notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ilyen lesz a világ első úszóvárosa!

hirdetes

2020-ra épül fel a világ első úszóvárosa!

Kósa Krisztina

Ha úszóvárosokról beszélünk, elsőre egy sci-fi regény juthat róla eszünkbe, de 2020-ra valósággá válhat a koncepció, mely most végre zöld utat kapott, és 3 év múlva már gyönyörködhetünk is benne!

Úszóváros

Ha úszóváros, akkor vagy egy sci-fi, vagy esetleg Velence jut eszünkbe, hiszen a vízzel körülvett olasz település világszerte kedvelt nyaralóhely. Most viszont nem kell Dubai-ig mennünk, ha egy különleges és szenzációszámba menő építkezést szeretnénk megnézni, hiszen a világ másik felén, az USA-ban alkották meg az úszóváros ötletét, és kezdték el kidolgzni a koncepciót már évekkel ezelőtt. 

A san franciscoi székhelyű Seasteading Institue nonprofit szervezet 2008-as megalapítása óta fáradhatatlanul munkálkodott azon, hogy megállapodást kössön Francia Polinézia kormányával, és elkezdhessék végre a fent említett projekt tesztelését. Nem kis dologra vállalkoztak, ezt tény.

Fotók: Seasteading Institute

Mint az a fotókon is látszik, nem olyan típusú lenne sem az építkezés, sem maga a megvalósítás, mint amilyen Dubai-ban a Pálmát illetően, hanem valamelyest “földhöz ragadtabb”, és nem feltétlenül a pénzről és a felvágásról szólna. A szerződést – melyet fent említettem – idén év elején sikerült aláírni az ország elöljáróival, a munkálatok pedig 2019-ben kezdődhetnek el. Ha ezt is figyelembe vesszük, nem sok idejük maradt az uraknak létrehozni ezt a csodát…

hirdetes
Úszóváros

Mire jó egy úszóváros?

hirdetes

A tervek szerint az úszóvárosba lakóházakat, szállodákat, irodákat és éttermeket szeretnének építeni a mérnökök. Az építészek már fel is mérték a nyilvánosság számára jelenleg még nem elérhető terephelyet, hiszen nem a nagyközönség előtt fognának bele egy ilyen volumenű építkezésbe, ha nem muszáj.

Az ötlet legfőbb célja, hogy felszabadítsa az embereket, és átírja a társadalom irányadó szabályait, az eddig elterjedt és használatos konvenciókat.  Mivel a tenger vízszintje folyamatosan csökkent, olyan úszó óriást kell megalkotniuk, mely még véletlenül sem fut zátonyra, így nem a nyílt vizekre, hanem egy védettebb öbölbe álmodták meg az úszóvárost.

Fotók: Seasteading Institute

Joe Quirk, a Seasteading Institute elnöke arról mesélt, hogy az utópista sziget megépítése megközleítőleg 167 millió dollárba fog kerülni, amihez többek közt a PayPal alapítójától kaptak anyagi hozzájárulást. Bár az elképzelés nem új, a szervezet csodás látványtervein már láthatjuk, hogy milyen lesz a megvalósuló város.

Az egyelőre még kérdéses, hogy hány főre tervezik, de amint elindul az építkezés, minden bizonnyal ezt is megtudjuk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Hajópadló

1. A hajó tetejének, vagy a fenekének deszkázata. 2. Lakásokban használt, ehhez hasonlóan... Tovább

Felújítás

A felújítás vagy renováció a létező építmények, régi bútorok, tárgyak megjavításának... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet Épületek