notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Vigyázat, mindegyik gyorsan fogy; nagyon finomak! Ne csak egy adagot készíts, ha enni akarsz belőlük.

hirdetes

A 3 legfinomabb édesség receptje, amely nem hiányozhat az ünnepi asztalról

cs

Omlós pozsonyi kifli, diós- vaníliás holdacska és diós-mákos tekercs. Egyszerű és egyben nagyszerű karácsonyi sütemények! Ha ezeket majszolod, még kellemesebbé teheted a családi beszélgetéseket. 
Most megosztom veled három kedvenc karácsonyi süteményem a receptjét, amelyekből érdemes rögtön dupla adaggal készítened, persze csak akkor, ha te is szeretnéd megkóstolni őket!
 

Legfinomabb karácsonyi édességek

Melyik süteményt fogod kipróbálni ezek közül idén karácsonykor?

A karácsony a szeretet ünnepe, amikor is összejön az egész család apraja-nagyja, és békés áhítatban ünnepel. Szeretnél te is olyan fenséges édességeket varázsolni az ünnepi asztalra, amellyel elsöprő sikereket arathatsz? Amelyek megédesítik a családi beszélgetéseket? 
Most elhoztam neked három kedvenc karácsonyi süteményem receptjét, amelyek sosem hiányozhatnak nálunk az ünnepi asztalról. Omlós pozsonyi kifli, vaníliás-diós holdacska és diós-mákos tekercs. Egyszerűek és egyben nagyszerűek; ezeket a finomságokat neked is szívből ajánlom!

Fenséges pozsonyi kifli

Ez az a sütemény, amely először vált nálunk favorittá. Sok receptet kipróbáltam már, de végül emellett tettem le a voksomat évekkel ezelőtt, s azóta is eszerint minden évben.
Lássuk akkor a hozzávalókat!

Pozsonyi kifli


0,5 kg liszt
0,5 kg margarin
1 dkg élesztő
3 dl tej
2 dkg cukor
1 csipet só
1 tojás

A diótöltelék hozzávalói:


0,5 kg dióbél
0,5 kg cukor
0,5 dl tej

Elkészítés:


Először a tésztát készítjük el. A liszttel elmorzsoljuk a margarint, a késhegynyi sót és a két deka cukrot. Ezt követően az élesztőt apró darabokban egy deci langyos tejbe áztatjuk, és hagyjuk, hogy felfusson.
A margarinos liszt közepébe egy kis gödröt csinálunk, beleöntjük a felfutott élesztőt, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát, úgy, hogy a maradék tejet apránként a tésztához adagoljuk. Addig gyúrjuk, míg a tésztánk teljesen össze nem áll. Mikor ezzel megvagyunk, letakarjuk a tálban lévő tésztát egy konyharuhával, majd langyos helyre tesszük egy rövid időre, és hagyjuk megkelni. 

Diótöltelék a pozsonyi kifliben

Míg a tésztánk pihen, addig sem tétlenkedünk, elkészítjük közben a tölteléket.

hirdetes
A diót és a cukrot ledaráljuk, majd a fél deci tejjel jól összegyúrjuk. 
Mire mindezzel megvagyunk, addigra már a tésztánk is minden bizonnyal megkelt, úgyhogy fogjuk, és harminckét egyenlő darabkára vágjuk, és gömbölyű cipócskákat formázunk belőlük. Mikor ezzel elkészültünk, fogjuk a cipócskákat, és egyenként késfoknyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük diótöltelékkel, majd patkóalakra gömbölyítjük őket és beletesszük őket a tepsibe.

Egy tojássárgáját felverünk, majd megkenjük a kiflik tetejét, hagyjuk, hogy megszáradjon, majd újra megkenjük őket és ismét száradni hagyjuk. Mikor mindezzel készen vagyunk, betesszük őket az előmelegített sütőbe, és 200 fokon szép aranybarnára sütjük.

Nálunk ez az adag nem szokott sokáig megmaradni, szinte még ki sem veszem őket a sütőből, máris az üres tepsiket látom. Ha én is szeretnék legalább egyet enni, csak akkor van rá esélyem, ha már kapásból dupla adagot készítek a családnak. :)

Kíváncsi vagy a diós-vaníliás teasüteményemre is? A következő oldalon megtalálod a receptet! 
 

Legfinomabb karácsonyi édességek

Omlós diós-vaníliás holdacska

14 dkg vaj
14 dkg liszt
6 dkg vaníliás cukor
10 dkg őrölt dió
3 tojássárgája

Diós-vaníliás holdacska

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a diót és a vaníliás cukrot, végül pedig a tojássárgáját. Jól összegyúrjuk a tésztát, közben megkóstolhatjuk, igény szerint tehetünk bele még egy kis cukrot. 
Mikor a tésztánk összeállt, lisztezett deszkán szépen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd holdacska formával kiszaggatjuk. Ha nincs ilyen formánk, akkor kis kifliket is formázhatunk belőle, az íze ugyanolyan finom lesz. :)
  

hirdetes
A holdacskákat előmelegített sütőben, 200 °C-on 20-25 perc alatt sárgára sütjük. 
Mikor készen vagyunk, ízlés szerint porcukorban meghempergethetjük. Nagyon finom!

Hókifli

A diónak köszönhetően olyan finom omlós süteményt kapunk, amely után megnyaljuk majd a mind a tíz ujjunkat! 


 

Vár rád, a mákos-diós patkó a következő oldalon!
 

Legfinomabb karácsonyi édességek

Az ellenállhatatlan rumos-mákos sütemény felnőtteknek

1 kg liszt
0,5 kg vaj
2 tojás

cukrot
kevés meleg tej

A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, majd összedolgozzuk a cukorral (ízlés szerint), egy csipet sóval, a két tojással és annyi langyos tejjel, amennyit fölvesz. Ha jól dolgoztunk, akkor puha, könnyen nyújtható tésztát kaptunk; ezt egy rövid ideig hagyjuk pihenni. 


Közben elkészítjük a tölteléket: 
7 dkg mákot és 7 dkg cukrot ledarálunk, és 1 dl rummal összegyúrjuk (ha gyerekeknek készítjük, akkor használjunk rum aromát).

Felnőtt karácsonyi csemege

Késhegynyi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, majd a töltelékkel egyenletesen megkenjünk, végül felnégyeljük (de akár több darabra is oszthatjuk), és mindegyik darabot külön patkóalakba összecsavarjuk. Kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgájával, majd nem túl erős tűznél háromnegyed óráig sütjük. Mikor a belső fele piros, megfordítjuk, majd ugyanolyan pirosra sütjük a másik oldalát. 
Mikor készen vagyunk, akkor meghintjük egy kevés porcukorral. 
Fenséges falat! :)

Diós-rumos karácsonyi sütemény
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Herceghalom

Herceghalom Budapesttől 26 kilométerre fekszik, a “Budapest zöld kapujaként”... Tovább

Nedszívás

Az építőanyagok nedvességfelvevő tulajdonsága. Az anyagok nedvszívó képessége függ az... Tovább

Tovább a lexikonra
Háztartás