notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Könnymentes hagymát fejlesztettek ki

hirdetes

Kapaszkodj: elkészültek az első „könnymentes” hagymák

Te is sok házi praktikát kipróbáltál már a hagymaaprítás miatti sírás enyhítésére? Ezek után nem lesz gond ezzel, mert kifejlesztették a könnymentes hagymákat!

Könnymentes hagymát fejlesztettek ki

A főzés sokak kedvenc időtöltései közé tartozik, de néha különösen kellemetlen élmény is lehet. Príma példa erre a sírás hagymaaprítás közben, amit már rengetegen próbáltak különböző házi praktikákkal kikerülni vagy enyhíteni, több-kevesebb sikerrel. Vannak, akik lefagyasztják a hagymákat vágás előtt, mások napszemüveget viselnek a konyhában a könnyfacsaró nedvek kivédésére – de a várt hatás mindig elmarad.

A hagymaaprítást számos tudós is halálosan komolyan kezeli, éppen ezért is töltöttek évtizedeket egy olyan megoldás kifejlesztésével, ami egyszer és mindenkorra eltörli majd a hagymakönnyeket. Az ő munkájuk gyümölcse (pontosabban zöldsége) lett az úgynevezett „könnymentes” hagyma, amely a Sunion nevet kapta. Az édes és ropogós hagymafajta abban különbözik a hagyományos változatoktól, hogy hiányzik belőle a hagymákra jellemző könnyfacsaró tulajdonság. Lapozz egyet és ismerd meg közelebbről ezt a könnymentes hagymát! :)

hirdetes

Nem, a Sunion nem génmódosítással jött létre. Több évtizedes természetes szaporítás során nevelték ki egy különleges program keretei között. A szakemberek a 80-as évektől kezdve napjainkig, mintegy három évtized alatt érték el ezt az eredményt. Tehát nem egy “műanyagnak” nevezhető hagymát állítottak elő a kutatók, hanem egy teljesen egészséges zöldséget!

Miért könnyezünk hagymavágás közben?

hirdetes

Amikor felvágsz egy hétköznapi hagymát, egy lachrymatory-factor synthase nevű illékony anyag kerül a levegőbe. Amikor ez az anyag eléri a szemet, a szervezet természetes reakciója az, hogy könnyeket kezd el termelni, amik csökkenthetik az irritációt. A hagyományos hagymákban található lachrymatory-factor synthase mennyisége idővel megnő, vagy megáll egy bizonyos szinten. A Sunion esetén ez pont fordítva működik – minél érettebb a hagyma, annál kevesebb könnyfacsaró anyag található benne. Az igazán érett példányok nem váltanak ki semmilyen könnyes reakciót.

„A Sunion termesztők jelenleg országszerte közösen dolgoznak az üzletekkel és bevásárlóközpontokkal, hogy megtalálják a legmegfelelőbb pontokat, ahol felkínálhatják ezt a forradalmi terméket” mesélte a termesztők egyik szóvivője. Kinézetre nagyon hasonlítanak a „normális” hagymákhoz, habár valamivel kisebbek azoknál. Ha az ember sötét, hideg helyen tartja őket, akkor akár hat hónapig is képesek frissek maradni.

A Suniont jelenleg az amerikai Nevada és Washington államokban tenyésztik. Késő nyáron vagy kora ősszel szüretelik őket, és először december végétől márciusig vagy áprilisig lesznek kaphatók, attól függően, hogy mennyi termést sikerül összehozni. Jelenleg még nem tisztázott, hogy hol lehet majd kapni őket, de eleinte biztosak lehetünk benne, hogy csak az Egyesült Államokban lesznek elérhetők.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

szakszó

szakszó leírása Tovább

Komplementer színek

Komplementer színpárnak, vagy kiegészítő színpárnak nevezzük azt a két színből álló... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Háztartás Kiegészítők Konyha