notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Kilátogattam az I SALONI lakberendezési kiállításra Milánóba, ami az egyik legjelentősebb, ha nem a legjelentősebb nemzetközi lakberendezési expó.

hirdetes

Nemzetközi Lakberendezési kiállítás 2015 Milánó

CsN

Kilátogattam az I SALONI lakberendezési kiállításra Milánóba, ami az egyik legjelentősebb, ha nem a legjelentősebb nemzetközi lakberendezési expó. Itt mutatják be a tervezők az újdonságaikat a nagyvilágnak és izgulnak azon, hogy a közönség mennyire fogja értékelni az új termékeiket. És mennyire lesz trendteremtő a lakberendezési dizájn világában, amit alkottak.

Milánói lakberendezési expó

A kiállításon jelen volt több mint 2000 kiállító cég és kb. 700 dizájner a világ összes tájáról. A kiállítás két fő részre volt osztva, úgymint a klasszikus és a modern, dizájn stílus újdonságait bemutatók. Ez utóbbi stílust ezerötszáz cég képviselte és 152 ezer m2-t foglaltak el a kialításon.

 

 

2015-ös kiállítás fő témaköre a világításra fokuszált, leginkább olyan modellek bemutatásán volt a hangsúly, melyek ötvözik az energiatakarékosságot a megfelelő fényerővel és az aktuális dizájn trendekkel. Az energiazabáló spot lámpáknak végleg leáldozott az új modellek szinte mindegyike Led fénnyel van megálmodva. Több dizájner is bemutatott olyan modelleket, ahol egy nagyon leegyszerűsített szinte csupasz izzótestre helyezi hangsúlyt ezzel mégis figyelemfelkeltő és elismerő pillantásokat szerezve. Egy másik trend újdonság, amit több cég is bemutatott a termék palettatájában a vékony drótvázból kialakított mennyezeti lámpák voltak. Ezek szinte madárkalitkára emlékeztető, de mégis légies áttetsző koncepciót hordoznak magukban. Több olasz cég, akikkel beszélgettem nagy reményeket fűz ehhez a koncepcióhoz és remélik, hogy sok megrendelést hoz nekik ez az új lámpa irányzat ettől az évtől. 

 

Milánói lakberendezési expó

Sok érdeklődő forgolódott az újszerű gardróbszekrények és gardróbszobák előtt is. A gardróbok egyértelmű funkciója, hogy tárolja, és egyben elrejtse a ruháinkat és a kiegészítőket, ezt a tradicionális szokást megbolygatva álltak elő a cégek azzal az ötlettel, hogy a gardrób, ahelyett, hogy elrejtené a ruháinkat, mutassa meg inkább azt. Ébresszen olyan érzéseket bennünk, mintha egy ruhaszalonban nézelődnénk a saját otthonunkban.

hirdetes

 

 Az új gardrób stílus irányzata a transzparens megjelenésre és a finom vonalakra fókuszál. A belső fiókok és tárolók láthatóvá válnak, ezek még nagyobb odafigyeléssel lettek megtervezve. Minimalista stílus a jellemző a gardrób belső felépítésére és az áttetsző bútorzat révén nagy hangsúlyt kaptak.

A tolóajtós nagyméretű gardróbszekrények ugyanúgy sláger marad, de megjelentek az átlátszó ajtókkal, vagy csak szimplán a vázat mutató változatok is.

 

Milánói lakberendezési expó

Az új dizájn székek körül mindig óriási a felhajtás és ebben az évben is kitettek magukért a gyártók. Két eltérő trend volt megfigyelhető a kialításon. Az egyik a maximális kényelemre összpontosít, míg a másik az ergonómiára és a dizájnra.

 

 

Az első trendet olyan székek képviselik, amik gazdagon párnázottak, hát és derék támlával egyaránt, ami nem csak a hátunknak nyújt kényelmes támaszt, de a derekunkat is körül öleli. Kényelmes és impozáns darabok lehetnek az otthonunkban. Az szék vázát jellemzően fából tervezték a gyártók egy klasszikus dizájnú terméket készítve. A másik verzió ebből az irányzatból fém vázzal készült megidézve a hatvanas évek dizájnját. A párnázat minden esetben vastag és kellemes tapintású anyagokkal lett megtervezve, színekben pedig elsősorban a szürke árnyalataira koncentrál.

 

 

A másik trendet a könnyű praktikus és az aktuális trendeket követő székek képviselik. A tervezők nagy figyelmet fordítottak az ergonómiára, ezzel téve kényelmessé ezeket a darabokat. Jellemzően minimalista kialakítású végtelen egyszerű darabokat láttam mégis kellemes látványt tudnak nyújtani a szemnek. A színekben sem fogták vissza magukat a tervezők, igazi figyelemfelkeltő színekkel operáltak, mint a kanárisárga, türkizkék és a királykék. Az anyaghasználat pedig széles palettán mozog, megtalálhatóak a finoman megmunkált favázas, fém és műanyag dizájnszékek is ebben a trend irányzatban.

hirdetes

 

Milánói lakberendezési expó

Általánosságban elmondható, hogy a standok között sétálgatva szinte mindenhol szembe ötlik a visszafogott pasztellszínek használata. Sok tervező használja a szürke és barna árnyalatait a munkáiban és a kiegészítők, tartozékok szín és anyaghasználatára jellemző lett a fém és fémhatású színek alkalmazása, úgymint a réz és az arany. A nyers erőt sugárzó beton tovább hódít, most már nem csak a falon jelenik meg, hanem a dizájnerek egyre több lakberendezési tárgyat álmodnak meg betonhatású felülettel.

 

 

Nyomon követhető egy izgalmas stílusok keverését alkalmazó gondolat a tervezők munkáiban, amivel ötvözik a modern, minimalista stílust egy nyersebb rusztikusabb vonallal, így hozva létre egyedi szemgyönyörködtető bútorokat.

 

 

Kíváncsiságból érdeklődtem több Olasz gyártónál is, hogy Magyarország hogy teljesít a kelet európai régióban a rendelések terén. A gyártók nagyon pozitívan nyilatkoztak kishazánkról és több nagyobb cég is a régiónkban az első 3 közé rak minket, akik a legtöbbet rendelik a dizájn lakberendezési termékekből. A legnagyobb megrendeléseket prémium kategóriás termékekből, a mi környezetünkből Lengyelország és Románia rendeli.

 

 

Sebestyén Ágnes, lakberendező in3design.eu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Bársony

Puha tapintású, finom szövet, amelynek egyik (ritkán mindkét) felületét az alapszövetből... Tovább

Fotel

Kárpitozott ülőbútor, amely párnázott karosszékhez hasonló, de annál sokkal kényelmesebb,... Tovább

Tovább a lexikonra