notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bemutatjuk, hogy hogyan érdemes kialakítani egy játszószobát a gyerekek számára!

hirdetes

Ötletek a játszószobába: tippek egy vidám és működőképes tér kialakításához

LK

Design szempontjából nézve a játszószobák rendkívül szórakoztató projektek. A gyerekek órákat töltenek majd itt játszadozással, tanulással és minden mással – éppen ezért sokkal szabadabban alakíthatod ezt a szobát az ő igényeikhez, mit otthonod bármely más helységét. Bátran szabadjára engedheted fantáziádat, ha egy olyan látványt szeretnél kialakítani, amit a gyerekek is imádnak majd.

Bemutatjuk, hogy hogyan érdemes kialakítani egy játszószobát a gyerekek számára!

Ez persze csak a történet fele. A látvány mellett a szobának funkcionalitással is rendelkeznie kell. Egy átgondoltan elkészített játszószoba nem csak a gyerekek figyelmét képes megtartani, hanem a játékaikat is. Mindezt egyetlen helységben megoldani korántsem egyszerű feladat.

Összegyűjtöttünk néhány játszószoba ötletet hogy segítsünk neked elkészíteni álmaid mókahelységét. Meríts ihletet az alábbi designokból és állítsd össze belőlük saját verziódat, amit az egész család élvezhet!

1. Alakíts ki különálló részeket az egyes tevékenységek számára

A gyerekek villámgyorsan képesek figyelmüket egy tevékenységről valami teljesen másra fordítani, és minden szülő ismeri az „unatkozom” szó súlyát. Szerencsére egy megfelelően kialakított játszószoba minimálisra csökkentheti az ilyen helyzeteket. Ezt a gyerkőcök különböző tevékenységekre való finom rávezetésével lehet megoldani.

Ehhez különböző tevékenységekre alkalmas részlegeket kell kialakítanod a szobában. Ezek olyan területek a szobában, amelyeknek mind saját célja van, például egy olvasósarok, kézműves asztal, stb.

Ezen részlegek kialakítása során győződj meg róla, hogy az adott tevékenységhez szükséges minden eszköz csupán karnyújtásnyira legyen tőlük. Ez nem csak a rend megőrzésében segíthet, de segít, hogy a gyerekek arra a tevékenységre koncentrálhassanak, amivel éppen foglalkoznak.

hirdetes

Bemutatjuk, hogy hogyan érdemes kialakítani egy játszószobát a gyerekek számára!

2. Biztosíts rengeteg tárolóhelyet

A gyerekek rengeteg holmival járnak. A legjobb játszószobák bőven elegendő tárhellyel biztosítják, hogy a játékok és egyéb holmik ne legyenek útban méghozzá úgy, hogy ezek a tárolóhelyek a szoba designjának részét képezzék.

Az első lépés megállapítani, hogy milyen tárolóhely lenne a legalkalmasabb családod számára. Talán egy könyvbújó számára kell könyvespolcokat beszerezned, esetleg a videojátékoknak kell egy kisebb szekrény, vagy talán egy hatalmas kosár a plüssöknek? Nagy valószínűséggel több tevékenységhez szükséges eszközöket kell majd beszerezned gyermeked minden érdeklődési körének lefedése érdekében. Több gyerek esetén ez nem is kérdés.

A tárolók vásárlásakor igyekezz olyanokat választani, amelyek akár több funkciót is elláthatnak és lehetőleg semleges színűek. A tárolóhelyek a design legdrágább részei közé tartoznak, ezért fontos, hogy képesek legyenek hosszú távon megfelelni a gyerekeknek.

3. Színezd be kiegészítőkkel

Egyetlen játszószoba sem szabad hogy unalmas legyen színek terén, de nincs is annál rosszabb, mint amikor gyermeked bejelenti, hogy már nem tetszik neki a szoba színe a váltakozó ízlések miatt. Biztosítsd be magad (és pénztárcádat) előre, és a különböző kellékek és díszek segítségével vigyél színt a szobába. Így ezek könnyedén lecserélhetők lesznek, ha az apróságok meggondolják magukat, vagy érettebbé válnak az évek során. Ezért javasoltuk a semleges színű tárolót is az előző pontban – ez olyasmi, amit az ember nem cserélget szívesen a költségek miatt.

hirdetes

A „kellékek és díszek” kategória meglehetősen nagy. Keverd és párosítsd egymással a különböző színeket, mintákat és anyagokat. Szőnyegek, párnahuzatok, takarók – ez csupán néhány példa az egyszerűen lecserélhető színes díszekre.

Bemutatjuk, hogy hogyan érdemes kialakítani egy játszószobát a gyerekek számára!

4. Tedd izgalmasabbá a falakat kreatív díszekkel

A falak azok, amelyek igazán megkülönböztethetik a játszószobát az otthon többi helységétől. Mivel a gyerekek szobája valamivel könnyedebb hangulatú is lehet, mint a többi, ezért itt nyugodtan kipróbálhatsz néhány nagyobb méretű designt. Ha a játszószoba egy bizonyos téma köré épül, akkor a falak nagyszerű fókuszpontok lehetnek benne.

Érdemes egy semleges színű réteg festékkel indítani, ami az alapréteget szolgáltatja majd, ez pedig remekül díszíthető például matricákkal. Mivel a legtöbb matricát nem ragasztó tartja a falon, a későbbiek során könnyedén lecserélhetők lesznek, ha a gyerekek megunják őket. Matricák helyett tapétát vagy akár festéket is alkalmazhatsz, persze ezek sokkal maradandóbbak és nehezebb őket eltávolítani vagy lecserélni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Eladó lakás Balaton part

Eladó lakás a Balaton parton? Ha ez az, amit keresel, körültekintően kell eljárnod. Egy lakás... Tovább

Szódabikarbóna

A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok Dekoráció DIY Gyerekszoba