notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

2013-ban az év színe a smaragdzöld – egy merész, fejedelmi drágakő színe a tavalyi erős és bátor tangerine tango után. Ez azt jelenti, hogy ebben az évben ehhez igazítják a színeket, ez az év fő színe a divatban, a lakberendezésben.

hirdetes

2013-ban az év színe a smaragdzöld!

Tinta Krisztina

2013-ban az év színe a smaragdzöld – egy merész, fejedelmi drágakő színe a tavalyi erős és bátor tangerine tango után. Ez azt jelenti, hogy ebben az évben ehhez igazítják a színeket, ez az év fő színe a divatban, a lakberendezésben.

2013-ban az év színe a smaragdzöld – egy merész, fejedelmi drágakő színe a tavalyi erős és bátor tangerine tango után.  Ez azt jelenti, hogy ebben az évben ehhez igazítják a színeket, ez az év fő színe a divatban, a lakberendezésben.

Szóval ha azt szeretnénk, hogy otthonunk idén is a színtrendeket követve pompázzon, be kell építenünk a design-ba az új színt. Természetesen nem kell azonnal mindent kidobálni. Ha ügyes vagy néhány dekorációs elem cseréjével újra trendivé varázsolhatod lakásod. De ha nagyon beleszeretsz ebbe a luxust és csillogást idéző, energizáló, egyensúlyt sugárzó, nyugtató és egyben inspiráló színbe, akkor állj neki egy teljes átalakításnak. 

 

Miért a smaragdzöld?


"Zöld a leggyakoribb színárnyalat a természetben – az emberi szem a zöld színből lát a legtöbb árnyalatot" - mondta Leatrice Eiseman, a Pantone Szín Intézet igazgatója. "Ahogy az a történelem során többször beigazolódott, a sokoldalú smaragd szikrázásával, csillogásával lenyűgöz minket. Szimbolikusan a smaragd egyfajta világosságot, megújulást és megfiatalodást hoz az életünkbe, amely oly fontos a mai bonyolult világban. Ez a hatékony és vonzó árnyalat könnyen értelmezhető mind a divat, mind a lakberendezés világában. "

 

smaragdzöld dekoráció

 

A Pantone választása kicsit meglepőnek tűnhet, végül is a tavalyi év színe az elevenségről és az energiáról szólt, ehhez képest a smaragd sokkal inkább nyugtató és visszafogott. De úgy gondolom, hogy a 2013-as évhez méltán mégis jó választásnak tűnik egy olyan szín, mely arra inspirál minket, hogy visszatérjünk a gyökereinkhez, a természethez, az egységhez és a jólét, az egyensúly és a harmónia kerül a középpontba.

A smaragdzöld természetes és egyben kifinomult. Jól illeszkedik a föld semleges színeihez, de mindeközben a királyi eleganciát is sugározza. Ez egy merész választás, mely egyben nagyon családias és természetes szín is, amelynek célja, hogy a megvilágosodás, a megújulás, a megfiatalodás valamint a növekedés és a jólét felé mozdítson el minket.

 

 

Fesd a falat smaragdzöldre!


A smaragdzöld egy merész, de nyugtató természetes szín, amely tökéletes bármilyen helyiségbe.

 

smaragdzöld dekoráció

 

 

A szép fehér csipkézett minta segít ellensúlyozni a zöld szín mennyiségét a tömör falon.
Talán a legkézenfekvőbb módja annak, hogy adjunk egy kis smaragdzöld színt az otthonunkhoz, ha elmegyünk egy vödör Pantone 17-5641 TCX smaragdzöld festékért és a kiválasztott szoba falát lefestjük.

De ne feledjük el, hogy bár a smaragdzöld egy meglehetősen lágy, kékeszöld árnyalatú dzsungel szín, mégis nagyon erőteljes és ha nagy felületeket hozunk létre vele, kicsit nyomasztó és sötét lehet általa az egész szoba. Ezt a különleges árnyalatú zöldet szépen ellensúlyozza a fekete vagy a fehér. Ha fehérrel kombináljuk egy tisztább fényesebb, natúr egyensúlyt hozunk létre (a Fradi drukkerek nem kis örömére ). Ha feketével kombináljuk elegáns és kifinomult lesz a stílus.

 

smaragdzöld dekoráció

 

Cserepes növények

hirdetes


A növények egy nagyon jó lehetőséget nyújtanak számunkra, hogy a zöldet becsempésszük az otthonunkba.

 

smaragdzöld dekoráció

 

Nem kell sem festéssel, sem dekor anyagokkal vesződni, ha egyszerűen zöld növényeket helyezünk el a szobában. Az biztos, hogy a zöld szín a leggyakrabban fordul elő a természetben, ezért a növényekkel nem csak a dekorációt tesszük trendivé, hanem a természet érzetét is keltjük vele. Ha tudod magadról, hogy nálad még a legádázabb és ellenállóbb növények is elpusztulnak, nyugodtan válassz egy szép selyem műnövényt, ami ugyanazt a dekor hatást keltheti, bár tény, hogy a szoba levegőjének minőségét nem fogja javítani. 

 

smaragdzöld dekoráció

 

A dekor anyagokkal sosem nyúlhatunk mellé

 

smaragdzöld dekoráció

 

Egy új zöld függöny szett nagyon látványos smaragd hatást kelthet otthonunkban.


Számomra a legkedvesebb megoldás a dekor anyagok cseréje a helyiségben. Viszonylag egyszerű és nagyon látványos változásokat tudunk előidézni. Párnák, ágytakarók, székhuzatok, kárpitozott ágyvégek, gyönyörű ablakdekorációk egész hada áll a rendelkezésünkre. Egy dekadens, földet söprő, egyszerű, egyszínű smaragdzöld függöny idén az egyik legnépszerűbb megoldás, mely annyira merész és vidám, hogy azonnal magára vonzza a szemet. Ezt a gyors változást előidézhetjük azonban kevésbé költséges textil dekorációval is, például asztalterítővel, székpárnával, szalvétával. Zöld üvegtárgyakkal, zöld potpourri-val is emelhetjük a hatást.


…na és mi a helyzet a kárpitokkal?

 

smaragdzöld dekoráció

 

Egy visszafogott zöld bútor nagyon szép lehet egy klasszikus vagy vidéki stílusú helyiségben.


Ha tényleg nagyon-nagyon beleszeretünk ebbe a színbe, vagy mindenáron a legdivatosabb otthont szeretnénk kialakítani és a legjobb, legújabb trendet szeretnénk követni, akkor erős késztetést érezhetünk rá, hogy minden bútort smaragdzöldre cseréjünk. Ebben az esetben biztos megtaláljuk a helyét egy zöld ottománnak, egy luxust sugárzó smaragdzöld karosszéknek vagy éppen egy kanapénak. A robosztus, sötétzöld bútorok – különösen a klasszikus, viktoriánus ihletésű formák, mint egy kárpitozott karosszék, egy formás kanapé, vagy egy vastag, bársonyos anyag – a régi világ stílusát, hangulatát és kifinomultságát idézik meg otthonunkba.

 

smaragdzöld dekoráció

 

Vesd be a smaragdzöld mintákat is!

 

smaragzöld dekoráció

 

A mintás anyagok összepárosítása, kombinálása egy lágyabb tavaszi érzést nyújt és ugyanúgy lehetőséget kínál a zöld szín használatára.


A sok zöld nyomasztó is lehet és nehéz megtalálni az egyensúlyt egy modernebb környezetben, arról nem is beszélve, hogy ha új bútorokban gondolkodunk egy-egy design elem mélyen zsebbe nyúlós választás lehet. Ehelyett azonban két alternatíva közül is választhatunk. Először is, ahelyett hogy egyszínű smaragdzöld elemeket választanánk, keressünk inkább mintás anyagokat, amelyek vizuálisan izgalmasabbá teszik a teret és ha jól kombináljuk őket, nagyon egyedi lesz az eredmény.

hirdetes

 

smaragdzöld dekoráció

 

Másodszor, ahelyett, hogy új bútorokat vásárolnánk, vegyük fontolóra a kanapé és egyéb kárpitozott bútorok huzatának cseréjét. Ez nem csak sokkal olcsóbb megoldás, de ha jól választunk például kanapét, akár minden évben hozzá tudjuk igazítani megjelenését az aktuális trend színeihez.


Fesd át a megkopott régi bútort!

 

smaragdzöld dekoráció

 

A smaragdzöld remek választás akkor is ha csak egy bútordarabot emelünk ki vele, ezzel odafókuszálva a tekintetet. Ha van egy megfáradt, lestrapált kinézetű bútordarabot, mint egy asztal vagy szék, vegyél egy adag festéket és újítsd fel a bútorodat, így a kopottas darabból egy igazi ékkövet varázsolhatsz. 

 

smaragdzöld dekoráció

 

Válassz ki egy részletet és szereld fel zölddel!

 

smaragdzöld dekoráció

 

Attól, hogy kikiáltották a smaragdzöldet az év színének, még nem kell az egész lakást ebbe a színbe burkolni. Válassz ki inkább egy szobát, vagy egy szobarészt és dekoráld azt smaragdzölddel. Lehet ez a fürdőszoba, a nappali, a hálószoba vagy éppen a lépcső vagy a folyosó. 

 

smaragdzöld dekoráció

 

Ha fókuszálsz, az segíthet, hogy a maximum kreativitást hozd ki magadból. Sokszor a kevesebb jobb megoldás. Használj képeket, képkereteket, vázákat, könyvtámaszokat, üvegtárgyakat, vagy bármi mást, ami neked megtetszik. Sokszor ilyen apró részletekkel lehet a legszebb hatást elérni.


A bohókás smaragdzöld


Most aztán már biztos azt gondolod, hogy a smaragdzölddel csak komoly tereket lehet létrehozni. Ez azonban egyáltalán nem így van! Ha az elsődleges alapszínekkel kombináljuk például, nagyon vidám hangulatot teremthetünk, így alkalmassá válik tinédzser szobák vagy gyerekszobák berendezésére is.

 

smaragdzöld dekoráció

 

Egy másik vidám megoldás lehet, ha a zöldet rózsaszínnel kombináljuk, ezzel lágyabb, lányosabb eredményt érhetünk el. Használjunk sok párnát, függönyöket, variáljuk a mintákat. Idén nagyon divatos a csíkos és a virágos kombinálása. Helyezz el jó sok növényt a lakásban, hogy javítsd a hangulatot és a szoba levegőjét!

 

smaragdzöld dekoráció

 

Lágyíthatjuk a smaragdzöldet szürkéskékkel, halvány lilával, friss halvány zölddel.

 

smaragdzöld dekoráció

 

Mit gondolsz az év színéről? Beilleszthető a te színvilágodba?

A szerző további cikkeiért kövesd ez a Facebook oldalt: Dekoria - lakástextil, dekoráció

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Panorámás apartman

Egy panorámás apartman saját célú használatra és befektetés szempontjából is ideális... Tovább

Klasszikus stílus

A klasszikus szó jelentése: tökéletes alkotás. Az antik bútorok maradandóságát,... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció