notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Vízkőlerakódás ellen tippek: házi praktikák makacs vízkőlerakódás ellen

hirdetes

Makacs vízkő ellen: hatásos házi praktikák, hogy ne kelljen a vízkőlerakódás miatt bosszankodnod

CZs

A vízkő bármire rátelepedhet, ami vízzel érintkezik, ráadásul Magyarország legtöbb részén különösen kemény a víz, így gyakorlatilag az összes háztartásban problémát jelent a lerakódott vízkő, amivel háziasszonyok ezreinek kell megküzdenie. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány szuper hatásos házi praktikát, amik megkönnyítik a vízkő ellen folytatott harcot.

Tippek vízkőlerakódás ellen

Mielőtt nekiveselkednél

Mielőtt egy lángszóróval és egy óriási baltával nekiveselkednél a sok sikertelen próbálkozás után, egy valamire szeretnénk felhívni a figyelmed. Sok olyan, csodákat ígérő tisztítószer van a piacon, amikkel talán már te is találkoztál. Ezek gyakran semmit sem tudnak kezdeni a fehér, poros vízkő réteggel, ellenben megsértik a csap, a csempe, a kád, a zuhanytálca, stb. felületét. Ezek gyakran több bosszúságot okoznak, mint amennyi hasznunk lenne belőlük, ezért mi a hatásos és természetes megoldásokra szavazunk. Ezekből hoztunk most el néhányat!

Az ecet

Mi mással kezdhetnénk ezt a felsorolást, mint az egyik leghatásosabb természetes tisztítószerrel, az ecettel? Az ecet a legjobb barátod lehet a vízkő ellen folytatott harcban, legyen szó vízforralóról, fürdőszobai vagy konyhai eszközökről, szaniterekről, stb. Én személy szerint nem szoktam higítani az ecetet, egyszerű, 20%-os házi ecetet használok azokra a felületekre, amik vízkövesednek. Kb. fél órát hagyom rajta állni, majd egy szivaccsal alaposan letörlöm róla. A tökéletes végeredmény garantált!

hirdetes

A citrom

Vagy grapefruit, hiszen mind a kettő nagyon hatékony. Célszerű egy kanál sóval erősíteni a hatást, de egy kanál ecetet is önthetsz az elegybe. Hagyd, hogy egy rongy felszívja a citrom-só-ecet keveréket, és tedd azt a vízkőtelenítést igénylő területre. Hagyd hatni egy-másfél órát, majd töröld át a felületet, és kész is!

A kóla

Sok benne a foszfor és a sav, így nagyszerűen felveszi a kesztyűt a vízkő ellen. A fenti rongyos megoldás ezesetben is jó lehet, de át is dörzsölheted a felületet vele. Persze kérdés, hogy mennyire tesz jót a szervezetünknek, ha a vízkővel is hatékonyan felveszi a harcot. Mindenesetre mi inkább használjuk tisztítőszerként, mint üdítőként.

hirdetes

A szódabikarbóna

Azon gondolkodtam, amikor ezt a listát összeállítottam, hogy csak az elmőlt hónapból legalább 10 olyan esetet fel tudtam sorolni, amikor szódabikarbónát használtam a háztartásban valamire. A szódabikarbóna gyakorlatilag mindenre IS jó, igazán meglepődnénk, ha éppen a vízkőoldás esetében okozna csalódást. De nem okoz, hiszen egy kis ecettel összekeverve nagyon jó súrólószert kapunk. Alaposan dörzsöljük át vele a felületet, majd hagyjuk hatni fél órát, végül forró vízzel öblítsük le. Nem lesz rá panasz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Párásító

Nagyon fontos, hogy a lakásunk levegője ne legyen túl száraz és túl párás se. A túl száraz... Tovább

Pergola

A pergola az egyik legrégebbi szabadtéri és épülethez kötött árnyékolás. Már az ókorban... Tovább

Tovább a lexikonra
Színes ötletek