2012.06.07.


A tökéletes nappali titka

A berendezési tárgyak, bútorok mennyisége álljon arányban a nappali méretével, hogy szabadon mozoghassunk benne, könnyebben lehessen takarítani. Ajánlatos berendezés egy asztal és annyi kényelmes ülőalkalmatosság, amennyin, illetve amennyiben az általában előforduló vendégekkel együtt helyet tudnak foglalni. Itt helyezzük el könyveinket, a tévét, videót, rádiót, egyebeket. Ha megoldható, akkor ne tegyünk ruhásszekrényt a nappaliba, ám ha mégsem, akkor célszerű a szekrényfalba beilleszteni, mert úgy kevésbé zavaró. Jól mutat néhány üveges szekrény, amelyben könyvek, esetleg poharak és néhány dísztárgy is helyet kaphat.

Hirdetés

Hirdetés

Nappali berendezése

Dolgozószoba a nappaliban

 

Amennyiben nincs külön dolgozószoba (sajnos általában nincs), akkor itt lehet kialakítani egy dolgozó sarkot, ahol helyet kap egy asztal, amin írhatunk, a számítógép és egyéb, írásos munkához szükséges eszköz. Fennáll azonban a veszély, hogy a rendetlenül hagyott sarok az egész szoba rendjét felborítja.


Kiegészítő bútordarabokat a nappaliba


Jó szolgálatot tesz a zsúrkocsi, amely tologatható, s vendégség alkalmával a szendvicset, süteményt, kávéskészletet el tudjuk helyezni rajta. Célszerű a telefont is a nappaliba helyezni, lehetőleg olyan asztalon, vagy szekrényen, ahol noteszt, írószerszámot is tarthatunk a telefon mellett, széket, vagy fotelt tehetünk mellé, hogy kényelmes legyen, s ne a percdíj terhére futkossunk papírért, ceruzáért.

Anyagok a nappaliban


A nappali szoba fontos kelléke a függöny. A legegyszerűbb berendezésű szobát is feldobja a jól kiválasztott függöny. Ez esetben is figyelembe kell venni a lakás magasságát. Alacsony szobát a mennyezetre szerelt sínre helyezett függöny magasít. A sínt egy 10-15 cm-es drapériával eltakarhatod. Ez a megoldás ráadásul még dekoratív is. A függöny ne legyen „sűrű”, mert elveszi a napfényt. Déli fekvésű szobát jó, ha „sötétítő” függönnyel, vagy más fényvédő eszközzel látsz el, ez se legyen azonban sötét, mert nem a világosságot, hanem a meleget akarjuk kizárni. Mindkét függöny esetében ügyelj arra, hogy a berendezéssel harmonizáljon a színe és a stílusa. Modern berendezéshez ne vegyél nehéz bársony, vagy brokát függönyt, ezek az anyagok a stíl-, vagy klasszikus bútorokhoz valók. Nem feltétlenül szükséges, de különösen télen, melegérzetünket fokozza a szőnyeg a padlón.

Ha már szépen berendezted a nappalidat, nem tanácsos bútorvédő és szőnyegvédő huzatokat használni. Bármilyen szép védőhuzatot választasz, a belépőnek az az érzése támad, hogy leülnie sem szabad, vagy éppen hosszabb időre el akarunk utazni.

Szobanövények


A nappaliba valók a szobanövények. Néhány jól gondozott zöld növény nagyban hozzájárul jó közérzetünkhöz, ráadásul még a szoba jó levegőjéhez is előnyös a növények oxigéntermelése. Itt is célszerű persze mértéktartás: ne rendezz be egy botanikus kertet, mert a lakás érted van, kellemetlen, ha kerülgetni kell egy kis szobában a nagy pálmát.

A vágott virág feldobja a szobát. Ha telik rá, lehetőleg élénk színű virágot tegyél a vázába, de ne tarts üres vázát az asztalon! Akár néhány szál barkát, vagy szép formájú gallyat is elhelyezhetsz bele, üresen azonban rossz benyomást tesz.

Ma már sok lakásban egyáltalán nem dohányoznak, ám ha mégis, akkor a hamutartókat rendszeresen ürítsd ki és mosd el! Ezzel a „bagószag”, amely elsősorban a hamutartóban hagyott csikkekből származik, csökken. A dohányfüst persze azért állandó háttérszagként beleivódik a szoba textíliáiba, függönyeibe, bútorkárpitjaiba. (Ajánlatos időnként illatosítót bekapcsolni, vagy illatgyertyát, füstölőt égetni, hogy egy időre elfedje e szagot.)

Előfordul (sajnos nem ritkán), hogy a nappali hálószobaként is szolgál. Nagyon fontos, hogy felkelés után azonnal szedjük szét az ágyneműt, nyissuk ki az ablakot, és mielőtt elmennénk otthonról az ágyneműt, rakjuk el. Ez nemcsak azért ajánlatos, mert esetleg vendéget hozunk, hanem mert rossz hazamenni rendetlen lakásba.

Hirdetés

Ossza meg!

Vissza: Lakás helyiségei
címkék:
30 évig a saját kezével építette ezt a helyet. Szívszorító, ami élete utolsó napján történt!

30 évig a saját kezével építette ezt a helyet. Szívszorító, ami élete utolsó napján történt!

A Fülöp-szigeteki Arayat-hegységében járunk, ahol Jesus Padilla egy saját, piramisra hasonlító épületet húzott fel. Közel négy évtizedre volt szüksége, hogy megépüljön ez a...

Az otthon egy alternatív megoldása: konténerből házat

Az otthon egy alternatív megoldása: konténerből házat

Sajnos napjainkban az ingatlanárak egyre inkább az egekbe szöknek, így az építészek megpróbálnak alternatív megoldásokat keresni. Egy ilyen megoldás a konténerből készült ház is....

Megdöbbentő luxus az éhező Ukrajnában. A megbukott elnök palotája a nép kezében!

Megdöbbentő luxus az éhező Ukrajnában. A megbukott elnök palotája a nép kezében!

Nyilván mindenki figyelemmel kíséri valamennyire az Ukrajnában történő eseményeket. Az egyik legfrissebb fejlemény, hogy Viktor Janukovics elmenekült otthonából, amelyet több száz...


Időjárás

Záporesõ Záporesõ
Budapest
04. 22. K

Záporesõ
Min-Max: 10 C° 19 C°

Heti időjárás előrejelzés


2014 Április

H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
             

Szavazás

Hogy tetszik a "Világ körül" rovatunk?


Még több szavazás

Címkék


EZEKET OLVASTAD MÁR?

»  Luxus börtönök és embertelen kollégiumok –... »  Divatszínek 2014-ben »  Nem mindennapi hálószobák! Melyikben ébrednél... »  Húsvéti dekoráció – hogy szebben teljenek az... »  Házak, melyek teljes szabadságot adnak – nincs...