notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Rövid összefoglalás a sziklakert építéséről, és telepítéséről.

hirdetes

Sziklakertépítés lépésről-lépésre

Csordás Anna

Kertünk egyik legdekoratívabb, legintenzívebb és egyben legtöbb gondoskodó munkát igénylő része a sziklakert. A sziklakertek szépségét az élő és az élettelen- a kő és a növények váltakozása, az évszakról-évszakra megújuló növényi kompozíciók természetes szépsége adja.  Tekintsünk át néhány hasznos tanácsot a sziklakert tervezésével és a betelepítésével kapcsolatban. Ezeket figyelembe véve egy gyönyörű sziklakerttel ékesíthetjük a kertünket elkerülve az általános hibákat.

Sziklakert

Hová tervezzünk a sziklakertet? 

Erre a kérdésre nem egyszerű választ adni, hiszen minden kert más és más. Mégis, van néhány alapelv, amelyet célszerű szem előtt tartani:
 
• A sziklakertet nyílt, napos helyre építsük, távol nagyobb fáktól és cserjéktől, melyek egyrészt lehulló lombjukkal, másrészt a róluk lecsepegő vízzel okozhatnak gondokat. (Kivételt képez az az eset, amikor kifejezetten árnyékkedvelő, árnyas szurdokokból származó növényeket szeretnénk tartani.)
 
• Lehetőleg kerüljük az erősen szeles, huzatos helyeket. Az átlagosan szeles nyitott helyek természetesen nem okoznak gondot, viszont például két közeli épület között kialakuló szélcsatorna a kényesebb, magasabb páratartalmat igénylő növények nevelését nagyon megnehezítheti.
 
• Sík terület esetében kerüljük el a belvizes, magas talajvizű területeket a kertben, a sziklakerti növények gyökérzete a pangó vízre különösen érzékeny. Amennyiben nincs más megoldás, drénezéssel (vastagabb kavics, vagy murvaréteg, téglatörmelék stb.) gondoskodjunk a sziklakert területének megfelelő vízelvezetéséről.
 
• A lejtős területek általában tökéletesen megfelelnek egy sziklakert számára, különösen, ha déli fekvésű lejtőnk van. Ilyen helyen csak arra kell ügyelni, hogy a lejtők alja gyakran fagyzugként viselkedik, ahol a lejtőn lefolyó hideg levegő megreked. Fagyzugos helyre ne építsünk sziklakertet. A fagyzug kialakulását megakadályozhatjuk egyrészt úgy, hogy a lejtő alját szabadon hagyjuk, így a hideg levegő szabadon távozhat, illetve, ha az adott hely felett egy támfalat építünk. Utóbbi megoldással a támfal alatti lejtős területen kifejezetten védett, speciális mikroklímát hozhatunk létre, kevésbé hidegtűrő növényeink számára.
 
• Sziklakertek építhetők bármilyen talajú kertben, természetesen egy laza, jó vízvezető képességű talaj nagy előny, mivel a kötött agyagos talajokon a sziklakert építésekor jelentős többletmunkát jelent a megfelelő drénágy, vízelvezető réteg elkészítése.
Sziklakert

A sziklakert betelepítése 

 
Nincs elfogadott álláspont arra nézve, hogy mikor kell egy sziklakertet beültetni növényekkel. Telepíthetünk egyrészt az építés közben, másrészt a sziklakert építésének befejeztével, de akár várhatunk egy pár hetet, amíg a talaj megülepszik, és lehetőségünk van a hézagok utántöltésére. A sziklahasadékok beültetését minden esetben célszerű az építéssel egy időben elvégezni, a kész résbe már csak nehézkesen lehet a növényeket begyömöszölni. Építéskor csak fogunk egy földlabdás növényt, a földlabdát a kezünk között összelapítjuk, két szikla közé helyezzük, majd a sziklákat némi talajjal együtt egymás mellé döngöljük. Arra azért ügyeljünk, hogy ne sértsük meg a gyökereket és ezek talajjal érintkezzenek.
 
Ne ültessünk túl sűrűn. A növények térigényének megítélésekor mindig tartsuk szem előtt az ültetendő növény kifejlett méretét. Ezt az egyes növények leírásaiban mindig megtaláljuk. Ne tévesszen meg senkit a vásárolt példány aktuális nagysága, egy 10 centis dugványból egy év alatt 50 centi magas és ugyanilyen széles növény fejlődhet, és ha nem vigyázzunk elnyomhatja túl közel ültetett gyengébb társait. Nagyon fontos, hogy ismerjük az ültetendő növények igényeit annak érdekében, hogy azok a sziklakertben a nekik legmegfelelőbb (fényviszonyok, vízháztartás) helyre kerüljenek. Beültetés után minél hamarabb alaposan öntözzük be a növényeket.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában