheted ágyadat

A pihentető alvás érdekében nagyon fontos, hogy az ágyunk kényelmes, és otthonos legyen. Adunk néhány hasznos tanácsot, amivel könnyedén elérheted ezt!