Tedd egészségesebbé otthonod

Ahogy belépünk az újévben, mindig elhatározzuk, hogy boldogabban és egészségesebben fogunk élni. De nem kellene ugyanezt megfogadnunk otthonunkkal kapcsolatban is? Végtére is a lakásunk az a hely, ahová menekülhetünk nehezebb időkben.

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Április 22. - Csilla
hirdetes
 | Szerző: Király Réka
címkék: Építészet

Tedd egészségesebbé otthonod

Ahogy belépünk az újévben, mindig elhatározzuk, hogy boldogabban és egészségesebben fogunk élni. De nem kellene ugyanezt megfogadnunk otthonunkkal kapcsolatban is? Végtére is a lakásunk az a hely, ahová menekülhetünk nehezebb időkben.

Ahogy belépünk az újévben, mindig elhatározzuk, hogy boldogabban és egészségesebben fogunk élni. De nem kellene ugyanezt megfogadnunk otthonunkkal kapcsolatban is? Végtére is a lakásunk az a hely, ahová menekülhetünk nehezebb időkben, elbújhatunk a külvilág elől, nem beszélve arról, hogy kinézete, elrendezése kihat lelkiállapotunkra is.

 

Az otthonunkra büszkék vagyunk, gondozzuk azt, aprólékosan kiválasztjuk a falak színét, a szőnyegek anyagát, a bútorokat és berendezéseket is, melyek mind tükrözik egyéniségünket, életmódunkat.
 
Egészséges otthon
 
Ha viszont nem figyelünk eléggé lakásunkra, „megbetegedhet”, ami rajtunk is kiüt rossz közérzet és akár allergiás reakciók formájában is. Ezért fontos, hogy ne csak a felszínt ápoljuk folyamatosan, hanem ami alatt van, azt is. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, hanem inkább kisebb, ám annál fontosabb elintéznivalókra, amelyeket most bemutatunk Nektek, hogy ne csak Ti, hanem lakásotok is egészséges maradjon 2013-ban is!
hirdetes
 

Konyha

 
A főzés során rengeteg kosz, folt és ragacsos, zsíros anyag rakódhat le a csempéken, gáztűzhelyen és a konyhabútorokon is, így érdemes évente legalább egyszer egy nagytakarítást végezni! Hideg zsíroldóval egyszerű dolgod lesz, hiszen az gyorsan hat és nem kell túl sokat súrolni. Szentelj egy napot a konyhára, így elkerülheted az esetleges penészedéseket.
 
A másik nagyon fontos dolog a szellőzők, páraelszívók rendszeres takarítása. Ezeknek az a feladata, hogy a nedvességet, párát és rossz szagokat eltávolítsák a konyhából, ám ha nem tiszta a berendezés, nem is tud megfelelően működni és akár még visszafelé is elsülhet a dolog. 
 
Egészséges otthon
 

Fürdőszoba

 
Ha nem megfelelő a fürdőszobát szellőzése, határozd el 2013-ra, hogy megoldod ezt a problémát, hiszen a pára és nedvesség a penész és gomba meleg ágya, ami betegségekhez, allergiához vezethet. Ne hagyd kialakulni a penészt a fürdőben, takarítsd át a helységet alaposan alkalmanként, ha szükség van rá! Ugyan ez a helyzet a vízkővel is, ne hagyd, hogy kialakuljon, hiszen azt már nagyon nehéz lesz letakarítani, míg a kisebb vízkőfoltokat sokkal könnyebb. Figyelj a szövetekre is, főleg a fürdőszoba szőnyegre, nehogy bepenészedjen. Erről bővebben olvashatsz korábbi CIKKÜNKBEN, hogyan óvd meg a nedvességtől és penésztől a fürdőszoba szőnyeget.
 
Egészséges otthon
 

Hálószoba és nappali helységek

 
Ha még nincs füst és szén-monoxid érzékelő a lakásodban, az új évben mindenképp szerezz be egyet-egyet, főleg, ha kandallód is van. Hiába a szép berendezés, ha nincs egy szerkezet, ami megóvjon Téged és családod az esetleges balesetektől. Ha kétszintes a lakás, mind a két szintet szereld fel a berendezésekkel, amelyeket ellenőrizz havonta, főleg ha elemesek.
 
A másik nagyon fontos dolog, amit általában elhanyagolnak az emberek, a festékek: érdemes szakértő segítségét kérni a festékekkel kapcsolatban is, főleg ha kisbaba is van a családban, mert lehetnek olyan változatok, amik esetleg allergiás reakciót válthatnak ki. Bár a legtöbb ilyen hatású festéket már betiltották, nem árt óvatosnak lenni! Ha kérdésed van ezzel kapcsolatban, tedd fel bátran SZAKÉRTŐINKNEK!
 
Ne feledkezz meg a szőnyegekről sem, hiszen a legtöbb nappaliban és hálószobában megtalálható. Bár nagyon kényelmes és meleg érzést nyújt a lábnak, ha van rá lehetőséged, a szőnyeget inkább cseréld parkettára, hiszen a kárpitokban rengeteg por és atka telepszik meg, ami nem tesz jót az egészségednek. Ha mégis maradsz a szőnyegnél, porszívózz legalább hetente és ha lehet, a régi darabokat cseréld le újakra.
 
Egészséges otthon
 

Folyosó és lépcsők

 
A lépcsők esetében a legfontosabb szempont a biztonság: a futó szőnyegek vagy csúszásgátlók nélkülözhetetlenek a lépcsőkre, ahogyan a korlátok is, főleg ha idősebb vagy még túl fiatal tagja is van a családnak. Inkább fordíts egy kis időt és pénzt a lépcső biztonságosabbá tételére, mint hogy baleset történjen.
 
Egészséges otthon
 

Padlás

 
Az egyik és legfontosabb dolog, ami a felszín alatt (illetve fölött) rejtőzik, az a padlás, ami minden gond okozója lehet. Ha nem megfelelő a szigetelés, a szellőzés vagy beszivárog a víz, hát javíts rajta az új évben, hiszen így megszüntetheted a lakásban keletkező penészedéseket is. Gondoskodj a befészkelő madarakról, rovarokról és rágcsálókról is, hiszen számos betegséget hordozhatnak magukkal!
 
Egészséges otthon
 
 
hirdetes
hirdetes

Tavaszi kerti munkák, amiket mindenki rosszul csinál!

A következő, tavaszi munkákat eddig szinte mindenki rosszul csinálta a kertben! Mutatjuk hogy kell helyesen elvégezni, így lesznek csodaszépek növényeid!

15 érdekesség a Gízai nagy piramisról

A Nagy Piramis igazi remekmű, és nem véletlenül szerezte meg az előkelő Világ Csodái címet. Olyan pontossággal épült, hogy a jelenlegi...

Te melyik házat választanád? Ezt jelenti!

„Otthon édes otthon!” Mennyire igaz ez a mondás, ugye? De azért néha eljátszunk a gondolattal, hogy ha sok pénzünk lenne, akkor milyen lenne...

A legegyedibb ötletek a konyhád kialakításához

A konyha egy olyan helyiség, ahol sok időt töltünk, ám a praktikus és stílusos kialakítása egyáltalán nem egyszerű feladat. Ha szeretnéd...

2 hiba, amit a krumplipüré készítésénél mindenki vét

A krumplipüré a világ egyik közkedvelt körete, könnyű elkészíteni, de mégis nem árt egy-két alapszabályt betartani. Ezt a 2 hibát például mindenki elköveti!
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb lakberendezési hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.
111111111111111111111111111111111111111111111 NULL