Melyik a legjobb kávéfőző számomra?
Bár az elektromos kávéfőzők kényelmet kínálnak, hajlamosak állandó helyet foglalni a pulton. A nem elektromos kávéfőzők, beleértve a french press, a pour-over és a tűzhelyi eszpresszófőzők sokkal kisebb helyet foglalnak el használat közben, és egy szekrényben tárolhatók, amikor nincs rájuk szükség.
A Pour-over és a French Press gépek forró vizet igényelnek, ezért azt egy külön edényben kell felforralni a tűzhelyen, vagy egy elektromos teáskannában kell forró vizet készíteni, míg a tűzhelyes eszpresszófőzők közvetlenül az edényben forralnak és főznek. Bár mindegyiket egyszerű használni, ezek is igénylik az Ön figyelmét a kávé megfelelő elkészítéséhez, így nem fog már lefőzött kávéra ébredni. Sok kávérajongó azonban jobban kedveli a francia presszókávé ízét, mint az elektromos csepegtetőkávékét.
Elektromos csepegtető kávéfőzők
A csepegtető kávéfőzők használata egyszerű, és lehetővé teszik, hogy maga válassza ki a kávébabokat, akár saját maga őrli, akár előre őröltet vásárol. Főzhet sima, ízesített vagy koffeinmentes kávét, vagy keverheti saját kedvenc keverékét, és több vagy kevesebb őrleményt adhat hozzá a főzet erősségének beállításához.
Míg sok csepegtető kávéfőző egyszerű készülék, amely csak egy be-/kikapcsolóval rendelkezik, amely felmelegíti a vizet, és átküldi azt a kávéőrleményen, addig létezik egy egész sor összetettebb gép, amelyek a funkciók, opciók és beállítások hosszú listájával rendelkeznek, amelyek segítségével pontosan úgy főzheti a kávéját, ahogyan Ön szereti.
Egyadagos gépek
A kapszulákat vagy csészéket használó egycsészés gépek a legegyszerűbbek közé tartoznak, mivel nem kell a piszkos kávézaccal bajlódnia. Használatukhoz egyszerűen csak behelyezi a csészét (vagy kapszulát), és lefőzi. Egyes gépek képesek leolvasni a csészén lévő információkat, és beállítani az egyéni hőmérsékletet, míg mások lehetővé teszik, hogy maga válassza ki a hőmérsékletet és a csészeméretet.
A legalapvetőbb gépek ugyanazt a hőmérsékletet használják minden kávéfőzéshez, miközben esetleg lehetővé teszik a csészeméret beállítását. Bár a csészés és kapszulás gépek használata egyszerű, csészényi kávénként több csomagolási hulladék keletkezik. A legtöbb csésze- és kapszulás gép saját készleteket igényel, de vásárolhat speciális csészét is, amely lehetővé teszi, hogy saját keverékét használja.
Eszpresszógépek
A dedikált eszpresszógépek az olcsó modellektől kezdve a szuper magas kategóriás modellekig terjednek, hogy minden eszpresszóivó igényeinek megfeleljenek. Ezek is sokféle stílusban készülnek, a tűzhelyes modellektől kezdve a podgépeken át az őrölt babot használó gépekig.
Akár alkalmi csésze eszpresszóra vágyik, mint egy kis élvezetre, akár ez a kávé kedvenc változata, valószínűleg van olyan gép, amely megfelel a konyhájának és az életstílusának. Míg a legjobb eszpresszógépek kizárólag eszpresszó készítésére szolgálnak, vannak hibrid gépek is, amelyek normál kávét és eszpresszót is tudnak főzni. Bár ezek általában nem a legjobb eszpresszógépek, nem lesz szüksége két külön gépre a kávéigényeihez.
Hideg kávéfőzők
A cold brew a kávéfőzés egy másik kategóriája, mivel hideg vizet, sőt néha még jeges vizet is használ, hogy kivonja az ízeket az őrölt kávébabokból. A legtöbbjüknél hosszú, akár 24 órás áztatási időre van szükség a hidegen főzött kávé előállításához. Ha kevesebb kávét és több vizet használ, a hidegkávéfőzőkkel olyan kávét készíthet, amelyet úgy, ahogy van, hidegen vagy felmelegítve ihat, vagy több kávét használhat, hogy koncentrátumot készítsen, amelyet forró vízhez adhat vagy jégre önthet.
A hidegen főzött kávé előnye, hogy kevésbé savas és kevésbé keserű az íze, mint a hagyományos módon főzött kávénak. A hidegen főzött kávé hátránya a hosszú áztatási idő. Jó előre meg kell tervezni a kávé elkészítését. Azonban elég nagy mennyiségben lefőzheted, hogy hűtőbe téve több napon vagy két héten keresztül használhasd fel, az erősségtől függően.