notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Napjainkban már nem újdonság, hogy ha valaki boros pincét alakít ki a ház aljában, melyet különböző ízű és származású borokkal tölt meg. De érdemes pár szabályra odafigyelni, ha igazán kiváló minőségű bort szeretnénk érlelni.

hirdetes

A borok tárolásának 4 legfontosabb szabálya

Király Réka

Napjainkban már nem újdonság, hogy ha valaki  boros pincét alakít ki a ház aljában, melyet különböző ízű és származású borokkal tölt meg. De érdemes pár szabályra odafigyelni, ha igazán kiváló minőségű bort szeretnénk érlelni.

Napjainkban már nem újdonság, hogy ha valaki  boros pincét alakít ki a ház aljában, melyet különböző ízű és származású borokkal tölt meg. De érdemes pár szabályra odafigyelni, ha igazán kiváló minőségű bort szeretnénk érlelni.

Egy jó minőségű bor esetében a legfontosabb szempont a tárolás. Míg a legtöbb üzletben vásárolt italt általában gyorsan elfogyasztják az emberek, az igazi nedű tökéletességéhez sok-sok idő kell. Az öregedés folyamata javítja az íz hatást, ám ha rosszul tároljuk, könnyen elromolhat.

Íme, a négy legfontosabb tényező, melyekre minden bortartónak érdemes odafigyelnie:

 

Világítás

Az erős, közvetlen napfényre vagy izzólámpára rosszul reagálnak a borok kémiailag, ezért is tartják őket sötéten színezett (általában sötétkék, sötétzöld) üvegekben. A Champagne Louis Roederer ház például celofánba is becsomagolja az üvegeket, hogy megvédje a prémium minőségű borokat a napfénytől. A hullámkarton dobozok és a boros ládák még jobban hozzájárulnak az italok könnyebb érleléséhez, hiszen még jobban elrejtik a külvilág fényeitől.

 

Lapozz a további részletekért!

 

Napjainkban már nem újdonság, hogy ha valaki  boros pincét alakít ki a ház aljában, melyet különböző ízű és származású borokkal tölt meg. De érdemes pár szabályra odafigyelni, ha igazán kiváló minőségű bort szeretnénk érlelni.

Nedvesség, páratartalom

Bizonyos mértékű nedvességre van szükség ahhoz, hogy a parafa dugó ne száradjon ki, megvédve ezáltal a bort az elromlástól, oxidálódástól. Ugyanakkor a magas páratartalom is káros lehet, hiszen az üveg címkéje bepenészedhet, elmosódhat s így lehetetlenné válik majd az azonosítás.

A neves borszakértők, mint például Jancis Robinson a 75%-os páratartalmat tartják ideálisnak, de még túl kevés kutatást ismerünk ezzel kapcsolatban, hogy optimális tartományt állapítsunk meg.

Tom Stevenson borszakértő szerint a palackokat nem szabad hűtőszekrényben tárolni, mivel a hűtési folyamat magában foglalja a párátlanítást, így szintén könnyen kiszáradhat a parafa dugó, romolhat a bor minősége.

Alexis Lichine szerint az ideális páratartalom elérése érdekében kisebb-nagyobb kavicsokat kell elhelyezni a pince padlóján, amely folyamatos vízzel locsolás mellett segít megőrizni a megfelelő nedvességet a helyiségben.

Napjainkban már nem újdonság, hogy ha valaki  boros pincét alakít ki a ház aljában, melyet különböző ízű és származású borokkal tölt meg. De érdemes pár szabályra odafigyelni, ha igazán kiváló minőségű bort szeretnénk érlelni.

Hőmérséklet

A jó bor nagyon érzékeny a hőmérséklet-változásra: ha hosszú ideig túl magas hőmérsékletnek van kitéve (25 Celsius fok felett) felforrhat s ezáltal íze is keserűvé, kellemetlenné válhat.

A hőmérséklet-ingadozás is kártékony lehet, nem szabad egy üveg bort többször bevinni a szobába, majd ki a hűvösre. Jancis Robinson szerint az ideális hőmérséklet a tárolásra 10 és 15 Celsius fok között van, ám minél hidegebb helyen van, annál lassabban érlelődik s annál finomabb lesz.

Napjainkban már nem újdonság, hogy ha valaki  boros pincét alakít ki a ház aljában, melyet különböző ízű és származású borokkal tölt meg. De érdemes pár szabályra odafigyelni, ha igazán kiváló minőségű bort szeretnénk érlelni.

A palack iránya

A legtöbb állványt úgy tervezték meg, hogy a bort az oldalán lehessen tárolni, mivel így a parafa nedves marad és ezáltal nem szárad ki az ital sem. Egyes pincészetek becsomagolva, fejjel lefelé tárolják a palackokat ugyanezen okokból, ám a legideálisabb szög a teljesen vízszintes.

Nos, Nektek is megjött a kedvetek egy kis borkóstoláshoz? :)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Adventi naptár

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német... Tovább

Mosódió

A mosódió a mosódiófa vagy szappanfa termése, melyet előszeretettel használnak mosás során.... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert